Νέα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καμπανάκι από G7: Προειδοποιεί για «αβεβαιότητα» στην παγκόσμια οικονομία - Αυστηρότερη εποπτεία στις τράπεζες

Το καμπανάκι κινδύνου για «αυξημένη αβεβαιότητα» στην παγκόσμια οικονομία έκρουσαν οι υπουργοί Οικονομικών της G7, στο τελικό τους ανακοινωθέν μετά από τριήμερη σύνοδο στη Νιιγκάτα, στην κεντρική Ιαπωνία.

Οι ΥΠΟΙΚ των πιο προηγμένων οικονομιών του κόσμου επισήμαναν την ανάγκη να αντιμετωπιστούν τα ρυθμιστικά κενά στο τραπεζικό σύστημα και την αυστηρότερη εποπτεία των τραπεζών, μετά την αναταραχή στον χρηματοπιστωτικό τομέα. Οι καταρρεύσεις περιφερειακών τραπεζών στις ΗΠΑ έχει δημιουργήσει ανησυχία για ένα ασταθές τραπεζικό περιβάλλον. 

Εξέφρασαν, παράλληλα την ικανοποίηση τους, ότι «έως τώρα η παγκόσμια οικονομία έχει επιδείξει ανθεκτικότητα απέναντι σε πολλαπλά σοκ».

«Παρ' όλα αυτά, πρέπει να παραμείνουμε σε εγρήγορση, ευέλικτοι και ευπροσάρμοστοι στη μακροοικονομική μας πολιτική εν μέσω αυξημένης αβεβαιότητας σχετικά με τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές» σημείωσαν.

►Διαβάστε επίσης: Ελεγκτικό Συνέδριο ΕΕ: Αυστηρότερη εποπτεία των τραπεζών από την ΕΚΤ 

Οι υπουργοί Οικονομικών της G7 (ΗΠΑ, Ιαπωνία, Γερμανία, Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία και Καναδάς) υποστήριξαν επίσης την ανάγκη να καλυφθούν τα «κενά, εποπτικά και ρυθμιστικά ζητήματα» στο τραπεζικό σύστημα που ήρθαν στο φως μετά τις καταρρεύσεις τον Μάρτιο της Silicon Valley Bank, της Signature Bank και την πτώχευση της First Republic τις τελευταίες εβδομάδες. Οι ΗΠΑ και οι εταίροι τους στην G7 έχουν καταστήσει την εξάλειψη των κενών και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής προτεραιότητά τους τους τελευταίους μήνες.

«Ήταν μεγάλο επίτευγμα για εμάς το γεγονός ότι η G7 κατάφερε να ενισχύσει την ενότητά της αντί να ακολουθήσει χωριστούς δρόμους για την αντιμετώπιση των μεγάλων διεθνών προκλήσεων», δήλωσε, ο υπουργός Οικονομικών της Ιαπωνίας, Σουνίτσι Σουζούκι.

Νέο σχέδιο για τις εφοδιαστικές αλυσίδες - Τι περιλαμβάνει ο μηχανισμός

Παράλληλα, οι χώρες της G7 αποφάσισαν σήμερα να θέσουν σε εφαρμογή ως το τέλος του έτους «το αργότερο» έναν νέο μηχανισμό προκειμένου να διαφοροποιήσουν τις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες, ένα μέσο ώστε να μειωθεί η εξάρτησή τους από την Κίνα.

Το σύστημα αυτό θα συνδυάζει την παροχή οικονομικής βοήθειας, την ανταλλαγή γνώσεων και τη συνεργασία και θα αφορά χώρες με χαμηλό ή μεσαίο εισόδημα με στόχο να τις βοηθήσει να διαδραματίσουν έναν ολοένα και πιο σημαντικό ρόλο στη διαδικασία αυτή κλειδί για την παγκόσμια βιομηχανία, όπως ανέφεραν στην ανακοίνωσή τους οι υπουργοί Οικονομικών της G7.

Με την ονομασία RISE (Resilient and Inclusive Supply-chain Enhancement – ενίσχυση μιας ανθεκτικής και συμπεριληπτικής εφοδιαστικής αλυσίδας), ο μηχανισμός αυτός, τα βασικά στοιχεία του οποίου είχαν παρουσιαστεί τον Απρίλιο, θα εφαρμοστεί σε συνεργασία με την Παγκόσμια Τράπεζα και άλλους αρμόδιους διεθνείς οργανισμούς.

«Η διαφοροποίηση των εφοδιαστικών αλυσίδων μπορεί να συμβάλλει στη διατήρηση της ενεργειακής ασφάλειας και να μας βοηθήσει να διατηρήσουμε τη μακροοικονομική σταθερότητα», εξήγησαν οι υπουργοί.

Το RISE δεν παρουσιάστηκε ως ένα αντικινεζικό εργαλείο και η Κίνα δεν αναφέρεται πουθενά στην ανακοίνωση.

Ακλόνητη στήριξη στην Ουκρανία

Επίσης, οι χώρες της G7 επανέλαβαν εξάλλου σήμερα την «ακλόνητη» στήριξή τους στην Ουκρανία και την καταδίκη τους του «παράνομου και αδικαιολόγητου επιθετικού πολέμου» της Ρωσίας. Περισσότερο από ένα χρόνο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η... όρεξη για επιβολή περιορισμών σε νέα τμήματα της ρωσικής οικονομίας μειώνεται.

Ωστόσο υπενθύμισαν ότι είναι αποφασισμένες «να αντισταθούν σε οποιαδήποτε απόπειρα» παράκαμψης των κυρώσεων που έχει επιβάλει η G7 στη Ρωσία. «Παραμένουμε προσηλωμένοι στην αντιμετώπιση κάθε απόπειρας παράκαμψης και υπονόμευσης των κυρώσεων μας», αναφέρεται στο ανακοινωθέν.

Η στήριξη που έχουν προσφέρει οι χώρες της G7 στην Ουκρανία ανέρχεται σε 40 δισ. ευρώ για το 2023 και τις αρχές του 2024, επιτρέποντας την έγκριση από το ΔΝΤ ενός τετραετούς προγράμματος δανεισμού ύψους 15,6 δισ. δολαρίων.

Στη σύνοδο στη Νιιγκάτα, στην οποία συμμετείχαν κεντρικοί τραπεζίτες της G7 και αξιωματούχοι μεγάλων οργανισμών όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Παγκόσμια Τράπεζα, συζητήθηκαν και πολλά άλλα θέματα, όπως η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Πηγές: Financial Times, ΑΠΕ

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ