Νέα
  • ΓΔ: 1397.63 +0.93%
  • Τζίρος: 80,16 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εστίαση - τουρισμός - λιανεμπόριο: Κίνδυνος για χιλιάδες λουκέτα

Mεγάλη ζημιά έχει υποστεί η εστίαση
Mεγάλη ζημιά έχει υποστεί η εστίαση / Πηγή: Intimenews

Με χιλιάδες λουκέτα απειλούνται εστίαση, λιανεμπόριο και τουρισμός από την κατάρρευση του τζίρου και τη συρρίκνωση της κατανάλωσης. Πρόκειται για τρεις κλάδους της οικονομίας που εκπέμπουν SOS για το πλήγμα που έχουν δεχθεί και δύσκολα θα ανακάμψουν εντός του έτους.

Και μπορεί ο μεγάλος ασθενής να είναι ο τουρισμός, έχοντας χάσει το μεγαλύτερο μέρος του τζίρου του το 2020 και με τις προβλέψεις του 2021 να γίνονται όλο και πιο δυσοίωνες, αλλά τόσο η εστίαση όσο και το λιανεμπόριο μετρούν απώλειες αρκετών δισεκατομμυρίων. Εάν τα περιοριστικά μέτρα επεκταθούν και την άνοιξη, υπάρχει ο κίνδυνος, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, μια σειρά επιχειρήσεων αυτών των κλάδων να καταρρεύσουν.

4 στις 10 επιχειρήσεις εστίασης είναι «στεγνές»

Από τα στοιχεία που διαθέτουν στο υπουργείο Οικονομικών, το 70% της εστίασης έχει υποστεί μεγάλη καταστροφή.

Είναι ενδεικτικό ότι οι 4 στις 10 επιχειρήσεις του κλάδου είναι «στεγνές», δηλαδή δεν έχουν ταμειακά διαθέσιμα.  Όσον αφορά στις επιχειρήσεις εστίασης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης ανέφερε ότι ο τζίρος τους το 2019 ήταν 6,4 δισ. ευρώ, ποσό που μειώθηκε στα 4,6 δισ. ευρώ το 2020, κάτι που σημαίνει ότι χάθηκε τζίρος 1,8 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, οι ζημιές που συνεχίζει να συσσωρεύει και κατά το 2021 η εστίαση θα ξεπεράσουν τα 4 δισεκατομμύρια ευρώ.

Όσον αφορά στο λιανεμπόριο, οι απώλειες τζίρου στο περσινό 9μηνο, χωρίς να έχει καταγραφεί ακόμα η πλήρης ζημιά της δίμηνης καραντίνας Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου, για το χονδρεμπόριο και το λιανικό εμπόριο είναι της τάξης των 7,8 δισ. ευρώ και ειδικά οι μικρότερες επιχειρήσεις δυσκολεύονται να απορροφήσουν τους κραδασμούς. Εάν συνυπολογιστούν οι συνέπειες των περιοριστικών μέτρων και το νέο lockdown στην Αττική τότε ο λογαριασμός αυξάνεται κατακόρυφα.

Για τον τουρισμό, οι απώλειες του 2020 ανήλθαν σε 16 δισ. ευρώ και οι εκτιμήσεις της αγοράς του τουρισμού κάνουν λόγο για συνολικές απώλειες 25 δισ. έως και τα τέλη του 2021. Το ΥΠΟΙΚ αναμένει η βαριά βιομηχανία της Ελλάδας, που παράγει σχεδόν το 12% του ΑΕΠ της, να ανακτήσει 12 δισ. ευρώ, αλλά τα μηνύματα ακόμα δεν είναι ευοίωνα.

Τα μέτρα

Το υπουργείο Οικονομικών ενεργοποίησε μια σειρά μέτρων για τη στήριξη των τριών κλάδων, με κυριότερα τις επιστρεπτέες προκαταβολές και την απαλλαγή ή μείωση των ενοικίων. Οι επιχειρηματίες διαμαρτύρονται και υποστηρίζουν ότι δεν είναι επαρκή. Όπως αναφέρουν, δεν έχουν πρόσβαση στις τράπεζες, καθώς τα περιθώρια του τραπεζικού συστήματος για την παροχή δανείων είναι περιορισμένα, το ίδιο και τα χρηματοδοτικά εργαλεία

Aκόμα και τα -αναμενόμενα- δάνεια της Ευρωπαϊκής Tράπεζας Eπενδύσεων, τα οποία εκκρεμούν από το 2020, προβλέπεται να κατευθυνθούν σε επιχειρήσεις που πληρούν κριτήρια βιωσιμότητας. Όσο για τις μικροπιστώσεις, το ενδιαφέρον είναι περιορισμένο και δεν έχει προχωρήσει επαρκώς. Η κάλυψη των πάγιων δαπανών είναι ένα σημαντικό μέτρο, αρκεί να αποσαφηνιστούν οι όροι και οι προϋποθέσεις για τις επιχειρήσεις που θα επιδοτηθούν, για να διαπιστωθεί ποιες θα ωφεληθούν.

 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ