Νέα
  • ΓΔ: 1452.5 -0.26%
  • Τζίρος: 507,16 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΚΤ: Ο πληθωρισμός θα επηρεάσει αρνητικά τη δημοσιονομική θέση των χωρών της Ευρωζώνης

Πηγή: Pixabay

O υψηλός πληθωρισμός στην Ευρωζώνη πιθανόν θα επηρεάσει αρνητικά τα δημόσια οικονομικά των χωρών της με το πέρασμα του χρόνου, σύμφωνα με μελέτη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), η οποία καταλήγει σε αντίθετο συμπέρασμα από αυτό που υποστηρίζεται από κάποιες πλευρές, ότι δηλαδή μπορεί να υπάρξει όφελος επειδή το χρέος χάνει την αξία του και τα φορολογικά έσοδα αυξάνονται.

Σύμφωνα με τη μελέτη της ΕΚΤ, αυτό θα ίσχυε ακόμη και αν δεν λαμβανόταν υπόψη τα μέτρα στήριξης που αναγκάσθηκαν να πάρουν οι χώρες λόγω των υψηλών τιμών ενέργειας που πυροδότησαν τον πληθωρισμό, με τα μέτρα αυτά να εκτιμώνται κοντά στο 2% του ΑΕΠ στη διετία 2022-23.

Το ενεργειακό σοκ και η πίεση στις δαπάνες

Αυτός ο αρνητικός αντίκτυπος, σημειώνουν οι συντάκτες της μελέτης μπορεί να εξηγηθεί κυρίως από τη φύση και την έκταση του πληθωριστικού σοκ στην Ευρωζώνη.

Πρόκειται, προσθέτουν, για ένα μεγάλο, εξωτερικό ενεργειακό σοκ που δημιουργεί λιγότερα πρόσθετα φορολογικά έσοδα σε σχέση με το μέγεθός του, επηρεάζει αρνητικά την κερδοφορία των επιχειρήσεων και την ανάπτυξη και ασκεί μεγάλη πίεση στις ονομαστικές δημόσιες δαπάνες.

Επιπλέον, η αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ ως αντίδραση στον υψηλό πληθωρισμό οδηγεί σε μεγαλύτερη δαπάνη για τόκους εξυπηρέτησης του χρέους.

Δημοσιονομική επιβάρυνση 0,5% του ΑΕΠ από το 2024

Η μελέτη αναφέρει ότι το ενεργειακό σοκ και η λόγω αυτού επιβράδυνση της ανάπτυξης καθώς και οι άκαμπτοι κανόνες δαπανών σημαίνουν ότι η δημοσιονομική θέση της Ευρωζώνης επηρεάζεται αρνητικά ήδη μετά τον πρώτο χρόνο.

«Στα επόμενα χρόνια, ωστόσο, οι πιέσεις στις δαπάνες εντείνονται και υπεραντισταθμίζουν το οφέλη από την πλευρά των εσόδων, οδηγώντας σε μία επιδείνωση του δημοσιονομικού ισοζυγίου κατά σχεδόν 0,5% του ΑΕΠ το 2024», αναφέρει η μελέτη.

Αν και ο πληθωρισμός φυσιολογικά αυξάνει τα έσοδα, η ενίσχυσή τους λόγω του ενεργειακού σοκ είναι περιορισμένη, ενώ περιορίζει την ανάπτυξη και αυξάνει την πίεση για περισσότερες δαπάνες.

Ηδη, η ΕΚΤ έχει αυξήσει τα επιτόκιά της κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ περίπου το ένα τρίτο των κρατικών δαπανών αναπροσαρμόζονται, κυρίως με βάση τον πληθωρισμό, με συνέπεια  οι υψηλές αυξήσεις των τιμών να αναγκάζουν αυτόματα τις κυβερνήσεις να δαπανούν περισσότερο.

Τα μέτρα στήριξης θα αυξήσουν τον πληθωρισμό το 2024-25

Τα μέτρα στήριξης που έλαβαν οι χώρες της Ευρωζώνης ως αντίδραση στην ενεργειακή κρίση και τον πληθωρισμό φαίνεται να έχουν σημαντικές, αλλά μόνο προσωρινές, μακροοικονομικές και αναδιανεμητικές συνέπειες. Εκτιμάται ότι μειώνουν τις πληθωριστικές πιέσεις τη διετία 2022-23, αλλά στη συνέχεια αυτό αντιστρέφεται, οδηγώντας σε υψηλότερο πληθωρισμό την επόμενη διετία 2024-25.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ