Το 2023 παραμένει μία δύσκολη χρονιά για την παγκόσμια οικονομία, με τον πληθωρισμό και τα επιτόκια να κινούνται σε υψηλά επίπεδα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να προβλέπει ότι η ανάπτυξη θα πιάσει πάτο, αλλά επιχειρηματίες και πολιτικοί εξέφρασαν από το Νταβός αισιοδοξία καθώς η Κίνα καταργεί τους ελέγχους για τον κορονοϊό, οι ΗΠΑ ξεκινούν ένα μεγαλεπήβολο πρόγραμμα επενδύσεων για την πράσινη μετάβαση και η Ευρώπη έχει προσαρμοστεί στον πόλεμο στην Ουκρανία.
Αν και δεν ήταν όλοι οι ομιλητές σε αυτή την κατεύθυνση, το κλίμα που επικράτησε ήταν αυτό της αισιοδοξίας.
Γκόπινατ: Ανάκαμψη από το β' εξάμηνο του 2023
Μιλώντας στη σύνοδο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, η αναπληρώτρια γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Γκίτα Γκόπινατ, διαμήνυσε ότι το Ταμείο θα αναθεωρήσει ανοδικά τις προβλέψεις του για το 2023, αναμένοντας βελτίωση το δεύτερο εξάμηνο του έτους και το 2024.
«Αν και φέτος θα δούμε την παγκόσμια ανάπτυξη να πιάνει πάτο, η κατάσταση θα βελτιωθεί προς το δεύτερο εξάμηνο του έτους και καθώς θα οδεύουμε στο 2024» καθώς βλέπουμε ενδείξεις ανθεκτικότητας, δήλωσε η Γκόπινατ στο Bloomberg.
Διαβάστε επίσης: Νταβός: Ο κλιματικός νόμος των ΗΠΑ αλλάζει το παιχνίδι, αλλά προκαλεί φόβους στην ΕΕ
Σολτς: Η γερμανική οικονομία θα αποφύγει την ύφεση
Τα θετικά στοιχεία από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ τις τελευταίες εβδομάδες ενίσχυσαν τις ελπίδες ότι η παγκόσμια οικονομία θα αποφύγει μία ύφεση φέτος.
Ο Γερμανός καγκελάριος, Ολαφ Σολτς, δήλωσε στο Bloomberg ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης θα αποφύγει την ύφεση, ενώ ο μηνιαίος δείκτης επενδυτικού κλίματος που καταρτίζει το ινστιτούτο ZEW του Μανχάιμ πέρασε σε θετικό έδαφος για πρώτη φορά μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
JP Morgan: Ανθεκτική η παγκόσμια οικονομία
Ο επικεφαλής της επενδυτικής τράπεζας της JP Morgan, Ντάνιελ Πίντο, τόνισε στην ομιλία που έκανε την ανθεκτικότητα της παγκόσμιας οικονομίας. «Περάσαμε μία περίοδο με πόλεμο, με πανδημία και τη μεγαλύτερη ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής στην ιστορία. Αν λάβει κανείς υπόψη όλα όσα έχουν συμβεί, ο κόσμος είναι σε πολύ καλύτερη θέση απ’ ό,τι θα περίμενε», είπε χαρακτηριστικά.
Η οικονομική επιβράδυνση στις μεγάλες αναπτυγμένες οικονομίες δεν φαίνεται πλέον να είναι τόσο μεγάλη όσο φοβούνταν πολλοί, αλλά η Κίνα σημείωσε το 2022 έναν ρυθμό ανάπτυξης 3% που είναι χαμηλός για τα δεδομένα της.
Επίσης, η Γκόπινατ προειδοποίησε ότι το 2023 θα είναι δύσκολο και ότι οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να συνεχίσουν τις αυξήσεις των επιτοκίων έως ότου ο πληθωρισμός μειωθεί σημαντικά.
Ωστόσο, οι χρηματοπιστωτικές αγορές κάνουν ράλι λόγω της μείωσης των τιμών ενέργειας, των μικρότερων προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα και του τερματισμού της κινεζικής πολιτικής μηδενικών κρουσμάτων κορονοϊού.
Ο αντιπρόεδρος της κινεζικής κυβέρνησης, Λιου Χε, είπε ότι η κινεζική οικονομία θα ανακάμψει. «Αν εργασθούμε αρκετά σκληρά, πιστεύουμε ότι η ανάπτυξη θα επανέλθει πιθανότατα στην κανονική της τάση. Η κινεζική οικονομία θα βελτιωθεί σημαντικά το 2023», πρόσθεσε.
Διαβάστε επίσης: Νταβός: Διαβεβαιώσεις για τον έλεγχο της πανδημίας μοίρασε (μάταια) ο Κινέζος αντιπρόεδρος
Το πακέτο Μπάιντεν
Ο διευθύνων σύμβουλος της Unilever, Alan Jope, είπε ότι το γρήγορο άνοιγμα της Κίνας δεν ήταν αναμενόμενο, ενώ επικεφαλής αμερικανικών επιχειρήσεων εξήραν τον νόμο της κυβέρνησης Μπάιντεν για τη μείωση του πληθωρισμού που προβλέπει ένα τεράστιο χρηματοδοτικό πακέτο 369 δις. δολαρίων για την τόνωση των πράσινων επενδύσεων.
Ο διευθύνων σύμβουλος της σουηδικής Ericsson, Börje Ekholm, εξέφρασε την απογοήτευσή του για την υπερβολική έμφαση της Ευρώπης σε ρυθμιστικούς κανόνες, οι οποίοι, όπως είπε, «πνίγουν» τις τεχνολογικές εταιρείες.
Η απάντηση της Ευρώπης στο πακέτο Μπάιντεν
Από την άλλη πλευρά, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, είπε στο Φόρουμ ότι οι Βρυξέλλες θα υποβαθμίσουν προσωρινά τους κανόνες για την κρατική βοήθεια και θα χρηματοδοτήσουν στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεις για την πράσινη μετάβαση, επιχειρώντας να απαντήσουν στο πακέτο Μπάιντεν.
Η ίδια πρόσθεσε ότι η ΕΕ μείωσε τις τιμές ενέργειας «ταχύτερα απ’ όσο ανέμενε ο οποιοσδήποτε», με την τιμή του φυσικού αερίου να έχει υποχωρήσει χθες έως τα 52 ευρώ ανά μεγαβατώρα, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2021. Αν και οι τιμές στα επίπεδα αυτά είναι διπλάσιες από ό,τι ήταν κατά μέσα όρο πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία, έχουν μειωθεί 85% σε σχέση με τα ακραία υψηλά επίπεδα του Αυγούστου.
Ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, Φατίχ Μπιρόλ, εξήρε την πρόοδο της Ευρώπης, αλλά προειδοποίησε ότι οι τιμές του αερίου δεν θα είχαν μειωθεί τόσο πολύ αν δεν ήταν πολύ ήπιος ο καιρός.
Με πληροφορίες από Financial Times και Bloomberg
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!