Νέα
  • ΓΔ: 1397.63 +0.93%
  • Τζίρος: 80,16 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πράσινη ενέργεια: 10 χώρες της ΕΕ αντίθετες σε νέα κοινή χρηματοδότηση

Κομισιόν / Πηγή: AP Images
Πηγή: AP Images

Αυξάνεται η αντίδραση στο σχέδιο της Κομισιόν για νέο κοινό δανεισμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης που θα χρηματοδοτήσει την πράσινη βιομηχανία, με επτά χώρες της ΕΕ να απορρίπτουν μία τέτοια ιδέα.

Την επιστολή, οποία απευθύνεται προς τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, με χθεσινή ημερομηνία, υπογράφουν η Τσεχία, η Δανία, η Φινλανδία, η Αυστρία, η Ιρλανδία, η Εσθονία και η Σλοβακία, σύμφωνα με το Reuters.

Η Γερμανία, η Ολλανδία και το Βέλγιο, αν και δεν υπογράφουν την επιστολή, είναι επίσης αντίθετες σε οποιοδήποτε νέο κοινό δανεισμό της ΕΕ, με τον αριθμό των χωρών που θα ταχθούν κατά στην επικείμενη σύνοδο κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών στις 9-10 Φεβρουαρίου, όπου θα συζητηθεί το θέμα αυτό, να φθάνουν συνεπώς τις δέκα.

Και οι 10 χώρες θεωρούν ότι η ΕΕ πρέπει να χρησιμοποιήσει τους πόρους που είναι ήδη διαθέσιμοι αντί να αναζητήσει νέους.

Γιατί ζητά η Κομισιόν νέα χρηματοδότηση

Η Κομισιόν, η οποία έχει και την αρμοδιότητα για τη λειτουργία του ανταγωνισμού στην ΕΕ, πιστεύει ότι χρειάζονται νέα κεφάλαια για να εξισορροπήσει τις δυνατότητες των φτωχότερων και των πλουσιότερων χωρών να στηρίξουν τις πράσινες βιομηχανίες τους έναντι του ανταγωνισμού από την Κίνα και τις ΗΠΑ.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ανησυχούν ειδικότερα ότι ο αμερικανικός νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού, ο οποίος προβλέπει επιχορηγήσεις ύψους 369 δις. δολαρίων σε εταιρείες παραγωγής ηλεκτρικών αυτοκινήτων, μπαταριών, αιολικών τουρμπινών ή υδρογόνου στις ΗΠΑ θα οδηγήσει σε επενδύσεις ευρωπαϊκών εταιρειών εκεί.

Η μάχη για να παραμείνει η Ευρώπη ελκυστική για τις βιομηχανίες καθαρής ενέργειας γίνεται ακόμη δυσκολότερη λόγω των τιμών ενέργειας, οι οποίες είναι πολύ υψηλότερες στην ΕΕ απ’ ό,τι στις ΗΠΑ, αλλά και λόγω των συχνά μακρύτερων διαδικασιών αδειοδότησης στην ΕΕ.

Οι δηλώσεις της φον ντερ Λάιεν

Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η ΕΕ θα καταρτίσει νόμο για να διευκολύνει την πράσινη βιομηχανία και να τη στηρίξει με κρατική βοήθεια και ένα ευρωπαϊκό ταμείο καθώς  και πιο άμεση χρηματοδοτική λύση – γέφυρα για να αποτρέψει τις επιχειρήσεις να μεταφέρουν επενδύσεις στις ΗΠΑ.

Τι λένε οι επτά χώρες

Στην επιστολή τους, οι επτά χώρες αναφέρουν ότι η ΕΕ πρέπει πρώτα να διαθέσει τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, συνολικού ύψους 800 δις. ευρώ, με τη μορφή επιχορηγήσεων και φθηνών δανείων.

«Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η οικονομία μπορεί να απορροφήσει καλύτερα την ήδη συμφωνηθείσα χρηματοδότηση της ΕΕ… Εως τώρα, μόνο περίπου 100 δις. ευρώ από το σύνολο των 390 δις. ευρώ που προβλέπονται για επιχορηγήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης έχουν χρησιμοποιηθεί», σημειώνεται στην επιστολή.

«Επιπλέον, υπάρχει διαθέσιμη η δυνατότητα λήψης δανείων από το Ταμείο Ανάκαμψης που δεν έχει χρησιμοποιηθεί. Τα όποια πρόσθετα μέτρα πρέπει να βασίζονται σε μία ενδελεχή ανάλυση της Κομισιόν για το εναπομένον χρηματοδοτικό κενό και δεν πρέπει να θεσπισθεί καμία νέα χρηματοδότηση», σημειώνουν οι επτά χώρες.

Αντί για νέα χρήματα, η ΕΕ θα πρέπει να μειώσει τη γραφειοκρατία για τις επενδύσεις και να κάνει πρόοδο στην υλοποίηση της Ενωσης Κεφαλαιαγορών, ένα σχέδιο που σέρνεται από το 2014.

Με πληροφορίες από το Reuters

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ