Νέα
  • ΓΔ: 1454.37 +0.11%
  • Τζίρος: 48,97 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επενδυτική βαθμίδα: Βγαίνει η οικονομία από τον αναπνευστήρα - Τα οφέλη για πολίτες, τράπεζες, επιχειρήσεις

Η ελληνική οικονομία βρίσκεται, μετά και από την χθεσινή αναβάθμιση από την Fitch, μία ανάσα από την απόκτηση επενδυτικής αξιολόγησης, η οποία έχει χαθεί για την χώρα το μακρινό πλέον 2009.

Μπορεί για πολλούς να μην σημαίνει πολλά η ενδεχόμενη αυτή εξέλιξη, ωστόσο για το σύνολο της χώρας και της οικονομίας, αυτό σημαίνει αλλαγή σελίδας η οποία μακροπρόθεσμα θα βελτιώσει την καθημερινότητα των πολιτών και το κυριότερο ίσως θα σημάνει την ολοκληρωτική επιστροφή για την Ελλάδα σε μία κανονικότητα, την οποία στερήθηκε τα τελευταία 14 χρόνια.

Πότε χάθηκε το investment rate 

Ας πάρουμε λίγο τα πράγματα με την σειρά. Η Ελλάδα ήταν μεταξύ των χωρών εκείνων που είχαν επενδυτική αξιολόγηση μέχρι και το 2009. Και ναι μεν μπορεί να μην ήταν στην πρώτη γραμμή, έχοντας την ανώτερη βαθμολογία, ωστόσο περιλαμβανόταν μεταξύ των χωρών εκείνων που είχαν θετική αντιμετώπιση από τις αγορές σε τρία επίπεδα.

►Διαβάστε επίσης: Μητσοτάκης: Ικανοποιημένος από την απόφαση της Fitch - Η ανάρτηση του

Και ποια ήταν αυτά;

  1. Τα χαμηλότερα επιτόκια των κρατικών ομολόγων,
  2. Η ευκολότερη και φθηνότερη πρόσβαση των τραπεζών και επιχειρήσεων σε διεθνή δανεισμό και το κυριότερο όλων ίσως,
  3. Το γεγονός ότι η Ελλάδα ήταν στο κάδρο των μακροπρόθεσμων επενδυτών.

Η Ελλάδα βίωσε τρεις χρεοκοπίες 

Εν συνεχεία η Ελλάδα βίωσε στα πραγματικότητα τρεις χρεοκοπίες. Η πρώτη ήταν το 2010, από την οποία διασώθηκε με την παρέμβαση της Ευρωζώνης. Η δεύτερη ήταν το καλοκαίρι του 2011, που ήταν μια συντεταγμένη χρεοκοπία που τελείωσε με το κούρεμα του ιδιωτικού χρέους κατά 75% (το γνωστό PSI) και μια 3η χρεοκοπία το καλοκαίρι του 2015, η οποία δεν αναγγέλθηκε ποτέ, όταν η Ελλάδα αθέτησε δύο φορές τις υποχρεώσεις προς το ΔΝΤ.

►Διαβάστε επίσης: Ομόλογα: Ενισχύονται εν αναμονή της ανακοίνωσης από Fitch

Τα οφέλη από την επενδυτική βαθμίδα

Ας δούμε αναλυτικά ποια θα είναι τα οφέλη για την χώρα από την απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, κάτι που εκτιμάται να συμβεί στο χρονικό διάστημα από την Άνοιξη έως και το Φθινόπωρο.

Οι μακροπρόθεσμοι επενδυτές, είναι ίσως το μεγαλύτερο κέρδος για την χώρα. Τα συστήματα ανάλυσης κινδύνου των διαχειριστών κεφαλαίων για τα ασφαλιστικά ταμεία του εξωτερικού - που είναι θεσμικοί επενδυτές - επιτρέπουν μόνο μικρά ποσοστά συμμετοχής σε ομόλογα χωρίς επενδυτική βαθμίδα, αφού θεωρούνται «υψηλού ρίσκου».

Με την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, τα ασφαλιστικά ταμεία του εξωτερικού θα έχουν μεγαλύτερη πρόσβαση στα ελληνικά ομόλογα Τα ταμεία θα αγοράζουν ελληνικά κρατικά ομόλογα για αποταμίευση. Θα πληρώνονται κάθε χρόνο το ετήσιο κουπόνι και θα ρευστοποιούν στη λήξη του, σταθεροποιώντας έτσι τις τιμές σε υψηλά και τις αποδόσεις σε χαμηλά επίπεδα.

Επίσης μία ακόμη σημαντική επίδραση της επενδυτικής βαθμίδας, θα είναι η μείωση του country risk, όπως ονομάζεται με άλλο τρόπο ο κίνδυνος χρεοκοπίας, θα βοηθήσει και στην προσέλκυση περισσότερων άμεσων ξένων επενδύσεων.

►Διαβάστε επίσης: Εντός Ιανουαρίου η πρώτη έξοδος στις αγορές για το 2023 με το βλέμμα στην επενδυτική βαθμίδα

Φθηνότερο χρήμα στις τράπεζες 

Η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας του δημοσίου θα αναβαθμίσει και το αξιόχρεο των τραπεζών, οι οποίες θα μπορούν να δανείζονται με πιο χαμηλά επιτόκια από τη διατραπεζική αγορά. Ένα δεύτερο κέρδος είναι ότι θα μπορούν να δανείζονται από την ΕΚΤ με εγγύηση ομόλογα του δημοσίου που θα αποτιμώνται στην πραγματική τους αξία.

Σήμερα, η ΕΚΤ κάνει κατ’ εξαίρεση δεκτά τα ελληνικά ομόλογα ως εγγυήσεις αλλά με έκπτωση 50% στην αξία τους. Ο φθηνότερος δανεισμός για τις τράπεζες σημαίνει εξίσου φθηνός δανεισμός και για επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Η βελτίωση αυτή της ρευστότητας των τραπεζών θα έρθει να αντισταθμίσει ως ένα βαθμό και τη συσταλτική νομισματική πολιτική της ΕΚΤ.

Επόμενες αξιολογήσεις

Οι επόμενες δυο κρίσιμες αξιολογήσεις είναι προγραμματισμένες για τις 10 Μαρτίου 2023 από την DBRS (πριν τις πρώτες εκλογές) και τις 21 Απριλίου από την Standard and Poor’s.

Και οι δυο οίκοι έχουν την Ελλάδα ένα σκαλοπάτι πριν την επενδυτική βαθμίδα και συνεπώς αν προβεί ο ένας από τους δυο σε αναβάθμιση - μέσα στην καρδιά του εκλογικού κύκλου - η Ελλάδα θα κατακτήσει την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα. Αναλυτικά οι αξιολογήσεις που έρχονται το επόμενο διάστημα είναι: 

  • 3 Μαρτίου 2023 - Scope
  • 10 Μαρτίου 2023 - DBRS
  • 17 Μαρτίου 2023 - Moody's
  • 21 Απριλίου 2023 - Standad and Poor's
  • 9 Ιουνίου 2023 - Fitch
  • 4 Αυγούστου 2023 - Scope
  • 8 Σεπεμβρίου 2023 - DBRS
  • 15 Σεπτεμβρίου 2023 - Moody's
  • 20 Οκτωρβίου 2023 - Standad and Poor's 
  • 1 Δεκεμβρίου 2023 - Fitch
Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ