Παρά το γεγονός ότι τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού είναι εξαιρετικά, με την ακρίβεια να μην έχει θεαματική μείωση στην κατανάλωση βασικών αγαθών. Εκεί, όμως, που η κατάσταση δείχνει να είναι διαφορετική είναι στα καύσιμα και αυτός είναι ίσως ένας από τους λόγους που οι τιμές συγκρατούνται σε σχέση με το προηγούμενο χρονικό διάστημα, αλλά και τις συνθήκες που επικρατούν στις διεθνείς αγορές.
Πιο συγκεκριμένα, με βάση τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα από το υπουργείο Οικονομικών τα ποσά που εισπράχθηκαν τον Ιανουάριο του 2023, από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (ΕΦΚ) είναι κατά πολύ χαμηλότερα τόσο σε σχέση με πέρυσι, όσο και έναντι του στόχου.
Με δεδομένο μάλιστα ότι ο ΕΦΚ είναι σταθερός και δεν επηρεάζεται από τις αυξομειώσεις τιμών, αφού υπολογίζεται ανά λίτρο, γίνεται κατανοητό ότι οι πολίτες μείωσαν τις μετακινήσεις τους σε σχέση με πέρυσι, ως ένα μέσο προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες ανάγκες που δημιουργεί ο υψηλός πληθωρισμός.
Μειωμένος ο ΕΦΚ τον Ιανουάριο κατά 11%
Συγκεκριμένα τα έσοδα από τον ΕΦΚ τον Ιανουάριο του 2023 ήταν στα 259 εκατ. έναντι 298 εκατ. πέρυσι τον ίδιο μήνα και έναντι στόχου για έσοδα 313 εκατ. Δηλαδή, υπάρχει μείωση σε σχέση με πέρυσι 11% και απόκλιση έναντι του στόχου κατά 17,6%.
Απόρροια της παραπάνω κατάστασης είναι η συγκράτηση των τιμών, παρά το γεγονός ότι οι τιμές στο Brent, όπως και η ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου διολισθαίνει.
Συγκεκριμένα οι τιμές για την βενζίνη στην Αττική διαμορφώνονται περίπου στα 1,85 ευρώ το λίτρο και τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται μία ελαφρά πτώση. Ανάλογη είναι η εικόνα και για το diesel κίνησης, όπου πλέον σε έναν μεγάλο αριθμό πρατηρίων η τιμή στην Αττική και την Θεσσαλονίκη είναι κάτω από το 1,6 ευρώ το λίτρο.
Αναλυτές αναφέρουν ότι εφόσον δεν υπάρξει αύξηση της κατανάλωσης οι τιμές, στο βαθμό που αυτό είναι εφικτό, θα διατηρηθούν στα σημερινά επίπεδα ή ακόμη περισσότερο αν ευνοήσουν οι συνθήκες θα έχουμε και νέα αποκλιμάκωση των τιμών.
Μικρή ανάκαμψη για το Brent
Το Brent σήμερα κινείται ανοδικά και βρίσκεται στα επίπεδα των 83,47 δολάρια το βαρέλι, έχοντας άνοδο της τάξεως του 1,7%. Παράλληλα ο ευρώ έχασε και τα επίπεδα του 1,06 έναντι του δολαρίου και κινείται κάτω από αυτό το όριο.
Τέλος καλά φαίνεται να είναι τα νέα, τόσο από το μέτωπο της αγοράς του ηλεκτρικού ρεύματος, όσο και του φυσικού αερίου. Τα συμβόλαια παράδοσης Απριλίου για το φυσικό αέριο στο χρηματιστήριο της Ολλανδίας κινήθηκαν και σήμερα πτωτικά, σταθερά κάτω από τα 50 ευρώ η MWh και έκλεισε στα 46,9 ευρώ. Η χονδρική τιμή του ρεύματος διατηρείται στην περιοχή των 150 ευρώ, ενώ πριν λίγες ημέρες είχε υποχωρήσει και κάτω από τα 100 ευρώ.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!