Στον αέρα βρίσκονται περί τις 8.000 ακίνητα και οι 20.000 ιδιοκτήτες τους στα Δωδεκάνησα, καθώς αδυνατούν να εγγραφούν στο Κτηματολόγιο.
Το πρόβλημα «οφείλεται στο γεγονός ότι το ελληνικό κράτος - μετά την ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου (το 1948) - δεν ολοκλήρωσε ποτέ την κτηματογράφηση που ξεκίνησαν οι Ιταλοί» αναφέρει στην εφημερίδα Τα Νέα ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Δωδεκανήσου (ΕΝΙΑΔ) Μιχάλης Βαγιανού.
Σύμφωνα με τον κ. Βαγιανού, άνθρωποι που κατείχαν νόμιμα τις ιδιοκτησίες τους εδώ με κληρονομικά δικαιώματα ακόμα και από την Οθωμανική περίοδο, εξαιρέθηκαν από την κτηματογράφηση. Σημειωτέον πως έχουν κτηματογραφηθεί μερικώς η Ρόδος, η Κως και η Λέρος.
Αναπόφευκτα μπροστά στο ενδεχόμενο να βρεθούν στον αέρα και να χάσουν τις περιουσίες τους, χιλιάδες ιδιοκτήτες προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη. Χαρακτηριστικό είναι πως «πριν από 1,5 μήνα μέσα σε μια μέρα στη Σύμη κατατέθηκαν 1.002 αγωγές προκειμένου να μην τους αρπάξει το Δημόσιο την περιουσία τους που κατείχαν νόμιμα για δεκάδες ή και εκατοντάδες χρόνια. Το ίδιο συνέβη και στην Πάτμο όπου οι αγωγές ξεπέρασαν τις 2.000».
Το θέμα είχε αναδειχθεί από τον Σεπτέμβριο του 2019 από την τοπική εφημερίδα «Δημοκρατική», σε ρεπορτάζ της οποίας αναγραφόταν πως τότε είχαν δοθεί διαβεβαιώσεις ότι θα προωθηθούν νομοθετικές ρυθμίσεις από το υπουργείο Περιβάλλοντος μέσα στο 2020, που θα είχαν στόχο να απαλείψουν κάθε εμπόδιο που φρενάρει την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου.
Πρόκειται για τις 35 περιοχές οι οποίες εξαιρέθηκαν τόσο από τις ρυθμίσεις της προηγούμενης κυβέρνησης (τον Δεκέμβριο του 2018) αλλά και από την οριζόντια παράταση έως το 2020 που προβλέπει διάταξη την οποία ενέταξε το 2019 στο πολυνομοσχέδιο ο τότε υπουργός Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης. Ειδικότερα είναι 21 περιοχές για τις οποίες η προθεσμία έληγε το 2017 και 14 περιοχές για τις οποίες η προθεσμία έληξε μεταξύ 2 Οκτωβρίου και 19 Νοεμβρίου 2018.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!