Παρά τις συνεχείς δεσμεύσεις που ανέλαβε στο πλαίσιο των μνημονίων και της μεταμνημονιακής εποπτείας, το Δημόσιο εξακολουθεί να «φεσώνει» τους ιδιώτες και κυρίως τους προμηθευτές των δημοσίων νοσοκομείων με αποτέλεσμα η χώρα να βρίσκεται για μία ακόμη φορά στο στόχαστρο της Κομισιόν. Η εκκαθάριση του στοκ των ληξιπρόθεσμων χρεών του δημοσίου σε ιδιώτες προμηθευτές φαίνεται ότι παραμένει «ανοιχτή πληγή», με τις οφειλές να αυξάνονται και το πρόβλημα να επανέρχεται στο προσκήνιο με τη μορφή αυστηρών συστάσεων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα νοσοκομεία ανέρχονται σε πάνω από 1 δισ. ευρώ και αντί να συρρικνώνονται διογκώνονται όλο και περισσότερο. Η Επιτροπή αποφάσισε επίσης να αποστείλει στην Ελλάδα αιτιολογημένη γνώμη, επειδή δεν σημειώθηκε βελτίωση στις υπερβολικές καθυστερήσεις πληρωμών από δημόσια και στρατιωτικά νοσοκομεία. Η χώρα μας εχει περιθώριο δύο μηνών να εκθέσει τα επιχειρήματα της ενώ σε διαφορετική περίπτωση η Κομισιόν θα οδηγήσει την Ελλάδα στο Ευρωπαικό Δικαστήριο.
Τι αναφέρει η κομισιόν
Στην επιστολή προς την χώρα μας για τις καθυστερήσεις Πληρωμών η ΕΕ σημειώνει ότι οι καθυστερήσεις επηρεάζουν αρνητικά τις επιχειρήσεις, καθώς μειώνουν τη ρευστότητά τους, εμποδίζουν την ανάπτυξή τους και περιορίζουν τόσο την ανθεκτικότητά τους, ιδίως στο τρέχον οικονομικό πλαίσιο, όσο και την ικανότητά τους να γίνουν πιο πράσινες και ψηφιακές.
Η Επιτροπή αναφέρει ότι «η οδηγία για τις καθυστερήσεις πληρωμών υποχρεώνει τις δημόσιες αρχές να εξοφλούν τα τιμολόγιά τους εντός 30 ημερών (ή 60 ημερών, αν πρόκειται για δημόσια νοσοκομεία), δίνοντας το καλό παράδειγμα στην καταπολέμηση της νοοτροπίας των καθυστερημένων πληρωμών στο επιχειρηματικό περιβάλλον.
►Διαβάστε και: Φωτοβολταϊκά στη Στέγη: Την Τρίτη ανοίγει η πλατφόρμα για αιτήσεις
Μεταξύ 2010και 2020, η Ελλάδα θέσπισε κανόνα που προβλέπει την άμεση πληρωμή μακροχρόνιωνοφειλών των δημόσιων νοσοκομείων προς τους ιδιώτες προμηθευτές τους υπό τηνπροϋπόθεση ότι οι εν λόγω προμηθευτές παραιτούνται από τα δικαιώματά τους σε τόκους,αποζημιώσεις και ένδικα μέσα».
Όπως υπογραμμίζεται η πρακτική αυτή συνιστά παράβαση των ενωσιακών κανόνων για τις καθυστερήσεις πληρωμών στις εμπορικές συναλλαγές, όπως έχουν ερμηνευθεί από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Αύξηση των οφειλών
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στις αρχές Μαρτίου, οι οφειλές των δημοσίων νοσοκομείων προς τους παρόχους και προμηθευτές των δημόσιων νοσοκομείων τους τελευταίους μήνες του 2022 και τους πρώτους του 2023 σημείωσαν αύξηση κατά 45% με 50%, σε σχέση με τους αντίστοιχους μήνες προηγούμενων χρόνων.
Συγκεκριμένα, τον Ιανουάριο του 2023 τα ληξιπρόθεσμα χρέη ανήλθαν στα 1.075 εκατ. ευρώ, από 739 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2022 (αύξηση 45%), ενώ τον Δεκέμβριο του 2022 οι ληξιπρόθεσμες οφειλές σε προμηθευτές και παρόχους έκλεισαν στα 909 εκατ. ευρώ, σε σύγκριση με τα 606 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2021 (αύξηση 50%).
Οι πάροχοι που επιχειρούν στον χώρο της Υγείας δηλώνουν απογοητευμένοι από τον τρόπο που λειτουργεί το ελληνικό δημόσιο, το οποίο χαρακτηρίζουν «στρατηγικό κακοπληρωτή».
SOS από τους προμηθευτές
Την αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών σχολιάζει με δραματικό τρόπο ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Ιατρικών & Βιοτεχνολογικών Προϊόντων σε επιστολή του προς της ηγεσία του Υπουργείου Υγείας.
►Διαβάστε και: ΔΝΤ: «Καλή πρόταση» αλλά με αστερίσκο το σχέδιο της ΕΕ για τους δημοσιονομικούς κανόνες
Αναφέρει χαρακτηριστικά τα εξής:
«Στο μηνιαίο δελτίο στοιχείων γενικής κυβέρνησης που δημοσιεύθηκε στις 3/3/2023, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των Νοσοκομείων του Δημοσίου τον Ιανουάριο του 2023 ανήλθαν στα 1.075 εκατ. ευρώ από 739 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2022 (αύξηση 45%!!), ενώ συγκρίνοντας τον Δεκέμβριο του 2022 (909 εκατ. ευρώ ληξιπρόθεσμα) με τον Δεκέμβριο του 2021 (606 εκατ. ευρώ ληξιπρόθεσμα) παρατηρείται αύξηση 50%!
Είναι προφανές ότι δεν επιβεβαιώθηκαν οι υποσχέσεις για δραστική μείωση των χρεών των Νοσοκομείων μέχρι το τέλος του 2022, αλλά αντίθετα, εκτινάχθηκαν σε δυσθεώρητα ύψη.
Πλέον των ανωτέρω, στο συνολικό αναφερόμενο ύψος νοσοκομειακών οφειλών θα πρέπει να ληφθούν υπόψη αφ’ ενός οι μη ληξιπρόθεσμες οφειλές που αντιστοιχούν σε πωλήσεις 90 ημερών, αφ’ ετέρου η αξία των ατιμολόγητων υλικών των προμηθευτών που, για τον δικό μας κλάδο, ανέρχεται σε τουλάχιστον 70 εκατομμύρια ευρώ.
Η συνολική αρνητική εικόνα επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι οι εξοφλήσεις των νοσοκομειακών οφειλών γίνονται με τεράστια καθυστέρηση που, σε αρκετές περιπτώσεις, αγγίζει τους 12 μήνες! Ως αποτέλεσμα, καταγράφεται τεράστιο πρόβλημα ρευστότητας στις επιχειρήσεις του κλάδου μας, με άμεσο κίνδυνο για την ομαλή τροφοδοσία των Νοσοκομείων, αλλά και περιορίζεται η ανθεκτικότητα και η ανάπτυξη των επιχειρήσεων, όσο και η ικανότητά τους να γίνουν πιο πράσινες και ψηφιακές».
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!