Νέα
  • ΓΔ: 1455.67 +0.20%
  • Τζίρος: 149,80 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μεταποίηση: Ανάκαμψη τον Φεβρουάριο - Συνεχίσθηκε η αύξηση της απασχόλησης

Ανέκαμψε ο ελληνικός μεταποιητικός τομέας τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μηνιαίας έρευνας της S&P Global.

H παραγωγή αυξήθηκε ξανά και οι παραγγελίες ενισχύθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό ενός έτους, ενώ συνέχισε να αυξάνεται και η απασχόληση και η επιχειρηματική εμπιστοσύνη ήταν  η υψηλότερη από τον Φεβρουάριο του 2022

Οι πληθωριστικές πιέσεις εξασθένησαν λόγω της χαμηλότερης αύξησης του κόστους εισροών από τον Αύγουστο του 2020, αλλά οι εργοστασιακές τιμές αυξήθηκαν έντονα.

H έκθεση της S&P Global

H έκθεση της εταιρείας αναφέρει, μεταξύ άλλων:

«Τα δεδομένα του Φεβρουαρίου υπέδειξαν νέα βελτίωση της υγείας του ελληνικού μεταποιητικού τομέα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της έρευνας PMI από την S&P Global. Ο ρυθμός της συνολικής ανάπτυξης ήταν μέτριος, ωστόσο ο ισχυρότερος που έχει καταγραφεί από τον Μάιο του 2022, λόγω της επανόδου της παραγωγής και των νέων παραγγελιών στην ανάπτυξη.

Νέα αύξηση παρατηρήθηκε επίσης και στα επίπεδα απασχόλησης, καθώς η μεγαλύτερη ζήτηση από την πλευρά των πελατών υποστήριξε την ενίσχυση της εμπιστοσύνης σχετικά με τις προοπτικές.

Οι συνεχιζόμενες καθυστερήσεις στις παραδόσεις των προμηθευτών και οι προσπάθειες εξάντλησης των αποθεμάτων ασφαλείας οδήγησαν στη συρρίκνωση των αποθεμάτων τόσο των προμηθειών όσο και των ετοίμων προϊόντων.

Εν τω μεταξύ, το κόστος εισροών αυξήθηκε με αισθητά ασθενέστερο ρυθμό. Η αύξηση ήταν η βραδύτερη που έχει καταγραφεί από τον Αύγουστο του 2020, λόγω των αναφορών για μείωση του κόστους ορισμένων πρώτων υλών. Παρ’ όλα αυτά, οι εταιρείες προσπάθησαν να αντισταθμίσουν τις αυξήσεις στις τιμές των προμηθευτών όπου αυτό ήταν δυνατόν, καθώς οι χρεώσεις εκροών αυξήθηκαν έντονα και πάλι τον Φεβρουάριο.

Ο εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της S&P Global για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα (Purchasing Managers’ Index – PMI) έκλεισε στις 51.7 μονάδες στα μέσα του πρώτου τριμήνου, υψηλότερα από τις 49.2 μονάδες του Ιανουαρίου. Τα τελευταία στοιχεία υπέδειξαν εκ νέου βελτίωση των λειτουργικών συνθηκών για τις εταιρείες του ελληνικού μεταποιητικού τομέα, δίνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο ένα τέλος στο διάστημα επτά μηνών συνεχούς επιδείνωσης.

Η ανάκαμψη της υγείας του τομέα παραγωγής αγαθών ήταν σε γενικές γραμμές μέτρια και η ταχύτερη που έχει καταγραφεί από τον Μάιο του 2022».

Δήλωση οικονομολόγου της S&P Global

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της τελευταίας έρευνας, η Siân Jones, οικονομολόγος στην S&P Global Market Intelligence, ανέφερε:

«Οι Έλληνες κατασκευαστές υπέδειξαν θετικές εξελίξεις σε όλο το εύρος του τομέα κατά τη διάρκεια του Φεβρουαρίου, καθώς η παραγωγή, οι νέες παραγγελίες και η απασχόληση επέστρεψαν σε πλαίσια ανάπτυξης.

Η αύξηση της παραγωγής υποστηρίχθηκε από τις ισχυρότερες συνθήκες ζήτησης, καθώς οι εταιρείες επεσήμαναν τη μείωση της αβεβαιότητας και της διστακτικότηταςμεταξύ των πελατών.

Ενισχυμένος από τις αυξημένες νέες παραγγελίες, ο αριθμός των εργαζομένων αυξήθηκε και η επιχειρηματική εμπιστοσύνη ενισχύθηκε στο υψηλότερο επίπεδοπου έχει καταγραφεί σε διάστημα ενός έτους.

Εν τω μεταξύ, οι κοστολογικές πιέσεις εξασθένησαν και πάλι, καθώς οι τιμές των υλικών και άλλων εισροών αυξήθηκαν με τον βραδύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί σε διάστημα δυόμισι ετών, συμβάλλοντας έτσι στην ελάφρυνση της επιβάρυνσης των δαπανών που δέχθηκαν οι κατασκευαστές κατά τη διάρκεια του 2021 και του 2022.

 Ωστόσο, οι εταιρείες εξακολουθούν να είναι πρόθυμες να προσπαθήσουν να ανακτήσουν τις αυξήσεις του κόστους, καθώς ο ρυθμός αύξησης των χρεώσεων παρέμεινεαισθητός».

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ