Νέα
  • ΓΔ: 1530.68 -0.57%
  • Τζίρος: 131,82 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προϋπολογισμός 2021: Οι έξι πυλώνες της κυβέρνησης για ανάπτυξη 4,8%

Χρήματα / Πηγή: Pixabay
Πηγή: Pixabay

Σε αχαρτογράφητα νερά θα κινηθεί η εφαρμογή του προϋπολογισμού της νέας χρονιάς, η συζήτηση του οποίου αρχίζει στις 6 το απόγευμα στην Εθνική Αντιπροσωπεία.

Η κυβέρνηση γνωρίζει -άλλωστε το είπε και ο πρωθυπουργός στην τελευταία συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας- ότι ο προϋπολογισμός έχει πολλούς αστάθμητους παράγοντες: Δεν είναι γνωστό το χρονικό διάστημα που θα διαρκέσει η υγειονομική κρίση, συνεπώς δεν γνωρίζει η κυβέρνηση πότε θα είναι εφικτή η επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας. Επίσης δεν είναι γνωστές με ακρίβεια οι επιπτώσεις που θα έχουν στην οικονομία όλες οι αποφάσεις που ελήφθησαν ή πρόκειται να ληφθούν στο πλαίσιο της προστασίας της δημόσιας υγείας. 

Από την άλλη πλευρά το πρωθυπουργικό γραφείο και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης γνωρίζει ότι έχει σημαντικές ταμειακές εφεδρείες, ώστε να μπορέσει να στηρίξει την πραγματική οικονομία μέχρις ότου η χώρα επανέλθει στην κανονικότητα. 

Το Μέγαρο Μαξίμου έχει καταλήξει στο ότι η επιδιωκόμενη ανάπτυξη για το 2021 πρέπει να κινηθεί στο 4,8%. Μέσα στα αχαρτογράφητα νερά, ο πρωθυπουργός θεωρεί ότι διαθέτει έξι πυλώνες στήριξης αυτού του πολιτικού σχεδίου. 

Η εμπιστοσύνη των διεθνών αγορών

Ήδη εδώ και κάποιους μήνες τα επιτόκια δανεισμού της Ελλάδας κινούνται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, έως αρνητικά. Οι οίκοι αξιολόγησης δεν κρύβουν μετά τον Ιούλιο 2019 την πρόθεσή τους να αναβαθμίσουν την πιστοληπτική μας ικανότητα, αν κι αυτός ο στόχος πήγε αναμφίβολα πίσω λόγω της συμμετρικής κρίσης που γέννησε ο κορονοϊός. Πάντως, λένε στο Μαξίμου, η επιστροφή στην κανονικότητα θα δείξει ότι οι αγορές συνεχίζουν να μας εμπιστεύονται, όλο και περισσότερο.

Οι «ενέσεις» του Ταμείου Ανάκαμψης

Οι πόροι του Ταμείου ανάκαμψης, για τους οποίους επετεύχθη συμφωνία χθες στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, θα βοηθήσουν όχι μόνο στην επίτευξη του στόχου ανάπτυξης 4,8%, αλλά και στην παραγωγική αναδιάρθρωση της ελληνικής οικονομίας, με άξονες την «πράσινη» και την «ψηφιακή» οικονομία. Η πρόβλεψη του οικονομικού επιτελείου είναι ότι μέσα στο 2021 θα εισρεύσουν στη χώρα μας πάνω από 5,5 δισ. ευρώ. 

Μεταρρυθμίσεις, «οι πρώην κι οι επόμενες»

Όλα τα μέλη της κυβέρνησης έχουν λάβει τον Ιούλιο του 2019, όταν ορκίστηκαν, από έναν μπλε φάκελο που μέσα είχε τις μεταρρυθμιστικές προτεραιότητες στον τομέα ευθύνης καθενός υπουργού κι υφυπουργού. Παράλληλα στο επιτελικό κράτος καθιερώθηκε ηλεκτρονικός έλεγχος της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων, με επόπτη και συντονιστή τον Άρη Σκέρτσο. Πολλοί συνομιλητές του πρωθυπουργού θεωρούν τις επιδόσεις των μελών της κυβέρνησης καθοριστικό παράγοντα -αν και όχι μοναδικό- για τις τελικές αποφάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη στον ανασχηματισμό της κυβέρνησης, που θα γίνει μόλις εξομαλυνθούν τα πράγματα με τον κορονοϊό. Κοινός παρονομαστής των μεταρρυθμίσεων σε διάφορους κυβερνητικούς τομείς είναι η βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος και η προσέλκυση επενδύσεων στη χώρα.

Οι μειώσεις φόρων

Σημαντικός παράγοντας ανάπτυξης θεωρούνται οι φορολογικές ελαφρύνσεις που αποφάσισε η κυβέρνηση, όπως η μείωση της φορολογίας εισοδήματος στα φυσικά πρόσωπα, η μείωση του ΕΝΦΙΑ και του φόρου διανεμόμενων κερδών, η αναστολή του ΦΠΑ στις νέες οικοδομές, οι επενδύσεις στην πράσινη οικονομία, τα κίνητρα που δόθηκαν σε νεοφυείς επιχειρήσεις, η μείωση -σε μερικές περιπτώσεις και μηδενισμός- της προκαταβολής φόρου κλπ. 

Οι μειώσεις ασφαλιστικών εισφορών

Σημαντική εκτιμάται ότι θα είναι η συμβολή στην αναπτυξιακή προσπάθεια, κυρίως στη δημιουργία νέων και βιώσιμων θέσεων εργασίας, η μείωση κατά 3% των ασφαλιστικών εισφορών που θα ισχύσει από την αρχή του 2021, η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα που θα προέρχονται από ιδιωτική οικονομική δραστηριότητα, καθώς και η κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών για νέες προσλήψεις, στο πλαίσιο του προγράμματος που αποσκοπεί στη δημιουργία 100.000 νέων θέσεων εργασίας. 

Η παροχή ρευστότητας

Η κυβέρνηση έχει προγραμματίσει να κάνει ενέσεις ρευστότητας στην οικονομία και στη νέα χρονιά, με προγράμματα όπως η επιστρεπτέα προκαταβολή, το ΤΕΠΙΧ2, το Ταμείο Εγγυοδοσίας και άλλα, που θα εφαρμοστούν έως ότου το χρηματοπιστωτικό σύστημα αναλάβει και πάλι το ρόλο του στο πλαίσιο της οικονομίας.- 
 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ