Aπό το 2022 είναι πιθανό να υπάρξει πρωτογενές πλεόνασμα συμφωνα με το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή που εκτιμά ότι το πρωτογενές έλλειμμα θα διαμορφωθεί ίσως και κάτω από 1% του ΑΕΠ πέρυσι. Όπως μάλιστα αναφέρει στην έκθεση, «η δημοσιονομική εικόνα του 2022 είναι σημαντικά καλύτερη από τις προβλέψεις του προϋπολογισμού». Εάν θα υπάρξει τελικά πλεόνασμα θα εξαρτηθεί από το αν θα μετρήσουν τεχνικά στο 2022 οι 2 δόσεις που αποφασίστηκαν για την Ελλάδα το προηγούμενο έτος από τον ESM αξίας περίπου 1,5 δισ. ευρώ.
Ωστόσο, προβλέπεται να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομική δραστηριότητα η νομισματική και η δημοσιονομική πολιτική που θα έχουν περιοριστική κατεύθυνση.
Επιτόκια και ακρίβεια στα τρόφιμα
Παρά τις θετικές δημοσιονομικές του επιδράσεις, ο πληθωρισμός συρρικνώνει το πραγματικό εισόδημα μεγάλου μέρους των νοικοκυριών, ειδικά των πιο ευάλωτων, με αποτέλεσμα την αύξηση της κοινωνικής ανισότητας και των κοινωνικών εντάσεων. Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στις τιμές των τροφίμων που παρά τη σχετική αποκλιμάκωση του γενικού δείκτη πληθωρισμού, εμφανίζουν υψηλό ρυθμό αύξησης. Επιπλέον, η πίεση στα ευάλωτα νοικοκυριά και επιχειρήσεις εντείνεται από την αύξηση των επιτοκίων που επιβαρύνει την εξυπηρέτηση των χρεών τους.
►Διαβάστε επίσης: Πληθωρισμός - Οι κεντρικές τράπεζες προειδοποιούν τις επιχειρήσεις για τα περιθώρια κέρδους
Παρότι η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής κρίνεται απαραίτητη για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού, εντούτοις θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι αρνητικές παρενέργειές της κατά την λήψη των αποφάσεων για ενδεχόμενη περαιτέρω αυστηροποίησή της.
Παράλληλα, η νομισματική πολιτική θα πρέπει να ιδωθεί συνδυαστικά με την αναμενόμενη αναθεώρηση του δημοσιονομικού πλαισίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με τις τελευταίες προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το 2023 θα είναι το τελευταίο έτος εφαρμογής της ρήτρας διαφυγής και το 2024 θα είναι μεταβατικό μέχρι την οριστικοποίηση του νέου πλαισίου.
Στους επόμενους μήνες αναμένεται να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για την τελική μορφή του οριστικού πλαισίου που θα τεθεί σε ισχύ από το 2025 και στις προβλέψεις του οποίου θα πρέπει να προσαρμοστεί η δημοσιονομική πολιτική της χώρας μας.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!