Νέα
  • ΓΔ: 1452.5 -0.26%
  • Τζίρος: 507,16 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τυφώνας Credit Suisse σάρωσε τα Χρημαστιστήρια - Βουτιά 4,55% στην Αθήνα και τραπεζικό sell off

Με βαριές απώλειες έκλεισε το Χρηματιστήριο Αθηνών χτυπημένο όπως και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια από τον τυφώνα Credit Suisse. Ο ελβετικός κολοσσός με τα πολλά, ομολογουμένως προβλήματα τον τελευταίο καιρό, προσέφυγε στην Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας και πλέον όλοι κρατούν την ανάσα τους μέχρι αύριο, καθώς κανείς δεν μπορεί να πει με ασφάλεια αν η μεγάλη ελβετική τράπεζα θα καταφέρει να αποφύγει ένα πιστωτικό γεγονός.

Οι αναλυτές θεωρούν ως αναπόφευκτο να παρέμβει η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας και να προσφέρει μια σανίδα σωτηρίας, καθώς «η κεντρική τράπεζα  και η ελβετική κυβέρνηση έχουν πλήρη επίγνωση ότι η χρεοκοπία της Credit Suisse ή ακόμη και τυχόν απώλειες θα κατέστρεφαν τη φήμη της Ελβετίας ως χρηματοπιστωτικού κέντρου», όπως δήλωσε ο Octavio Marenzi, αναλυτής της Opimas.

Βούυλιαξε η Αθήνα 

Στην Αθήνα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με βουτιά 4,55% και σταμάτησε στις 1.025,22 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.078,96 μονάδων (+0,46%) και 1.023,69 μονάδων (-4,69%). Ο τζίρος ανήλθε στα 177,93 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 68,25 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 3,60 εκατ. τεμάχια.

Στο βαθύ κόκκινο όλα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Στο βαθύ κόκκινο και όλα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ενώ την σκυτάλη του «μαύρου κύκνου» παίρνουν τώρα τα αμερικανικά χρηματιστήρια, τα οποία επίσης έχουν βαφτεί κόκκινα με τον Dow Jones να χάνει πάνω από 2%, τον S&P και τον Nasdaq πάνω από 1% και τον Small Cap πάνω από 2%. 

Νωρίτερα η Φργφούρτη (DAX) έκλεισε με απώλειες 3,25%, το. Λονδίνο με 3,81%, το Παρίσι με 3,58%, η Μαδρίτη με 4,31%, το Μιλάνο με 4,60%.   

Οι μετοχές ευρωπαϊκών τραπεζών βούλιαξαν σε ιστορικά χαμηλά, ενώ ορισμένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα - μεταξύ των οποίων η Credit Suisse, η Societe Generale, η Unicredit - προχώρησαν σε αναστολή διαπραγμάτευσης λίγη ώρα μετά το άνοιγμα των αγορών.

Απώλειες για τις τράπεζες στο ΧΑ

Το sell off ήταν οξύ, αφού το 51% του ημερήσιου τζίρου έγινε στις τέσσερις συστημικές τράπεζες. Στο 20% η διόρθωση για τις τράπεζες από τα υψηλά του δείκτη φέτος (954 μον.).   

Τια αγορές σάρωσε ο τυφώνας Credit Suisse με τις αγορές να αγορές προεξοφλούν την κατάρρευσης της μεγάλης ελβετικής τράπεζας στην καρδιά της Ευρώπης,

Ήταν ένα ακόμα χτύπημα εμπιστοσύνης στον Τραπεζικό κλάδο, που ήλθε μετά την κατάρρευση των Silicon Valley Bank, Silvergate Capital Corp. και Signature Bank, αναγκάζοντας τη Moody’s να αναθεωρήσει τις προοπτικές του Αμερικανικού Τραπεζικού Συστήματος, σε "αρνητικές", από "σταθερές", επισημαίνοντας “την επιδείνωση του λειτουργικού περιβάλλοντος στον κλάδο, που τώρα βρίσκεται αντιμέτωπος με μια κρίση εμπιστοσύνης τόσο από τους επενδυτές, όσο και από τους καταθέτες”.

Η Credit Suisse έχασε σχεδόν το ένα τέταρτο της αξίας της σήμερα Τετάρτη, πέφτοντας σε νέο ιστορικό χαμηλό, αφού ο μεγαλύτερος επενδυτής της δήλωσε ότι δεν μπορούσε να παράσχει στην ελβετική τράπεζα περισσότερη οικονομική βοήθεια. Αυτές οι δηλώσεις σε συνδυασμό και με τις διαρροές της ΕΚΤ στο Reuters ότι το ΔΣ δεν θα κάνει πίσω και θα αυξήσει 50 μονάδες βάσης τα επιτόκια αύριο Πέμπτη, πυροδότησαν μια νέα μεγάλη βουτιά στα χρηματιστήρια της Ευρώπης και ένα νέο τραπεζικό sell off.

Ήταν τέτοια η ένταση των πωλήσεων, που οι Εποπτικές Αρχές προχώρησαν σε προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης για τις μετοχές των Credit Suisse, Societe Generale, Monte dei Paschi, FinecoΒank και UniCredit, ενώ οι ανησυχίες των traders εντάθηκαν καθώς η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας αρνήθηκε να σχολιάσει στο Reuters την κατάσταση στην Credit Suisse.

credit suisse
Πηγή: AP Images

"Δεν μπορούμε, γιατί θα πάμε πάνω από το 10%. Είναι ένα ρυθμιστικό ζήτημα", δήλωσε την Τετάρτη ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας της Σαουδικής Αραβίας, Ammar Al Khudairy, ο επενδυτής που μπήκε με σχεδόν 10% στην ελβετική τράπεζα πέρυσι αφού συμμετείχε στην ΑΜΚ  της Credit Suisse και δεσμεύτηκε να επενδύσει έως και 1,5 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα (1,5 δισεκατομμύρια δολάρια). 

Αυτή η δήλωση ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι μετά

  • αφενός την παραδοχή στην ετήσια έκθεση που δημοσιεύτηκε χθες Τρίτη 14/3 ότι έχει εντοπίσει «ουσιώδεις αδυναμίες» στους ελέγχους επί της χρηματοοικονομικής πληροφόρησης και δεν έχει ακόμη ανακόψει τις εκροές πελατών
  • αφετέρου την εκτόξευση του κόστους ασφάλισης των ομολόγων της εταιρείας έναντι χρεοκοπίας.

Στα οικονομικά αποτελέσματα της για το 2022 η Credit Suisse ανακοίνωσε καθαρή ζημία ύψους 7,3 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων (8 δισεκατομμυρίων δολαρίων) για το σύνολο του έτους.

Μετά τη Silicon η Credit Suisse;

Η BNP Paribas καταγράφουν απώλειες 8%, η Deutsche Bank 7% και η ING 8%. Ο ευρωπαϊκός δείκτης τραπεζών καταγράφει απώλειες άνω του 6%. Οι αγορές μετοχών υποχώρησαν απότομα, ejanem;izontaw τα προηγούμενα κέρδη, καθώς η πτώση της Credit Suisse έως και 24% αναζωπύρωσε ορισμένες ανησυχίες μεταξύ των επενδυτών σχετικά με την ανθεκτικότητα του παγκόσμιου τραπεζικού συστήματος μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank.

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες συνεχίζουν να δέχονται πιέσεις εξαιτίας του φόβου των επενδυτών ότι η πτώχευση της Silicon Valley Bank θα έχει επιπτώσεις στην οικονομία και θα επηρεάσει τα μικρότερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, κάποια εκ των οποίων, όπως η Credit Suisse, αντιμετωπίζουν ήδη οικονομικά προβλήματα.

Πτήση προς την ασφάλεια - Ο Γολιάθ "τρώει" τον Δαυίδ

Μιλώντας σε συνέδριο της Morgan Stanley την Τετάρτη, ο Ralph Hamers, διευθύνων σύμβουλος της ελβετικής ανταγωνιστικής UBS είπε ότι η μεγάλη τράπεζα έχει ωφεληθεί από την πρόσφατη αναταραχή στην αγορά και έχει δει εισροές χρημάτων.

«Τις τελευταίες δύο ημέρες, όπως θα περίμενε κανείς, έχουμε δει εισροές», είπε ο Hamers. «Είναι ξεκάθαρα μια πτήση προς την ασφάλεια από αυτή την άποψη, αλλά νομίζω ότι οι τρεις ημέρες δεν κάνουν τάση».

Σειρά σκανδάλων και εκροές πελατών

Η Credit Suisse δημοσίευσε την Τρίτη την ετήσια έκθεσή της για το 2022, λέγοντας ότι η τράπεζα είχε εντοπίσει «ουσιώδεις αδυναμίες» στους ελέγχους επί της χρηματοοικονομικής πληροφόρησης και δεν είχε ακόμη ανακόψει τις εκροές πελατών. Οι «ουσιώδεις αδυναμίες» που εντοπίστηκαν σχετίζονται με την αδυναμία σχεδιασμού και διατήρησης αποτελεσματικών αξιολογήσεων κινδύνου στις οικονομικές της καταστάσεις.

Συγκεκριμένα η τράπεζα γνωστοποίησε ότι παρατηρούσε «σημαντικά υψηλότερες αναλήψεις καταθέσεων μετρητών, μη ανανέωση προθεσμιακών καταθέσεων που λήγουν και καθαρές εκροές περιουσιακών στοιχείων σε επίπεδα που ξεπερνούσαν σημαντικά τα ποσοστά που σημειώθηκαν το τρίτο τρίμηνο του 2022». Σύμφωνα με εκτιμήσεις, στο τελευταίο τρίμηνο του 2022 υπήρξαν εκροές καταθέσεων ύψους 110 δισ. ελβετικών φράγκων.

Η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Ελβετίας επιδιώκει να ανακάμψει από μια σειρά σκανδάλων που έχουν υπονομεύσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και των πελατών. Οι εκροές πελατών το τέταρτο τρίμηνο αυξήθηκαν σε περισσότερα από 110 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα (120 δισεκατομμύρια δολάρια).

Οι μετοχές έπεσαν κάτω από το σήμα των 2 ελβετικών φράγκων για πρώτη φορά στη Ζυρίχη καθώς κατευθύνονταν προς την έβδομη συνεχή ημερήσια πτώση.

Το κόστος ασφάλισης των ομολόγων της εταιρείας έναντι χρεοκοπίας εκτοξεύτηκε. Οι πενταετείς ανταλλαγές πιστωτικής αθέτησης για το χρέος της Credit Suisse διευρύνθηκαν στις 574 μονάδες βάσης από 549 μονάδες βάσης στο τελευταίο κλείσιμο, σύμφωνα με στοιχεία της S&P Global Market Intelligence, σημειώνοντας νέο υψηλό ρεκόρ.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Credit Suisse Ulrich Koerner δήλωσε σε συνέδριο ότι ο δείκτης κάλυψης ρευστότητας της τράπεζας ήταν κατά μέσο όρο 150% το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους - πολύ πάνω από τις ρυθμιστικές απαιτήσεις.

Κακά μαντάτα από PwC 

Η PwC που πραγματοποίησε τον έλεγχο των οικονομικών καταστάσεων για το 2022, εξέδωσε «αρνητική γνώμη σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εσωτερικού ελέγχου του Ομίλου επί της χρηματοοικονομικής αναφοράς», ανέφερε η Credit Suisse.

Η αναφορά αυτή αποτέλεσε το πρώτο σοκ για επενδυτές και αγορές, με τη Credit Suisse να ανακοινώνει πως υιοθετεί ένα «Σχέδιο Αποκατάστασης». Ωστόσο η Saudi National Bank (SNB) που κατέχει το 9,9% των μετοχών της Credit Suisse και είναι ο κυριότερος μέτοχος της ελβετικής τράπεζας αρνείται να προχωρήσει σε νέα κεφαλαιακή ενίσχυση καθώς, σύμφωνα με το Bloomberg, σχετίζεται με την απροθυμία της SNB να υπερβεί το όριο του 10%. Η SNB ελέγχεται σε ποσοστό 37% από το κρατικό ταμείο πλούτου της Σαουδικής Αραβίας.

Και επιστέγασμα η νέα αύξηση επιτοκίων

Πάντως, παρά τις διαβεβαιώσεις της ΕΚΤ αλλά και αναλυτών ότι η Ευρώπη δεν αντιμετωπίζει κίνδυνο, η ανησυχία είναι διάχυτη μεταξύ των επενδυτών. Το sell-off έρχεται μία μέρα πριν την ανακοίνωση της ΕΚΤ για μία νέα αύξηση επιτοκίων, με τις εκτιμήσεις να κλειδώνουν σε μία κίνηση της τάξης του 0,50%, ανεβάζοντας το επιτόκιο στο 3%.

Εχοντας προεξοφλήσει τη νέα αύξηση κατά 50 μ.β., το ερώτημα των επενδυτών ήταν εάν και κατά πόσον η επικεφαλής της ΕΚΤ θα αναφερθεί (αύριο) στην προοπτική μίας σταδιακά ηπιότερης πολιτικής με ορατό ορίζοντα ολοκλήρωσης των αυξήσεων τον Ιούλιο. Μένει να φανεί αύριο το πώς θα ενεργήσει η Λαγκάρντ, ωστόσο είναι η περίπτωση της C.S. -εξόχως προβληματική και προ SVB- που ξαναφέρνει δυναμικά τους πωλητές στη θέση του οδηγού.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ