Η δραστηριότητα στα εργοστάσια της ευρωζώνης σημείωσε περαιτέρω μείωση τον περασμένο μήνα καθώς οι καταναλωτές, νιώθοντας τον αντίκτυπο από το αυξανόμενο κόστος διαβίωσης, περιόρισαν τα έξοδά τους, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε σήμερα και που έδειξε ότι το κόστος μεταποίησης μειώθηκε για πρώτη φορά από τα μέσα του 2020.
Ο τελικός δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI) της S&P Global υποχώρησε στις 47,3 μονάδες τον Μάρτιο από τις 48,5 μονάδες τον Φεβρουάριο, οριακά υψηλότερα από την αρχική εκτίμηση των 47,1 αλλά χαμηλότερα από το όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση για ένατο μήνα.
Ο δείκτης παραγωγής, ωστόσο, αυξήθηκε σε υψηλό 10 μηνών στις 50,4 από τις 50,1 μονάδες.
«Η μεταποίηση στην ευρωζώνη παραμένει σε ταραγμένα νερά, με τα εργοστάσια να αναφέρουν μείωση στη ζήτηση για προϊόντα για 11ο συνεχή μήνα εν μέσω αύξησης του κόστους διαβίωσης, πιο σφιχτής νομισματικής πολιτικής, στροφής προς τη μείωση των αποθεμάτων και υποτονικής καταναλωτικής εμπιστοσύνης», σχολίασε ο Κρις Γουίλιαμσον, επικεφαλής οικονομολόγος στην S&P Global.
Το χαμηλότερο κόστος ενέργειας και η αποκατάσταση των προβλημάτων στις εφοδιαστικές αλυσίδες σήμαινε, ωστόσο, ότι οι τιμές εισροών μειώθηκαν για πρώτη φορά από τον Ιούλιο του 2020 –όταν άρχισε να γίνεται αισθητός ο αντίκτυπος της πανδημίας του κορονοϊού στον κόσμο. Ο υποδείκτης διαμορφώθηκε στις 46,8 από τις 50,9 μονάδες.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!