Νέα
  • ΓΔ: 1397.63 +0.93%
  • Τζίρος: 80,16 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ηλιακοί θερμοσίφωνες: Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις - Οι δικαιούχοι και τα κριτήρια

ΗΛΙΑΚΟΣ ΘΕΡΜΟΣΙΦΩΝΑΣ

Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για την έναρξη των αιτήσεων όσων θέλουν να ενταχθούν στο πρόγραμμα επιδότησης της αντικατάστασης του ηλεκτρικού θερμοσίφωνα με ηλιακό.

Οπως προβλέπεται σύμφωνα με το σχεδιασμό των υπουργείων Ενέργειας και Οικονομικών - εκτός απροόπτου - οι αιτήσεις θα ξεκινήσουν την ερχόμενη Πέμπτη 2 Μαρτίου και θα διαρκέσουν τρεις εβδομάδες έως και την Πέμπτη 23 Μαρτίου.

Οι ενστάσεις θα υποβάλλονται έως τις 30 Μαρτίου, ενώ οι αγορές των επιδοτούμενων ηλιακών θερμοσιφώνων θα μπορούν να γίνονται έως και τις 27 Ιουλίου. Η πληρωμή των επιδοτήσεων θα ολοκληρωθεί έως 31 Δεκεμβρίου. 

Το πρόγραμμα για την επιδότηση εγκατάστασης ηλιακών θερμοσιφώνων, θα αφορά επιδότηση 35% και πλαφόν τα 770 ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ, καλύπτοντας ένα σημαντικό ποσοστό για την αγορά και εγκατάσταση του θερμοσίφωνα.

Η σχετική τροπολογία κατατέθηκε την Παρασκευή σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών στη Βουλή ανοίγοντας το δρόμο για να δημοσιευθεί η σχετική υπουργική απόφαση του ΥΠΕΝ, η οποία θα ρυθμίζει όλες τις λεπτομέρειες.

Αναλυτικά, σύμφωνα με πληροφορίες της «Η», η σχετική υπουργική απόφαση για το πρόγραμμα των ηλιακών θερμοσιφώνων αναμένεται να προβλέπει:

  • Αιτήσεις από 2/3 έως 23/3
  • Ενστάσεις έως 30/3
  • Αγορές έως 27/7
  • Ολοκλήρωση πληρωμών 31/12/23

Ο προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται στα 100 εκατ. ευρώ, ενώ το πρόγραμμα θα επιδοτεί το 35% του κόστους με ανώτατο όριο τα 770 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ για αγορές θερμοσιφώνων αξίας 1.800 ευρώ και άνω). 

Ενδεικτικά, σημειώνεται ότι ένας ηλιακός θερμοσίφωνας 120 λίτρων κοστίζει περίπου 700 με 800 ευρώ, κόστος το οποίο αυξάνεται και μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 1.500 ευρώ για την τοποθέτηση και τις σωληνώσεις, που θα χρειαστούν ώστε να συνδεθεί με το διαμέρισμα πολυκατοικίας ή με την κατοικία.

Τα κριτήρια επιλογής των δικαιούχων 

Η επιλογή των δικαιούχων θα γίνει με κοινωνικά κριτήρια και προτεραιοποίηση, δηλαδή θα λαμβάνεται υπόψη και ο χρόνος υποβολής της αίτησης σε περίπτωση ισοβαθμίας. Δεν θα υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια. Ειδικότερα τα κοινωνικά κριτήρια έχουν ως εξής:

  • ΑΜΕΑ 31%,
  • Μονογονεϊκές οικογένειες 31%,
  • Εξαρτώμενα μέλη 38%

Λαμβάνεται υπόψη η συνολική σταθμισμένη βαθμολογία. Σε περίπτωση ισοβαθμίας, η κατάταξη γίνεται σύμφωνα με την σειρά προτεραιότητας:

  • Κ1 (ΑΜΕΑ)
  • Κ2 (Μονογονεϊκές)
  • Κ3 (αριθμός εξαρτώμενων τέκνων)

Αν παραμένει η ισοβαθμία, λαμβάνεται υπόψη ο χρόνος υποβολής της αίτησης. 

Από κει και πέρα ανάλογα με τη ζήτηση που θα υπάρξει από τις συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες θα εξαρτηθεί εάν θα δοθεί η δυνατότητα να ενταχθούν και άλλα νοικοκυριά, λαμβάνοντας υπόψιν άλλα κριτήρια που ενδεχομένως να είναι και εισοδηματικά, στα πρότυπα περίπου του προγράμματος «Ανακαινίζω - Αλλάζω Συσκευή».

Παράδειγμα 

Για παράδειγμα μια 4μελής οικογένεια:

  • Εάν έχει ηλεκτρικό θερμοσίφωνα 80lt καταναλώνει ετησίως 3.650 KWh
  • Με ηλιακό 160lt θα καταναλώνει ετησίως 1.245KWh
  • Άρα έχει ετήσιο κέρδος 2.405 KWh
Πηγή: Eurokinissi

Φωτοβολταϊκά στη στέγη

Μέχρι την τρίτη εβδομάδα του Μαρτίου αναμένεται να ανοίξει επίσης και η πλατφόρμα στο gov.gr προκειμένου 250.000 νοικοκυριά, επαγγελματίες και αγρότες-κτηνοτρόφοι και μικρές επιχειρήσεις να εγκαταστήσουν σε στέγες ή ταράτσες φωτοβολταϊκά με μπαταρία.

Προτεραιότητα θα δοθεί στα νοικοκυριά και σε δεύτερη φάση θα δοθεί η δυνατότητα να ενταχθούν στο πρόγραμμα μικρές επιχειρήσεις, αγρότες και κτηνοτρόφοι. Οι δικαιούχοι δεν θα επιλεγούν με βάση τα εισοδηματικά τους κριτήρια, αλλά με τη μέθοδο την προτεραιοποίησης, όπως έγινε και με το πρόγραμμα «Εξοικονομώ». Ωστόσο, είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει μια ειδική μέριμνα για τα ευάλωτα νοικοκυριά, όπως για παράδειγμα εκείνα που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο.

Η επιδότηση θα ξεκινά από 40% και θα φτάνει 60%, με το ποσοστό ανά δικαιούχο να συγκεκριμενοποιείται με βάση εισοδηματικά κριτήρια. Πρακτικά, με την ενίσχυση θα καλύπτεται πλήρως το κόστος της μπαταρίας (100%) και ένα μικρό ποσοστό από το φωτοβολταϊκό. Υποχρεωτικό κριτήριο θα είναι, όμως, οι δικαιούχοι να έχουν σύμβαση σύνδεσης με τον ΔΕΔΔΗΕ.

Σημειώνεται ότι το κόστος για την εγκατάσταση ενός φωτοβολταϊκού ποικίλει ανάλογα με την ενέργεια που μπορεί να παραχθεί. Ενδεικτικά το κόστος για ένα φωτοβολταϊκό το οποίο παράγει έως 15 κιλοβατώρες ημερησίως ξεκινά από τα περίπου 10.000 ευρώ, ενώ οι τιμές για τις μπαταρίες ξεκινούν από τα περίπου 200 ευρώ και φθάνουν τα 2.000 ευρώ. Έτσι για παράδειγμα, εάν η συνολική εγκατάσταση κοστίσει 13.000 ευρώ οι δικαιούχοι του προγράμματος θα λάβουν επιδότηση 7.800 ευρώ και θα πρέπει να δαπανήσουν 5.200 ευρώ.

Η επιλογή του φωτοβολταϊκού θα πρέπει να γίνει ανάλογα με τις ανάγκες που έχουν τα νοικοκυριά για ηλεκτρική ενέργεια. Μάλιστα, με την αγορά μπαταρίας μπορεί ένα νοικοκυριό ή μια μικρή επιχείρηση να καλύψει τις ανάγκες που έχει σε ηλεκτρική ενέργεια και το βράδυ. Επίσης, από την μηνιαία κατανάλωση θα εξαρτηθεί και το χρονικό διάστημα που ένα νοικοκυριό θα κάνει απόσβεση.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ