Στη θέσπιση κινήτρων για τη δημιουργία εταιρειών ειδικού σκοπού διαχείρισης οικογενειακής περιουσίας προχωρά το υπουργείο Οικονομικών. Με τα κίνητρα αυτά επιδιώκεται να δημιουργηθεί ένα διαφανές και οριοθετημένο πλαίσιο που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες φυσικών προσώπων με φορολογική κατοικία στην Ελλάδα, λαμβάνοντας υπόψη βέλτιστες διεθνείς πρακτικές φορολόγησης, αναφορικά με τη διαχείριση των χρηματικών/επενδυτικών ροών και της οικογενειακής περιουσίας τους.
Με τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για το μισθολόγιο της ΑΑΔΕ, προβλέπεται ότι η εταιρεία ειδικού σκοπού πρέπει να πληροί σωρευτικά δύο προϋποθέσεις:
- να απασχολεί προσωπικό τουλάχιστον 5 ατόμων εντός 12 μηνών από την ίδρυσή της
- να πραγματοποιεί στην Ελλάδα δαπάνες λειτουργίας 1 εκατ. ευρώ ετησίως
Τα ακαθάριστα έσοδα από τις παρεχόμενες υπηρεσίες των εταιρειών ειδικού σκοπού διαχείρισης οικογενειακής περιουσίας,τα οποία εισπράττονται μέσω τραπεζικών εμβασμάτων προσδιορίζονται με την προσθήκη του ποσοστού κέρδους στο σύνολο των πάσης φύσης εξόδων και αποσβέσεων που προσδιορίζεται σε 7%. Τα κέρδη φορολογούνται με συντελεστή 24%.
Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, οι προτεινόμενες ρυθμίσεις αναμένεται να λειτουργήσουν συμπληρωματικά στην προσέλκυση περισσότερων φυσικών προσώπων με φορολογική κατοικία στο εξωτερικό και θα εφαρμόζονται σε όλα τα φυσικά πρόσωπα που είναι ήδη, ή καθίστανται, φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας, κατ’ εφαρμογή των κείμενων διατάξεων ή των ειδικότερων προβλέψεων των προαναφερόμενων ήδη θεσπισμένων φορολογικών κινήτρων με τα άρθρα 5Α, 5Β και 5Γ του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ΚΦΕ).
Στην ίδια τροπολογία, απαλλάσσεται και για το μήνα Μάρτιο 2021 (ισχύει για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2021) από την υποχρέωση καταβολής του συνολικού μισθώματος, ο μισθωτής επαγγελματικής μίσθωσης, για την οποία έχουν ληφθεί ειδικά και έκτακτα μέτρα περί αναστολής ή προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας για προληπτικούς ή κατασταλτικούς λόγους, που σχετίζονται με τον κορονοϊό COVID-19, ή η οποία πλήττεται οικονομικά λόγω της διάδοσής του. Συνεπώς για το μήνα Μάρτιο 2021 —όπως και για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο— θα υπάρχει πλήρης απαλλαγή (100%) των μισθωμάτων ή απαλλαγή 40% για επιχειρήσεις οι ΚΑΔ των οποίων θα καθοριστούν με απόφαση.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!