Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, σε διάσκεψη, με πλειοψηφία (56-9), δεχόμενη την εισήγηση της αρεοπαγίτου Κανέλλας Τζαβέλα, αποφάνθηκε ότι οι διαχειριστές των funds που εδρεύουν στην Ελλάδα μπορούν να ενεργούν δικαστικές πράξεις (να γίνονται διάδικοι), να προβαίνουν σε πλειστηριασμούς με τη δική τους επωνυμία και όχι ως πληρεξούσιοι των funds.
Η απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου με την οποία αίρεται η όποια αμφισβήτηση περί νομιμοποίησης των servicers να προχωρούν σε πλειστηριασμούς βάζει τέλος σε μια νομική διαμάχη στο κέντρο της οποίας ήταν οι δανειολήπτες, οι οποίοι είναι αντιμέτωποι με τους πλειστηριασμούς.
Ωστόσο, αναμένεται να προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις καθώς έρχεται σε μια πολύ δύσκολη οικονομική συγκυρία και μάλιστα εν μέσω προεκλογικής περιόδου με το ζήτημα του ιδιωτικού χρέους και το στεγαστικό (υψηλά επιτόκια στεγαστικών δανείων, ακριβά ενοίκια κλπ) να βρίσκονται στην κορυφή της πολιτικής αντιπαράθεσης.
Τι έκρινε ο Άρειος Πάγος
Σε ότι αφορά στην ουσία της υπόθεσης, η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου δεν κλήθηκε να αποφασίσει για το αν πρέπει να γίνει ή όχι ο πλειστηριασμός άλλα για το ποιος νομιμοποιείται να κάνει τους πλειστηριασμούς, οι οποίοι με τον έναν ή άλλο τρόπο θα γίνονται.
Υπενθυμίζεται ότι στην συνεδρίαση της Ολομέλειας στις 26 Ιανουαρίου 2023 ο εισαγγελέας της έδρας, αντιεισαγγελέας Πάνος Παναγιώτοπουλος υποστήριξε ότι οι εταιρείες διαχείρισης μπορούν να διενεργούν πλειστηριασμούς. Σύμφωνα με τον ίδιο οι εταιρείες διαχείρισης (εντολοδόχοι των funds) είναι γνωστής έδρας, εποπτεύονται από την Τράπεζας της Ελλάδος (σ.σ υποχρεούνται να τηρούνται τον κώδικα δεοντολογίας των τραπεζών αλλά και τον νόμο περί προστασίας καταναλωτή όπως ρητά προβλέπει ο νόμο του 2015) σε αντίθεση με τα funds στο εξωτερικό, που δε μπορούν να ελεγχθούν εύκολα από τους δανειολήπτες.
Χθες το βράδυ πάντως οι άμεσα ενδιαφερόμενοι, οι servicers, δεν είχαν επίσημη ενημέρωση καθώς η απόφαση αναμένεται ότι θα δημοσιευθεί σε ένα μήνα.
Το πρόβλημα
Yπενθυμίζεται ότι στην τελευταία έκθεση της Κομισιόν (το περασμένο φθινόπωρο) γινόταν ειδική αναφορά σε «αποκλίνουσες» αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου και ζητούσε να αντιμετωπιστεί επειγόντως η νομική αβεβαιότητα, η αποτελεσματική επίλυση της οποίας θα αξιολογηθεί στην επερχόμενη έκθεση εποπτείας μετά το πρόγραμμα (Ιούνιος 2023).
Και η Τράπεζα της Ελλάδας, στην έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (Οκτώβριος 2022) υπογράμμιζε ότι αυτή η νομική εμπλοκή έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην ανάκτηση δανείων που διαχειρίζονται οι servicers.
Η δημοσίευση της απόφασης αναμένεται μέσα στον επόμενο μήνα.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!