Νέα
  • ΓΔ: 1532.78 +0.12%
  • Τζίρος: 41,31 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αρειος Πάγος: Αντιδράσεις για την απόφαση υπέρ των servicers - 150.000 πλειστηριασμοί την επόμενη 3ετία

Η ολομέλεια του Αρείου Πάγου απεφάνθη με μεγάλη πλειοψηφία (56-9) ότι οι εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων (servicers) ότι μπορούν να κάνουν πλειστηριασμούς ως δικαιούχοι διάδικοι για λογαριασμό των funds.

H δημοσίευση της απόφασης να αναμένεται εντός του επόμενου μήνα όμως οι πρώτες αντιδράσεις, από πλευράς δανειοληπτών και νομικών καταγράφησαν αμέσως μόλις έφτασε η είδηση στα δημοσιογραφικά γραφεία.

Με πρωτοφανείς ταχύτητες η απόφαση του Αρείου Πάγου

Κι αυτό γιατί ο Άρειος Πάγος κινήθηκε με πρωτοφανείς ταχύτητες (προκάλεσε έκπληξη και στις  δύο πλευρές, servicers και δανειολήπτες) και κυρίως γιατί με το ξεκαθάρισμα του ζητήματος περί νομιμοποίησης των servicers, δεν μπορεί να πάει… παραπέρα το «τενεκεδάκι» των πλειστηριασμών και το σφυρί του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού θα χτυπήσει για δανειολήπτες που ήδη βρίσκονται μια ανάσα από την απώλεια της περιουσίας τους.   

►Διαβάστε επίσης: Πλειστηριασμοί: «Πράσινο φως» στους Servicers και από την ολομέλεια του Αρείου Πάγου

Πηγές του χρηματοπιστωτικού κλάδου πάντως σημειώνουν ότι με την απόφαση του Αρείου Πάγου δεν «ανεβάζουν ταχύτητα» οι πλειστηριασμοί αλλά θα σταματήσουν οι αναστολές που «πατούσαν» στο θέμα της νομιμοποίησης των servicers.

Εκτιμάται ότι την επόμενη τριετία αναμένεται να βγουν σε πλειστηριασμό, κυρίως από τους servicers, 150.000 ακίνητα, εκ των οποίων τα μισά θα είναι οικιστικά και τα άλλα μισά επαγγελματικά. Από αυτούς τους πλειστηριασμούς επιτυχείς θα είναι το 30%, δηλαδή σε ετήσια βάση περί τα 15.000 ακίνητα, οικιστικά και επαγγελματικά θα αλλάξουν ιδιοκτήτη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της πλατφόρμας e-auction ήδη μέχρι το τέλος χρόνου έχουν προγραμματιστεί οι 4.237 πλειστηριασμοί κατοικιών (όχι απαραίτητα α’ κατοικίες) εκ των οποίων όμως οι 479 είναι αυτή τη στιγμή σε αναστολή. 

Η «καυτή πατάτα» των πλειστηριασμών επιστρέφει στην κυβέρνηση

Και μπορεί τελικά να κλήθηκε η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου να λύσει το ζήτημα που ανέκυψε την επίλυση του προβλήματος που δημιουργήθηκε από τις αντικρουόμενες δικαστικές αποφάσεις (μόνο ο Άρειος Πάγος είχε εκδώσει 12 υπέρ των servicers και μια κατά) ωστόσο, η «καυτή πατάτα» των πλειστηριασμών επιστρέφει στην κυβέρνηση

Εν μέσω προεκλογικής περιόδου, αντιπολίτευση και δανειολήπτες ζητούν μετ’ επιτάσεως την προστασία της πρώτης κατοικίας, κατά τα πρότυπα του νόμου Κατσέλη αλλά και τη λήψη μέτρων στήριξης για τους δανειολήπτες που σήμερα μπορεί να μην κινδυνεύουν με μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης, ωστόσο πλήττονται και από την αύξηση των επιτοκίων. 

►Διαβάστε επίσης: Πλειστηριασμοί: Τέλη Γενάρη «κρίνει» τους servicers η Ολομέλεια του ΑΠ - Ο ρόλος της Εurostat

Η επιδότηση της μισής αύξησης των ενήμερων ευάλωτων δανειοληπτών, που υπολογίζονται σε περίπου 30.000, είναι στη σωστή κατεύθυνση, ωστόσο η αντιπολίτευση αλλά και όσοι εκπροσωπούν, με τον έναν ή άλλο τρόπο τους δανειολήπτες, ζητούν να μεγαλώσει η περίμετρος κατά τα πρότυπα του «Γέφυρα» με δεδομένο ότι τα κριτήρια ευαλωτότητας είναι χαμηλά, τα επιτόκια θα αυξηθούν κι άλλο, ο πληθωρισμός και η ακρίβεια δεν υποχωρούν και η κοινωνία είναι εξαντλημένη καθώς βιώνει, από το 2010 και ένθεν, τη μια κρίση μετά την άλλη.

Πως μπορεί να επηρεάσει τον «Ηρακλή» και την επενδυτική βαθμίδα

Η θετική για τους servicers απόφαση του Αρείου Πάγου ενδεχομένως να αποδυναμώσει την επιχειρηματολογία της Eurostat και να ενισχύσει αυτή της Ελλάδας για το θέμα των κρατικών εγγυήσεων του προγράμματος «Ηρακλή» (αναμένεται η απόφαση για το αν θα εγγραφούν στο χρέος χωρίς να έχουν καταπέσει οι εγγυήσεις ύψους περίπου 18 δισ. ευρώ) καθώς δεν δημιουργεί αρρυθμίες στην επίτευξη των business plans των τιτλοποίησεων του προγράμματος. Σημειώνεται ότι το 83% των ανακτήσεων που έχουν πετύχει οι εταιρείες διαχείρισης (servicers) προέρχεται από διμερείς και συναινετικές λύσεις και μόλις το 17% από πλειστηριασμούς σύμφωνα με τα στοιχεία της Ενωσης Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις (ΕΕΔΑΠΔ) για την περίοδο 2020-2022.

Οικονομικοί παράγοντες, εξάλλου σημειώνουν ότι μια από τις βασικές προϋποθέσεις για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας είναι η εύρυθμη λειτουργία του χρηματοπιστωτικού συστήματος. 

Ωστόσο τα «οφέλη» που ενδεχομένως θα προκύψουν από την απόφαση του Αρείου Πάγου, δύσκολα θα αντισταθμίσουν το «κόστος»

Εκτιμάται εξάλλου ότι μπει εκ νέου στην ατζέντα της πολιτικής αντιπαράθεσης ευρύτερα το στεγαστικό ζήτημα  - εκτός από τα δόσεις των δανείων την άγουσα έχουν πάρει εδώ και πολλούς μήνες και τα ενοίκια  - αλλά και αυτό της διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ