Αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας εμφανίστηκε αξιωματούχους του οίκου Fitch σε συνεδρίο που διοργάνωσε το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας.
Ο Αλεξ Μουσκατέλι, διευθυντής του Fitch, o οποίος αναβάθμισε τον Ιανουάριο την Ελλάδα ένα σκαλοπάτι κάτω από την επενδυτική βαθμίδα (στο BB+), σημείωσε ότι οι εξελίξεις τόσο στα δημόσια οικονομικά όσο και στην αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ και τον τραπεζικό κλάδο είναι θετικές και ενδέχεται να υπάρξει και νέα αναβάθμιση.
Αναφέρθηκε ειδικότερα στην ανάπτυξη της οικονομίας μετά την πανδημία και την ανθεκτικότητά της στην ενεργειακή κρίση, σημειώνοντας ότι προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ μεγαλύτερη από 2% και ότι είναι η πιθανόν η μεσοπρόθεσμη ανάπτυξη να είναι υψηλότερη.
Ο ίδιος σημείωσε ότι δεν περιμένει εκπλήξεις μετά τις εκλογές καθώς αναμένει ότι η γενική κατεύθυνση της δημοσιονομικής πολιτικής δεν θα διαφοροποιηθεί ανεξάρτητα από το αποτέλεσμά τους.
Τι λέει ο Moody's
Ο Στέφεν Ντάικ, αναλυτής του Moody’s, ο οποίος βαθμολογεί την Ελλάδα χαμηλότερα από τους άλλους μεγάλους οίκους – τρεις βαθμίδες κάτω από το αξιόχρεο – επεσήμανε ότι πριν από 10 ημέρες αναθεώρησε σε θετικές τις προοπτικές του αξιόχρεου.
Σημείωσε ότι για να υπάρξει η επενδυτική βαθμίδα χρειάζεται περαιτέρω θεσμική βελτίωση, ενώ έκανε λόγο για θετικές εξελίξεις στην ανάπτυξη και εμφανίστηκε αισιόδοξος για την επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας.
Πρόσθεσε ότι ο οίκος ενδιαφέρεται για την ποιότητα της ανάπτυξης, η οποία θα εξαρτηθεί και από την πορεία του πληθωρισμού.
Για τον τραπεζικό κλάδο είπε ότι ήταν αξιοσημείωτα μεγάλη η βελτίωσή του παρά τις εξωγενείς προκλήσεις και ότι μπορούν να κρατήσουν χαμηλό το κόστος από αυτές.
Οπως και ο Μουσκατέλι, ο Ντάικ είπε και αυτός ότι δεν περιμένει μεγάλες αλλαγές στην πολιτική μετά τις εκλογές, αλλά δέσμευση στη δημοσιονομική σταθερότητα.
Τσάκωνας: Χωρίς κινδύνους το ελληνικό χρέος
Ο γενικός διευθυντής του ΟΔΔΗΧ, Δημήτρης Τσάκωνας, δήλωσε από την πλευρά του ότι με όρους αγοράς η Ελλάδα έχει επιτύχει την επενδυτική βαθμίδα καθώς το ελληνικό δημόσιο χρέος δεν έχει κινδύνους.
Τόνισε ότι τα ταμειακά διαθέσιμα της Ελλάδας αντιστοιχούν στο 18% του ΑΕΠ και ότι το χρέος έχει μέση διάρκεια 20 ετών και ένα σταθερό μέσο επιτόκιο 1,4% που βαίνει μειούμενο.
Καταφέραμε, είπε ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ, να σταθεροποιήσουμε τις μελλοντικές χρηματορροές και δεν υπάρχει καμία περίπτωση δυσάρεστης έκπληξης.
Κατά τη γνώμη του, η Ελλάδα θα μπορούσε να έχει επιτύχει την επενδυτική βαθμίδα από το 2021, όταν εξέδωσε 30ετή ομόλογα που υπερκαλύφθηκαν 8-9 φορές, σε μία απτή απόδειξη εμπιστοσύνης των επενδυτών στο ελληνικό χρέος.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!