Το ράλι στις τιμές των τροφίμων σε όλη την Ευρωζώνη προκαλεί έντονη ανησυχία, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν απτά σημάδια υποχώρησης του πληθωρισμού. Οι τιμές στα αγαθά πρώτης ανάγκης, όχι μόνο δεν δείχνουν σημάδια αποκλιμάκωσης, αλλά συνεχίζουν να καταγράφουν άνοδο.
Η εξέλιξη αυτή είναι ίσως η αιτία που όπως όλα δείχνουν θα συνεχιστεί η αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ. Οι όποιες φωνές υπήρξαν στο πρόσφατο παρελθόν για αλλαγή πολιτικής, έτσι ώστε να ανακοπεί η ραγδαία αύξηση των επιτοκίων που επιβαρύνουν σημαντικά το κόστος χρήματος για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, φαίνεται πλέον ότι δεν βρίσκουν αυτιά να ακουστούν.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στην μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, την Γερμανία παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός δείχνει να αποκλιμακώνεται, κυρίως λόγω της υποχώρησης στις τιμές της ενέργειας, κάτι που θα γίνει ακόμη πιο εμφανές τον Μάρτιο, εντούτοις οι αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων είναι αρκετά μεγάλες.
Έτσι λοιπόν σήμερα ο ρυθμός αύξησης στις τιμές των υπηρεσιών και των τροφίμων, είναι τέτοιος που αντισταθμίζει την όποια ανάσα δίνει η μείωση στις τιμές της ενέργειας. Η εξέλιξη λοιπόν αυτή επιβεβαιώνει την τάση που δημιουργείται στην ΕΚΤ ώστε να διατηρηθεί η ίδια κατευθυντήρια γραμμή της για επιπλέον αυξήσεις στο κόστος δανεισμού το δεύτερο τρίμηνο του 2023, εκτός βέβαια από την αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση της 16ης Μαρτίου, που ήδη έχει προαναγγελθεί.
Επιμένει ο πληθωρισμός στην Γερμανία
Αξίζει να σημειωθεί ότι τον περασμένο μήνα τον Φεβρουάριο ο πληθωρισμός στη Γερμανία προσαρμοσμένος στα δεδομένα της Ε.Ε. ενισχύθηκε έως και 9,3% σε ετήσια βάση εν συγκρίσει με το 9,2% τον Ιανουάριο, ενώ ο πληθωρισμός, σύμφωνα με το εθνικό κριτήριο, παρέμεινε σταθερός στο 8,7% σε ετήσια βάση, όπως τον Ιανουάριο.
Είναι σαφές πλέον ότι οι τιμές της ενέργειας είναι πλέον ο κύριος παράγοντας που οδηγεί καθοδικά την πορεία του πληθωρισμού, αντίθετα με τις τιμές στα τρόφιμα που συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία.
Είναι ακόμη χαρακτηριστικό το παράδειγμα της Γερμανίας, όπου οι τιμές των τροφίμων με βάση τα στοιχεία της Eurostat, κινήθηκαν ανοδικά στο 21,8% τον Φεβρουάριο, έναντι 20,2% τον Ιανουάριο. Αντίθετα η εικόνα και για την Ελλάδα, ήταν ελαφρά καλύτερη με τον δείκτη να υποχωρεί ελαφρά από το 12,8% στο 12,3%.
Προκειμένου να αντιληφθεί ο καθένας την κατάσταση αρκεί να τονίσουμε, ότι στην Ευρωζώνη, οι τιμές στα τρόφιμα σημείωσαν νέα άνοδο, με τον σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στο 15% από 14,1% που ήταν έναν μήνα πριν.
Αντίθετα μικρή αποκλιμάκωση στις τιμές της ενέργειας, με τον δείκτη να διαμορφώνεται στο 13,7% από 18,9% τον Ιανουάριο.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!