Σημαντική αποκλιμάκωση καταγράφουν τις τελευταίες ημέρες οι τιμές των καυσίμων τις τελευταίες ημέρες, που φτάνουν ακόμη και τα 7 με 8 λεπτά το λίτρο, στην Αττική και αυτό διότι ανανεώνεται πιο γρήγορα το περιεχόμενο στις δεξαμενές.
Οι μειώσεις αυτές είναι απόρροια αφενός της αποκλιμάκωσης στην τιμή του Brent, όπως επίσης και η άνοδος της ισοτιμίας του ευρώ με το δολάριο. Βέβαια σήμερα η διεθνής τιμή του πετρελαίου ανέκαμψε μερικώς και μένει να δούμε αύριο εάν η τάση αυτή θα έχει χαρακτήρα εδραίωσης ή εάν αποτελεί απλά μία τεχνική αντίδραση.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν στην Αττική οι τιμές για την βενζίνη κινούνται σε ένα εύρος (στην πλειονότητα των πρατηρίων) από 1,820 έως 1,850 ευρώ το λίτρο, ενώ την Μ. Παρασκευή που ήταν και η ημέρα όπου κορυφώθηκε η άνοδος στην βενζίνη είχε φτάσει μέχρι και 1,9 έως και 1,920 ευρώ το λίτρο.
Μικρότερη είναι η μείωση στο diesel κίνησης, με την μείωση να ανέρχεται σε περίπου 5 λεπτά το λίτρο και να διαμορφώνεται στην περιοχή του 1,520 έως 1,540 ευρώ το λίτρο, ενώ πριν από λίγες ημέρες είχε φτάσει μέχρι και το 1,590 ευρώ το λίτρο.
Σε πτώση οι τιμές στην βενζίνη στην Αττική
Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι σε συγκεκριμένο πρατήριο της Περιφέρειας Αττικής η βενζίνη πωλείται σήμερα στα 1,848 ευρώ το λίτρο, ενώ στις 14 Απριλίου ήταν στο 1,919 ευρώ το λίτρο και το diesel κίνησης είναι σήμερα στο 1,518 ευρώ το λίτρο, ενώ την Μ. Παρασκευή 14 Απριλίου ήταν 1,566 ευρώ το λίτρο.
Σε μέσα επίπεδα η μείωση είναι μικρότερη, αλλά σαφής. Έτσι λοιπόν στο σύνολο της χώρας, η μέση τιμή της αμόλυβδης τιμής των 95 οκτανίων διαμορφώνεται σε 1,922 ευρώ το λίτρο, ενώ στις 14 Απριλίου, δηλαδή 10 ημέρες πριν ήταν στα 1,948 ευρώ το λίτρο, διαφορά δηλαδή 2,6 λεπτά το λίτρο.
Η μέση τιμή για το diesel κίνησης ήταν 1,656 ευρώ το λίτρο στις 14 Απριλίου και χθες διαμορφωνόταν στα 1,636 ευρώ, διαφορά δηλαδή 2 λεπτά το λίτρο.
Σε διεθνές επίπεδο η τιμή του Brent ανέκαμψε και σημείωνε άνοδο 1,29% στα 82,51 δολάρια το βαρέλι, ενώ είχε υποχωρήσει χθες και κάτω από τα 81 δολάρια το βαρέλι. Παράλληλα συνεχίστηκε η άνοδος του ευρώ έναντι του δολαρίου και ξεπέρασε το 1,1039, κάτι που αποτελεί σχεδόν υψηλό 12μήνου.
Η ζήτηση θα καθορίσει την τάση για το Brent
Για την μεσοπρόθεσμη τάση του πετρελαίου πολλά θα κριθούν από την ζήτηση και που αυτή θα διαμορφωθεί. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις οι κεντρικές τράπεζες από τις Ηνωμένες Πολιτείες έως τη Βρετανία και την Ευρώπη αναμένεται να αυξήσουν τα επιτόκια κατά τη συνεδρίασή τους την πρώτη εβδομάδα του Μαΐου, με στόχο να τιθασεύσουν τις επίμονες υψηλές πληθωριστικές πιέσεις.
Η ασαφής εικόνα για την οικονομική ανάκαμψη της Κίνας μετά την πανδημία θολώνει επίσης τις προοπτικές της ζήτησης πετρελαίου, αν και τα στοιχεία των κινεζικών τελωνείων έδειξαν την Παρασκευή ότι ο κορυφαίος εισαγωγέας αργού πετρελαίου στον κόσμο εισήγαγε ποσότητες ρεκόρ τον Μάρτιο. Οι εισαγωγές της Κίνας από τους κορυφαίους προμηθευτές, τη Ρωσία και τη Σαουδική Αραβία, ξεπέρασαν τα 2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως έκαστη.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!