Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για το 2021 δείχνει να ανατρέπεται, αφού η απόκλιση στην εκτίμηση για το έλλειμμα και την ανάπτυξη, σημαίνουν αυτομάτως την ανάγκη για περισσότερα κεφάλαια σε σχέση με αυτά που είχαν προϋπολογιστεί. Οι βασικές δεξαμενές που μπορούν να χρηματοδοτήσουν το κενό που θα δημιουργηθεί είναι δύο.
Το μαξιλάρι ρευστότητας, το ταμείο του κράτους δηλαδή και η άντληση κεφαλαίων από τις αγορές μέσω της έκδοσης ομολόγων.
Απαραίτητη η ισορροπία
Όμως ανάμεσα στα δύο είναι απαραίτητο να υπάρξει μία ισορροπία, προκειμένου αφενός να μην πληγωθεί οικονομία και αφετέρου να μην διαταραχθεί η σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στην χώρα και τις αγορές, μία εμπιστοσύνη που καταβάλλεται τεράστια προσπάθεια να επιστρέψει στα προ μνημονίου επίπεδα.
Στο υπουργείο Οικονομικών κάνουν διάφορά σχέδια επί χάρτου προκειμένου να επιλέξουν την βέλτιστη δυνατή λύση. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα χρησιμοποιηθούν και οι δύο δεξαμενές για να καλυφθεί το κενό που θα δημιουργηθεί, εξαιτίας της μικρότερης ανάπτυξης και του μεγαλύτερου ελλείμματος.
Σήμερα το ύψος του μαξιλαριού κινείται μεταξύ 32 και 35 δισ. ευρώ, ποσό σχετικά χαμηλότερα από ότι ήταν πριν από μερικούς μήνες που είχε πλησιάσει τα 40 δισ. Βασική επιδίωξη της κυβέρνησης, σε ότι αφορά την διαχείριση, είναι αυτό να παραμείνει σχεδόν αναλλοίωτο και πάνω από τα 30 δισ. έτσι ώστε αυτό να λειτουργήσει ως εγγύηση προς τους δανειστές.
Άλλωστε αυτός ήταν και ο λόγος που έχει χτιστεί το cash buffet. Να λειτουργήσει ως ασφάλεια προς τους δανειστές, ότι δηλαδή ότι και να συμβεί, θα υπάρχει ρευστότητα που θα χρησιμοποιηθεί πρώτα από όλα για την εξυπηρέτηση των δανείων.
Κλειδώμενα στο ESM
Να μην ξεχνάμε επίσης ότι ένα μεγάλο μέρος από το μαξιλάρι ρευστότητας, περί τα 16,5 δισ. ευρώ είναι δεσμευμένα στο ESM και για να χρησιμοποιηθούν για άλλους σκοπούς (π.χ. έκτακτες ανάγκες) απαιτείται να χορηγηθεί ειδική άδεια.
Αναφορικά με την άντληση κεφαλαίων από τις αγορές, ο στόχος του υπουργείου Οικονομικών ήταν πάρει περί τα 12 δισ. ευρώ. Είναι πολύ πιθανό βέβαια αυτό το ποσό να αυξηθεί, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αυξηθεί σημαντικά. Αναλυτές θεωρούν ότι το πολύ να αυξηθεί έως τα 15 – 16 δισ. και όχι περισσότερο και αυτό διότι θα επιβαρυνθεί ακόμη περισσότερο το ήδη υψηλό χρέος και θα σταλεί ένα αρνητικό μήνυμα προς τις αγορές με ότι αυτό σημαίνει.
Ο αντίλογος κάποιων είναι ίσως ότι η παρούσα συγκυρία είναι τέτοια που θα επέτρεπε την αύξηση του δανεισμού, δεδομένου ότι τα επιτόκια είναι σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Οι κανόνες όμως των αγορών όμως δεν επιτρέπουν την αύξηση του δανεισμού πέρα από κάποιο όριο, ειδικά στην Ελλάδα που έχει κακό παρελθόν.
Τέλος ένα άλλο μέτρο που λαμβάνει η κυβέρνηση προκειμένου να περιορίσει το κενό που θα υπάρξει, είναι ότι αρχίζει να λαμβάνει περισσότερα στοχευμένα μέτρα απέναντι στην πανδημία, αντικαθιστώντας τα μέχρι σήμερα οριζόντια.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!