Συνεχίζεται και σήμερα η κατρακύλα της τιμής του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, καθώς συνεχίζεται η τροφοδοσία της με φορτία LNG.
Χθες διέσπασε πτωτικά το όριο των 60 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ σήμερα πλησιάζει τα 50 ευρώ.
Συγκεκριμένα, η τιμή για τα συμβόλαια παράδοσης τον Φεβρουάριο (TTF) υποχώρησε λίγο μετά τις 11 στα 51,7 ευρώ και πριν από λίγο διαμορφωνόταν στα 52,6 ευρώ με πτώση 5,1% σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο και στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2021.
Διαβάστε επίσης: Φυσικό αέριο: Νέα βουτιά της τιμής κάτω από τα 60 ευρώ - Το χαμηλότερο επίπεδο 16 μηνών
To LNG κατευθύνεται στην Ευρώπη
Καθώς οι αποθήκες φυσικού αερίου της Κίνας είναι γεμάτες, το LNG κατευθύνεται στην Ευρώπη και, σε συνδυασμό με τον ασυνήθιστα ήπιο χειμώνα, έχει ως αποτέλεσμα μα διατηρούνται σε υψηλά ποσοστά πληρότητας οι αποθήκες αερίου της ΕΕ.
Το ποσοστό πληρότητας στην Ευρώπη ανέρχεται σε 82% τις τελευταίες εβδομάδες, υψηλότερα από το 50% πέρυσι και πάνω από το 70% που ήταν ο μέσος όρος της τελευταίας πενταετίας για την εποχή αυτή.
Η Ευρώπη ήταν ο μεγαλύτερος εισαγωγέας LNG στον κόσμο το 2022, με τις εισαγωγές της να αντιστοιχούν στο 24% των συνολικών.
Διαβάστε επίσης: Το ρωσικό αέριο θα «επανέλθει» στην Ευρώπη, εκτιμά ο υπουργός Ενέργειας του Κατάρ
Αύξηση εισαγωγών 60% το 2022
Ο εισαγωγές LNG στην Ευρώπη αυξήθηκαν κατά 60% το 2022 σε σύγκριση με το 2021, σύμφωνα με έκθεση του ινστιτούτου IEEFA.
Ειδικότερα αναφέρεται πως προκειμένου να αντισταθμίσει τη μείωση των εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου η Ευρώπη στράφηκε το 2022 σε άλλες χώρες παραγωγούς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).
Σύμφωνα με το IEEFA οι εισαγωγές από τις ΗΠΑ σημείωσαν ρεκόρ το 2022, καταγράφοντας αύξηση 143% σε σύγκριση με το 2021.
Ωστόσο η έκθεση επισημαίνει ότι «ενώ οι προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου στην ΕΕ μειώθηκαν το 2022, ορισμένες χώρες συνέχισαν να εισάγουν ρωσικό LNG, ενεργώντας ενάντια στον κοινό στόχο της διασφάλισης της ενεργειακής ασφάλειας και του τερματισμού της εξάρτησης από τους ρωσικούς πόρους".
Η Γαλλία ήταν ο μεγαλύτερος εισαγωγέας ρωσικού LNG στην Ευρώπη. Σύμφωνα με την έκθεση, η Γαλλία, το Βέλγιο, η Ολλανδία και η Ισπανία παρουσιάζουν αύξηση των εισαγωγών κατά 55% σε σύγκριση με το 2021.
Αλλες χώρες όπως η Κροατία, η Λιθουανία, η Πορτογαλία, η Σουηδία και η Βρετανία μείωσαν δραστικά τις εισαγωγές τους ρωσικού LNG το 2022.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!