Ο νέος Πτωχευτικός θα ξεκινήσει με μία αναβολή έξι μηνών, δηλαδή την 1η Ιουνίου για τα φυσικά πρόσωπα και την 1η Μαρτίου για τις επιχειρήσεις. Το θέμα είναι πώς θα λειτουργήσει η διαδικασία, πώς θα συμμετέχουν οι πιστωτές, πόσο θα ευνοηθούν οι δανειολήπτες, ποιοι δανειολήπτες θα μπορέσουν να ρυθμίσουν τα χρέη τους και ποιοι θα προστατεύονται, σημείωσε η δικηγόρος Χριστίνα Γλύκου, με δεδομένο ότι η συμμετοχή είναι προαιρετική.
►Τα τρία αγκάθια που έδειξαν οι Θεσμοί στον Πτωχευτικό
Η κ. Γλύκου μιλώντας στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του Open «Τώρα ό, τι συμβαίνει» τόνισε πως «αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποιο πλαίσιο προστασίας πέρα από τον Πτωχευτικό, με τις όποιες αντιρρήσεις έχουμε εκφράσει όσοι ασχολούμαστε με τα κόκκινα δάνεια, προκειμένου να προστατευτεί τελικά όντως ο δανειολήπτης».
Επίσης, επεσήμανε ότι ενώ βρισκόμαστε εν μέσω των συνεχών κυμάτων της πανδημίας και του παγώματος πολλών δραστηριοτήτων της οικονομίας, «δεν υπάρχει ένα θεσμικό και νομοθετικό πλαίσιο που να προστατεύει αυτούς τους ανθρώπους από τις κατασχέσεις και τους πλειστηριασμούς», παρά τις ΚΥΑ που εκδίδονται για αναστολή των πλειστηριασμών.
Αναφορικά με τις διμερείς συμφωνίες μεταξύ τραπεζών και δανειοληπτών, η δικηγόρος επεσήμανε ότι γίνονται κάποιες συμφωνίες, αλλά «οι τράπεζες ζητούν γη και ύδωρ», ενώ υπογράμμισε ότι παλαιότερα ο Νόμος Κατσέλη παρείχε ένα είδος προστασίας, ωστόσο τώρα βρισκόμαστε σε στάση αναμονής για τη νέα νομοθετική προστασία. Και το ερώτημα που εγείρεται είναι ποιοι δανειολήπτες θα προστατευτούν και με ποια κριτήρια, διότι, όπως είπε η κ. Γλυκού είναι πολύ πιθανόν «να μην μιλάμε για ρύθμιση χρεών, αλλά για εκποίηση περιουσίας».
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!