Βασική προτεραιότητα για την κυβέρνηση αποτελεί η υλοποίηση του νέου πτωχευτικού νόμου που ψηφίστηκε στα τέλη Οκτωβρίου. Για τον λόγο αυτό πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη με τη συμμετοχή, μεταξύ άλλων, τραπεζών, εταιρειών διαχείρισης, του διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γ. Πιτσιλή, καθώς και της ηγεσίας της «Τειρεσίας», όπου συζητήθηκαν όλα τα ανοικτά μέτωπα.
Η κυβέρνηση «τρέχει» τις διαδικασίες, ώστε να υπάρξει η μικρότερη δυνατή καθυστέρηση μετά την 1η Ιανουαρίου 2021, ημερομηνία που έχει τεθεί ως ορόσημο. Ωστόσο κάτι τέτοιο φαντάζει αδύνατο, καθώς μόνο για την εξειδίκευση διατάξεων του νέου νόμου απαιτείται η έκδοση 53 υπουργικών αποφάσεων, εκ των οποίων φέρονται να έχουν δρομολογηθεί μόλις οι 20.
Οπως αναφέρουν τραπεζικές πηγές, η ενεργοποίηση του νέου πτωχευτικού νόμου δεν αναμένεται πριν από από τα μέσα του 2021. Στο μεσοδιάστημα, οι τράπεζες έχουν ενημερώσει την ΕΚΤ ότι θα μπορεί να εφαρμόζεται για τις επιχειρήσεις το πτωχευτικό και προπτωχευτικό δίκαιο που ισχύει σήμερα, ενώ για τα φυσικά πρόσωπα το «κενό νόμου» μέχρι την εφαρμογή του νέου Πτωχευτικού θα μπορέσει να καλυφθεί με το πρόγραμμα «Γέφυρα» και τα μορατόρια πληρωμών.
Έντονες αντιδράσεις
Την ίδια ώρα, τα πυρά εκπροσώπων σχεδόν όλων των επιχειρηµατικών και κοινωνικών φορέων έχει συγκεντρώσει ο νέος Πτωχευτικός Κώδικας. Λίγες από τις ενστάσεις τους έγιναν δεκτές από την κυβέρνηση µετά την ακρόασή τους στη συζήτηση του σχετικού νοµοσχεδίου, γι’ αυτό και το τελικό κείµενο του νόµου τούς βρίσκει κάθετα αντίθετους.
Σε δηλώσεις τους, ο πρόεδρος του Επαγγελµατικού Επιµελητηρίου, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, προειδοποιεί για «στρατιά αστέγων», ενώ επικριτικός είναι ο Ευάγγελος Κρητικός, πρόεδρος της Εθνικής Οµοσπονδίας Δανειοληπτών, υποστηρίζοντας ότι ο νέος Κώδικας «θα λειτουργήσει εις βάρος µιας µεγάλης µερίδας πολύ µικρών, µικρών, µικροµεσαίων επιχειρήσεων και ιδιωτών που συνθλίβονται από την κρίση».
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!