Νέα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σκυλακάκης για Ταμείο Ανάκαμψης: Νέο αίτημα πληρωμής στις επόμενες εβδομάδες

Ο Θεόδωρος Σκυλακάκης
Ο Θεόδωρος Σκυλακάκης

Στην πορεία υλοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης αναφέρθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας σήμερα σε εκδήλωση, στο πλαίσιο του 11ου Συνεδρίου Περιφερειακής Ανάπτυξης (Regional Growth Conference) που διοργανώνει η εφημερίδα «Πελοπόννησος» στο συνεδριακό και πολιτιστικό κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών.

Ειδικότερα, όπως σημείωσε ο κ. Σκυλακάκης, «στο κομμάτι των επιδοτήσεων είμαστε στη φάση ενός μεγάλου κύματος διαγωνισμών που έχει βγει στον αέρα, όπου κλείνουν και θα κλείσουν μέσα στις επόμενες εβδομάδες, αλλά και μέσα στους επόμενους μήνες».

Σε ό,τι αφορά το κομμάτι των δανείων, τόνισε ότι «πράγματι έχουμε πάει ταχύτερα του αναμενόμενου και τώρα έχουμε κοντά στα 12 δισεκατομμύρια ευρώ κατατεθειμένα επενδυτικά σχέδια, εκ των οποίων περίπου 4 δισεκατομμύρια ευρώ επενδυτικά σχέδια, που αντιστοιχούν με περίπου 2 δισεκατομμύρια ευρώ συμβασιοποιήσεις, έχουν συμβασιοποιηθεί και οι επενδύσεις αυτές έχουν ήδη ξεκινήσει».

Παράλληλα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών επεσήμανε ότι «είμαστε έτοιμοι, καθώς κλείνουν οι διαγωνισμοί μέσα στις επόμενες εβδομάδες, να στείλουμε το επόμενο αίτημα πληρωμής, καθώς τα μεταρρυθμιστικά ορόσημα ουσιαστικά έχουν κλειδώσει, ενώ πάρα πολλά επενδυτικά ορόσημα έχουν και αυτά κλειδώσει».

Σχετικά με την είσοδο των χρημάτων στην πραγματική οικονομία είπε ότι «η εισροή θα είναι φέτος διαρκώς αυξανόμενη», προσθέτοντας πως «προπαντός θα δούμε την πρώτη πολύ-πολύ μαζική είσοδο χρημάτων στην πραγματική οικονομία, καθώς και τα δάνεια και οι επιδοτήσεις έχουν πλέον ωριμάσει».

Μιλώντας, στη συνέχεια, για την επιτυχία του προγράμματος, υπογράμμισε ότι «το πρώτο επίπεδο θα είναι να τελειώσουμε επιτυχώς όλα τα ορόσημα και τους στόχους, ώστε τα χρήματα που έχουμε πάρει να μείνουν σε εμάς».

«Το δεύτερο επίπεδο επιτυχίας είναι να έχουμε ένα τελείως διαφορετικό ποιοτικό αποτύπωμα σε σχέση με τα προηγούμενα ευρωπαϊκά προγράμματα», ανέφερε και συμπλήρωσε: «Αυτό σχεδιαστικά υπάρχει στο Ταμείο Ανάκαμψης, με την έννοια ότι από τα 60 δισ. που σχεδιάζουμε να κινητοποιήσουμε σε επενδύσεις, τα περίπου 45 δισ. είναι ιδιωτικές επενδύσεις. Εάν, λοιπόν, 40 με 45 δισ. ιδιωτικές επενδύσεις περάσουν μέσα από ένα ευρωπαϊκό εργαλείο σε μία τετραετία, τότε αυτό αλλάζει ποιοτικά την αποτελεσματικότητα των ευρωπαϊκών εργαλείων».

«Το τρίτο επίπεδο είναι οι μεταρρυθμίσεις», σημείωσε τονίζοντας ότι «αυτές δεν μπορούν να γίνουν χωρίς χρήματα».

Μάλιστα, σε αυτό το σημείο ο κ. Σκυλακάκης επεσήμανε ότι «η Ευρώπη έκανε μία σοφή επιλογή, μετά την εμπειρία των μνημονίων, να αποφασίσει δηλαδή να κάνει μεταρρυθμίσεις με χρήματα και αυτό εκτιμώ ότι θα είναι το κλειδί της συνολικής επιτυχίας του ταμείου ανάκαμψης».

Χαρίτσης: Το 93% των δανείων πάνε σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αλέξης Χαρίτσης, ανέφερε στην αρχή της τοποθέτησής του ότι «το Ταμείο Ανάκαμψης είναι μία πολύ θετική εξέλιξη, θα έλεγα είναι μία εξέλιξη ιστορικών διαστάσεων, που δικαιώνει και όσους μιλούσαμε για την ανάγκη αμοιβαιοποίησης των βαρών, καθώς και για την ανάγκη να υπάρξει μία συνολική, συντεταγμένη και ολοκληρωμένη αντιμετώπιση μιας κρίσης, όπως ήταν αυτή της πανδημίας».

Παράλληλα, σημείωσε πως «είναι μία τομή στα ευρωπαϊκά πράγματα, η οποία ειδικά για τη χώρα μας είναι ιστορικά κρίσιμη, γιατί θα έπρεπε να την αξιοποιήσουμε, ώστε να αντιμετωπίσουμε δομικές παθογένειες του ελληνικού οικονομικού, κοινωνικού και πολιτικού συστήματος».

Μιλώντας για τις παθογένειες, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι «έχουμε μία τεράστια επιδείνωση του δείκτη εμπορικού ελλείμματος, ενώ έχουμε μία παραγωγική βάση, η οποία είναι μικρή, ρηχή και στενή, περιοριζόμενη σε λίγους οικονομικούς δρώντες».

Επίσης, αναφέρθηκε στο ζήτημα της ισόρροπης ανάπτυξης, λέγοντας πως «τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και της EUROSTAT δείχνουν τεράστιες περιφερειακές και ενδοπεριφερειακές ανισότητες στη χώρα μας, ενώ παράλληλα βλέπουμε στοιχεία, τα οποία δείχνουν όχι μόνο τη δημογραφική συρρίκνωση και τη γήρανση του πληθυσμού, αλλά και την περαιτέρω αστικοποίησή του».

Όπως πρόσθεσε, «ένα τέταρτο πολύ σημαντικό ζήτημα, το οποίο δυστυχώς και το δυστύχημα των Τεμπών το ανέδειξε με αδιανόητα τραγικό τρόπο, είναι αυτό της αξιοποίησης των πόρων για την ενδυνάμωση της δημόσιας διοίκησης».

Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του, ο κ. Χαρίτσης επεσήμανε: «Επειδή θέλω να είμαι δίκαιος στην κριτική μου, έχει πάει καλά, μέχρι τώρα, η εκταμίευση των χρημάτων από την Ευρώπη προς την Ελλάδα». «Τι θα γίνει όμως με τη διοχέτευση αυτών των χρημάτων στην πραγματική οικονομία; Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, το 93% των δανείων, τα οποία έχουν μέχρι τώρα συμφωνηθεί, πάνε σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Αυτό είναι η αναπαραγωγή ενός μοντέλου, το οποίο επικράτησε στην οικονομία και τις προηγούμενες δεκαετίες και σε μεγάλο βαθμό μάς έφερε και στην κρίση», πρόσθεσε.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ