Ασήκωτος μοιάζει ο λογαριασμός και οι φορολογικές υποχρεώσεις για χιλιάδες φορολογούμενους τις τελευταίες ημέρες του Φεβρουαρίου. Εως την προσεχή Τρίτη, 28 του μήνα οι πολίτες πρέπει να πληρώσουν υποχρεώσεις σχεδόν 3 δις ευρώ.
Πρόκειται για την τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος και του ΕΝΦΙΑ, τα τέλη κυκλοφορίας, τη δόση ή τις δόσεις των υφιστάμενων ρυθμίσεων οφειλών και τη δόση της επιστρεπτέας προκαταβολής.
Ταυτόχρονα ολοκληρώνεται το χρονικό περιθώριο γα υποχρεώσεις όπως η υποβολή χωριστής φορολογικής δήλωσης για τα ζευγάρια, η οριστικοποίηση των απαραίτητων δηλώσεων για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις αλλά και η δυνατότητα να τεθούν τα οχήματα σε ακινησία.
►Διαβάστε επίσης: Ερχονται φορολογικά κίνητρα για την ασφάλιση κατοικιών από φυσικές καταστροφές
Ο λογαριασμός του Φεβρουαρίου περιλαμβάνει:
- Την τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος 2022 συνολικού ύψους περίπου 350 εκατ. ευρώ
- Την τελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ 2022 με το ποσό να φθάνει τα 300 εκατ. ευρώ.
- Τα τέλη κυκλοφορίας του 2023 που συνολικά αγγίζουν το 1,12 δις. ευρώ.
- Τη δόση της επιστρεπτέας προκαταβολής
- Τη δόση ή τις δόσεις των ρυθμίσεων τμηματικής εξόφλησης οφειλών.
- Τον ΦΠΑ Ιανουαρίου για τις επιχειρήσεις που τηρούν διπλογραφικά βιβλία.
►Διαβάστε επίσης: Ρύθμιση οφειλών: Στις 72 δόσεις και τα χρέη στους Δήμους – Πότε ενεργοποιείται η παραγραφή
Υποχρεώσεις που λήγουν στις 28 Φεβρουαρίου
Στις 28 Φεβρουαρίου είναι τέλος χρόνου για τις ακόλουθες υποχρεώσεις:
- Την υποβολή αίτησης για χωριστή δήλωση συζύγων. Η δυνατότητα του «φορολογικού διαζυγίου», δηλαδή να υποβάλουν χωριστές φορολογικές δηλώσεις τα ζευγάρια παρέχεται και φέτος, υπό την προϋπόθεση ότι οι ενδιαφερόμενοι θα υποβάλουν σχετική ηλεκτρονική αίτηση στην ΑΑΔΕ, μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου. Η υποβολή χωριστών δηλώσεων, ωστόσο, κρύβει παγίδες υπερφορολόγησης και οι φορολογούμενοι πριν την επιλέξουν, θα πρέπει πρώτα να σταθμίσουν μέχρι λεπτομέρειας τα υπέρ και τα κατά. Οι κίνδυνοι που απειλούν όσους επιλέγουν το φορολογικό «διαζύγιο», αφορούν στο βάρος των τεκμηρίων, στο αφορολόγητο με τις e-δαπάνες και το φορολογικό βάρος των παιδιών. Στις χωριστές δηλώσεις φόρου εισοδήματος συζύγων δεν υφίσταται η έννοια του οικογενειακού εισοδήματος για την κάλυψη των επιμέρους τεκμηρίων καθενός εκ των συζύγων, καθώς τα τεκμήρια διαβίωσης και απόκτησης βαρύνουν τον κάθε σύζυγο ατομικά
- Τη ψηφιακή κατάθεση πινακίδων κυκλοφορίας. Οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων έχουν τη δυνατότητα να καταθέσουν ηλεκτρονικά τις πινακίδες των οχημάτων τους. Με τη διαδικασία της "ηλεκτρονικής ακινησίας", οι κάτοχοι των οχημάτων, δεν χρειάζεται να επισκεφθούν την εφορία. Με ηλεκτρονική αίτηση η οποία περιλαμβάνει τα ακριβή στοιχεία της πόλης, της οδού και του αριθμού του σημείου ακινητοποίησης του οχήματος, ολοκληρώνεται η σχετική διαδικασία. Οσοι θέσουν σε ακινησία το όχημα τους θα πρέπει να ξέρουν ότι Όχημα, για το οποίο έχει δηλωθεί ακινησία, εάν εντοπισθεί στο πλαίσιο ελέγχων που διενεργούνται από τα κατά νόμο αρμόδια όργανα και από τις υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, είτε να κυκλοφορεί είτε να φέρει πινακίδες αριθμού κυκλοφορίας, αίρεται αυτοδικαίως η ακινησία και επιβάλλονται από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων πέραν των τελών κυκλοφορίας και του προστίμου μη καταβολής αυτών διοικητικό πρόστιμο ίσο με 10.000 ευρώ. Σε περίπτωση υποτροπής, το πρόστιμο τριπλασιάζεται και αφαιρείται για τρία έτη το δίπλωμα οδήγησης του ιδιοκτήτη ή κατόχου του οχήματος.
- Την οριστικοποίηση των στοιχείων για τα ακίνητα και τις βραχυχρόνιες μισθώσεις του 2022 στο μητρώο της ΑΑΔΕ. Όσοι έχουν διαπιστώσει λάθη και παραλείψεις στην αρχική τους δήλωση μπορούν να τα διορθώσουν έως τις 28 του μήνα καθώς τα τελικά στοιχεία που αφορούν τα εισοδήματα που εισέπραξαν το 2022 θα αποτυπωθούν στις φετινές δηλώσεις και θα φορολογηθούν με τους συντελεστές που προβλέπει η νομοθεσία ( 15 έως 45%). Σε όλες τις περιπτώσεις διόρθωσης μίας δήλωσης βραχυχρόνιας διαμονής θα πρέπει να υποβάλλεται τροποποιητική δήλωση και να διορθωθεί το όποιο λάθος της αρχικής πληκτρολογώντας στο αντίστοιχο πεδίο τη σωστή τιμή.