H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναγνωρίζει πλέον ότι η αύξηση του περιθωρίου κέρδους των επιχειρήσεων αποτελεί πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο για τον πληθωρισμό από τη σπειροειδή αύξηση μισθών και τιμών.
Σε ομιλίες που έκαναν τον Απρίλιο, στελέχη της ΕΚΤ τόνιζαν τη σημασία που έχει η αύξηση των επιχειρηματικών κερδών για την ένταση του πληθωρισμού, ενώ και η πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, προειδοποίησε στα τέλη Μαρτίου ότι η διεύρυνση των περιθωρίων κέρδους ωθεί τους μισθούς και τις τιμές σε υψηλότερα επίπεδα.
Το Bloomberg κάνει λόγο για greedflation (πληθωρισμός απληστίας) που απειλεί να περιπλέξει τις προσπάθειες μείωσης του πληθωρισμού, με την έννοια ότι η ΕΚΤ μπορεί να χρειαστεί να πάρει περισσότερα μέτρα για να επιτύχει τον στόχο του 2%, την ώρα που αξιωματούχοι της τονίζουν ότι πλησιάζει το τέλος των αυξήσεων στα επιτόκια.
«Υπάρχουν ξεκάθαροι κίνδυνοι η μείωση του πληθωρισμού να είναι μικρότερη απ’ ό,τι αναμενόταν λόγω της αύξησης των περιθωρίων κέρδους», καθώς οι εταιρείες τείνουν να αυξάνουν τις τιμές ταχύτερα όταν αυξάνεται το κόστος εισροών τους απ’ ό,τι τις μειώνουν όταν μειώνονται οι δαπάνες τους, δήλωσε ο επικεφαλής αναλυτής της Danske Bank. «Οι δυναμικές αυτές είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπισθούν από την ΕΚΤ», πρόσθεσε.
Τα εταιρικά κέρδη αυξάνουν τον πληθωρισμό από το 2021
Τα εταιρικά κέρδη ήταν μεγαλύτερος μοχλός για τις αυξήσεις των τιμών από το κόστος εργασίας από τις αρχές του 2021, σύμφωνα με τη Maeva Cousin του Bloomberg Economics, η οποία υπολογίζει ότι το φούσκωμα των κερδών ευθύνεται για τα δύο τρίτα του πληθωρισμού στα τέλη του 2022.
«Πολλές επιχειρήσεις μπορούσαν να αυξάνουν τα περιθώρια κέρδους σε τομείς με περιορισμένη προσφορά και αυξημένη ζήτηση», επεσήμανε ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Φίλιπ Λέιν, στην τελευταία συνεδρίαση της ΕΚΤ, υποστηρίζοντας ότι οι μισθοί είχαν περιορισμένη μόνο επίδραση στον πληθωρισμό την τελευταία διετία και ότι η αύξηση των κερδών ήταν πολύ πιο δυναμική.
Στη Λετονία, όπου ο πληθωρισμός ήταν από τους υψηλότερους στην Ευρωζώνη, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας, Μάρτιν Καζάκς, δήλωσε ότι ορισμένες εταιρείες της χώρας αυξάνουν τις τιμές «απλά επειδή μπορούν να το κάνουν». Αυτός είναι ο λόγος που το Διοικητικό Συμβούλιο συνεχίζει να αυξάνει τα επιτόκια σε μία περίοδος που ο εναρμονισμένος δείκτης πληθωρισμού μειώνεται υπό την επήρεια της πτώσης των διεθνών τιμών ενέργειας, πρόσθεσε ο Καζάκς.
Ο ίδιος συνέστησε στους καταναλωτές να είναι πιο επιλεκτικοί στις αγορές που κάνουν και να αναζητούν τις καλύτερες τιμές.
Πιο δύσκολη η αύξηση κερδών το 2023
Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λουίς ντε Γκίντος, δήλωσε χθες από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ότι τα περιθώρια κέρδους δεν αναμένεται να αυξηθούν τόσο γρήγορα φέτος λόγω της επιβράδυνσης της οικονομίας της Ευρωζώνη. Στο ίδιο μήκος κύματος, ο κεντρικός τραπεζίτης της Κροατίας, Μπόρις Βούτσιτς, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η εξασθένιση της οικονομικής ανάπτυξης θα υπονομεύσει τη δυνατότητα των εταιρειών να συνεχίσουν τις αυξήσεις τιμών.
Η ΕΚΤ είναι πιθανό να επιβραδύνει τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων στις 25 μονάδες βάσης στην επόμενη συνεδρίαση στις 4 Μαΐου, ωθώντας το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων στο 3,25%. Η κεντρική τράπεζα προβλέπει ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί στο 2,8% στο τέλος του έτους από 9% που ήταν στις αρχές του 2023 και ότι ο στόχος για το 2% θα επιτευχθεί στο δεύτερο εξάμηνο του 2025.
Ωστόσο, ο γενικός διευθυντής της ΕΚΤ για την έρευνα και την οικονομία επεσήμανε ότι θα μπορούσε να υπάρξει ένα ανοδικό σπιράλ των τιμών. «Η αμοιβαία ενισχυόμενη αλληλεπίδραση των υψηλότερων περιθωρίων κέρδους, των υψηλότερων ονομαστικών μισθών και των αυξημένων τιμών δημιουργεί τον κίνδυνο για ισχυρά δευτερογενή αποτελέσματα», ανέφερε σε ανάρτησή του στο blog της ΕΚΤ.
Με πληροφορίες από Bloomberg
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!