Το μεγάλο ζητούμενο για τα επόμενα χρόνια στην Ελλάδα δεν είναι πλέον η ανεργία που αποτέλεσε και την μεγάλη μάστιγα της κοινωνίας και της οικονομίας την προηγούμενη 20ετία, αλλά το ακριβώς αντίθετο, δηλαδή η έλλειψη προσωπικού.
Είναι χαρακτηριστική η πρόσφατη δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θόδωρου Σκυλακάκη, που μιλώντας σε εκδήλωση του Οικονομικού Επιμελητηρίου, ανέφερε ότι το μεγάλο πρόβλημα για την επόμενη ημέρα θα είναι η έλλειψη προσωπικού, απλών εργαζομένων αλλά και στελεχών προκειμένου να υποστηρίξουν τις επενδύσεις που έρχονται στην Ελλάδα.
Τα τελευταία χρόνια η έλλειψη προσωπικού είναι κάτι περισσότερο από εμφανής σε συγκεκριμένους κλάδους, όπως για παράδειγμα ο τουρισμός, ο πρωτογενής τομέας, αλλά και ο τομέας της υγείας.
Πέρυσι σε μία χρονιά κομβική για τον ελληνικό τουρισμό, παρατηρήθηκε σημαντική έλλειψη προσωπικού η οποία δεν μπόρεσε να καλυφθεί. Επίσης ανάλογη φαίνεται να είναι η εικόνα και εφέτος. Υπολογίζεται ότι το περυσινό έλλειμα έφτασε τις 60.000 εργαζομένους.
Οι ελλείψεις στον τουρισμό
Οι μεγαλύτερες ελλείψεις που παρουσιάστηκαν σε εργαζόμενους στα ξενοδοχεία στην Ελλάδα κατά την περασμένη χρονιά ήταν σε Καμαριέρες (7.360 κενές θέσεις ή 12% του συνόλου των ελλείψεων και 18% επί του συνόλου των θέσεων που προβλέπονται στα οργανογράμματα για τη συγκεκριμένη ειδικότητα).
Την ίδια περίοδο σε Σερβιτόρους (5.164 ή 9% των ελλείψεων και 22% των αντίστοιχων προβλεπόμενων θέσεων), σε Βοηθούς Σερβιτόρου (3.883 ή 6% των ελλείψεων και 21% των αντίστοιχων προβλεπόμενων θέσεων) και σε Receptionist (3.460 ή 6% των ελλείψεων και 17% των προβλεπόμενων θέσεων).
Ακολούθησαν οι Barista/ Barman-Barwoman (2.729 ή 5% και 24% αντίστοιχα), Λαντζέρης (2.866 ή 5% και 24% αντίστοιχα) και Τεχνική Υποστήριξη (2.054 ή 3% και 21% αντίστοιχα).
Σε χώρες της Ασίας για εργαζόμενους
Φέτος εκτιμάται ότι θα μείνουν κενές περίπου 80.000 θέσεις εργασίας και υπάρχει αναζήτηση σε τρίτες χώρες όπως το Μπαγκλαντές, το Πακιστάν, η Συρία και η Αίγυπτος, προκειμένου να δοθεί λύση ή μερική λύση στο πρόβλημα του προσωπικού.
Μέχρι πρότινος η χώρα μας υπέγραφε διακρατικές συμφωνίες με τις χώρες αυτές, για την απασχόληση εργαζομένων – μόνο – στους κλάδους γεωργίας, κτηνοτροφίας και αλιείας, αλλά πρόσφατη υπουργική απόφαση δίνει τη δυνατότητα σε επιχειρήσεις να απασχολήσουν εργαζόμενους από τρίτες χώρες και στον τουρισμό.
Το επόμενο διάστημα αναμένεται να εκδοθεί νέα απόφαση, που θα καθορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις όπως και τον συνολικό αριθμό των μετακλητών εργαζόμενων από τις χώρες αυτές αλλά και τις ειδικότητες.
Εμεινε η παραγωγή στα δέντρα
Μεγάλο έλλειμμα παρατηρήθηκε εφέτος και σε εργατικά χέρια σε εργασίες που σχετίζονται με τον πρωτογενή τομέα. Σε εργασίες όπως οι ελιές, τα ροδάκινα, τα μήλα κ.λπ. μέρος της παραγωγής έμεινε στα δέντρα, αφού δεν κατέστη δυνατό να βρεθούν οι εργάτες εκείνοι που θα έφερναν σε πέρας το έργο της συγκομιδής.
Παράλληλα και στον τομέα της υγείας υπάρχει μερικό πρόβλημα, όχι τόσο οξύ όσο στους δύο προαναφερόμενους τομείς, αλλά δημιουργεί προβλήματα. Η μεγαλύτερη έλλειψη είναι σε νοσηλευτικό προσωπικό.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!