Αύξηση 1% σημείωσε η βιομηχανική παραγωγή της Ευρωζώνης τον Νοέμβριο σε σχέση με τον Οκτώβριο και 2% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, δείχνοντας αντιστάσεις σε μία περίοδο που πολλοί προεξοφλούσαν ότι θα εισερχόταν σε ύφεση.
Η βιομηχανική παραγωγή της Ελλάδας αυξήθηκε 1,1% σε μηνιαία βάση, ενώ ήταν μειωμένη 0,9% σε ετήσια βάση.
Δεν συρρικνώθηκε η γερμανική οικονομία
Την εικόνα αντοχής της ευρωπαϊκής οικονομίας ενισχύουν τα στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα η Γερμανία, τα οποία έδειξαν ότι η οικονομία της πιθανότατα δεν συρρικνώθηκε στο δ΄ τρίμηνο του 2022, αλλά παρέμεινε στάσιμη, διαψεύδοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών και μειώνοντας τους φόβους μίας ύφεσης.
Σημειώνεται ότι η Goldman Sachs αναθεώρησε την πρόβλεψή της για ύφεση της Ευρωζώνης και προβλέπει τώρα έναν οριακό θετικό ρυθμό ανάπτυξης για το 2023, επικαλούμενη τη μεγάλη μείωση των τιμών του φυσικού αερίου και τις αντοχές της οικονομίας της στα τέλη του 2022.
To ΑΕΠ της Γερμανίας αυξήθηκε 1,9% το 2022 έναντι αύξησης 2,6% το 2021. «Παρά την ενεργειακή κρίση και τις μεγάλες πληθωριστικές πιέσεις λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, τις ελλείψεις προμηθειών και τη συνεχιζόμενη πανδημία, η γερμανική οικονομία κράτησε καλά», δήλωσε η πρόεδρος της ομοσπονδιακής στατιστικής υπηρεσίας, Ρουτ Μπραντ, σημειώνοντας ότι το ΑΕΠ ξεπέρασε τα προ Covid επίπεδα.
Παρά ταύτα, «σε διεθνή σύγκριση, η ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας το 2022 ήταν πιθανόν χαμηλότερη από κάθε άλλης ευρωπαϊκής χώρας», πρόσθεσε.
Ισχυρή αύξηση της κατανάλωσης
«Η ιδιωτική κατανάλωση ήταν απίστευτα ισχυρή στο δ΄ τρίμηνο, ενισχυμένη από την αύξηση – ρεκόρ του διαθέσιμου εισοδήματος πέρυσι που βοήθησε στην άμβλυνση του πλήγματος από τον πληθωρισμό», δήλωσε οικονομολόγος της Dekabank, προσθέτοντας: «Η βιομηχανία κινήθηκε επίσης ισχυρότερα από το αναμενόμενο».
Η κυβέρνηση του Ολαφ Σολτς κατάφερε να βρει γρήγορα εναλλακτικές πηγές ενέργειας για να αντιμετωπίσει το οξύ πρόβλημα που δημιουργήθηκε από τη διακοπή των ροών ρωσικού φυσικού αερίου που έπαιρνε η Γερμανία μέσω του Nord Stream, ενώ οι επιχειρήσεις αναδιέταξαν τις εφοδιαστικές αλυσίδες τους.
Η πορεία της βιομηχανικής παραγωγής
Σε μηνιαία βάση, η παραγωγή κεφαλαιουχικών αγαθών στην Ευρωζώνη αυξήθηκε τον Νοέμβριο 1%, των ενδιάμεσων αγαθών 0,8% και των διαρκών καταναλωτικών αγαθών 0,4%, ενώ η παραγωγή ενέργειας μειώθηκε 0,9% και των μη διαρκών καταναλωτικών αγαθών κατά 1,3%.
Μεταξύ των χωρών της ΕΕ, τις μεγαλύτερες αυξήσεις κατέγραψαν η Ιρλανδία (6,4%), το Λουξεμβούργο (5%) και η Μάλτα (4,6%) και τις μεγαλύτερες μειώσεις η Εσθονία (-3,7%), η Σουηδία (-3,3%) και η Κροατία (-1,9%).
Σε ετήσια βάση, η παραγωγή κεφαλαιουχικών αγαθών αυξήθηκε 8,8%, των μη διαρκών καταναλωτικών αγαθών 6,3% και των διαρκών καταναλωτικών αγαθών 0,3%, ενώ η παραγωγή των ενδιάμεσων προϊόντων μειώθηκε 3,3% και της ενέργειας 10,7%.
Μεταξύ των χωρών της ΕΕ, τις υψηλότερες ετήσιες αυξήσεις κατέγραψαν η Ιρλανδία (34,9%), η Μάλτα (15,5%) και η Δανία (9,3%), ενώ τις μεγαλύτερες μειώσεις σημείωσαν η Εσθονία (-12,2%), η Σλοβακία (-10,7%) και η Ρουμανία (-4%).
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!