Νέα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εντός Ιανουαρίου η πρώτη έξοδος στις αγορές για το 2023 με το βλέμμα στην επενδυτική βαθμίδα

Πηγή: Eurokinissi
Πηγή: Eurokinissi

Tην πρώτη έξοδο στις αγορές για το 2023, ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει το ελληνικό Δημόσιο με το βλέμμα στραμμένο προς τις αξιολογήσεις των πιστοληπτικών οίκων, oι οποίες θα ανοίξουν τον δρόμο για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

Πιθανότερη ημερομηνία εξόδου είναι το χρονικό διάστημα μεταξύ 24 και 26 Ιανουαρίου, πριν δημοσιοποιηθεί η πρώτη έκθεση αξιολόγησης του αξιόχρεου της χώρας από την Fitch που είναι προγραμματισμένη για τις 27 Ιανουαρίου. Το επικρατέστερο σενάριο είναι το Δημόσιο να προχωρήσει στην έκδοση 10ετούς ομολόγου για περίπου 2 δις ευρώ αν και δεν αποκλείεται να αντλήσει ακόμα μεγαλύτερο ποσό, καλύπτοντας από το ξεκίνημα της χρονιάς ένα σημαντικό μέρος από τα 7 δισ. ευρώ που σκοπεύει να δανειστεί το 2023.

►Διαβάστε και: ΥΠΟΙΚ: Προχωρά σε νέα πρόωρη εξόφληση ακριβών δανείων το 2023 - Οι στόχοι για φέτος

Οι αποδόσεις

Η απόδοση του 10ετούς κρατικού τίτλου έκλεισε χθες στο 4,364% και κινείται λίγο υψηλότερα από το αντίστοιχο ιταλικό που διαμορφώθηκε  4,214 %.

Σύμφωνα με την JP Morgan,που δεν βλέπει να επιτυγχάνεται η επενδυτική βαθμίδα πριν από τα τέλη του 2023, το spread του ελληνικού 10ετούς έναντι του αντίστοιχου γερμανικού bund θα διευρυνθεί από τα τρέχοντα επίπεδα των 210 μονάδων βάσης, στις 225 μονάδες βάσεως τον Μάρτιο και στις 235 μονάδες βάσεως τον Ιούνιο, πριν να υποχωρήσει στις 200 μονάδες βάσης τον Σεπτέμβριο και στις 185 μονάδες βάσης τον Δεκέμβριο του 2023.

►Διαβάστε και: ΟΟΣΑ: Ανάπτυξη 1,1% φέτος αλλά και πληθωρισμός 3,7%

Στόχος η παρουσία στην αγορά

Πάντως, η κίνηση από το Υπουργείο Οικονομικών και τον ΟΔΔΗΧ γίνεται περισσότερο για να επιβεβαιώσει την σταθερή παρουσία της χώρας στις διεθνείς αγορές στην προσπάθεια να ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα και λιγότερο για να αυξήσει το ύψος των ταμειακών διαθεσίμων της χώρας. Τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας είναι κοντά στα 33 δις ευρώ και αναμένεται να διαμορφωθούν σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα καθώς θα εκταμιευθεί και η δεύτερη δόση από το ταμείο Ανάκαμψης.   

Tαυτόχρονα θέλει να προλάβει να βγει στις αγορές από τους πρώτους, καθώς οι κυβερνήσεις των χωρών της Γηραιάς Ηπείρου αναμένεται να προχωρήσουν σε νέες εκδόσεις ρεκόρ ύψους σχεδόν 500 δισ.ευρώ τους επόμενους μήνες.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τερμάτισε το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης μέσω του οποίου αγόραζε τα ευρωπαϊκά ομόλογα, ενώ έχει δρομολογήσει από τον Μάρτιο τη μείωση του ισολογισμού της με ρυθμό 15 δισ.ευρώ τον μήνα.

►Διαβάστε και: ΟΔΔΗΧ: Ερχεται το 2023 το πρώτο πράσινο ομόλογο - Στα 7 δισ. οι νέες εκδόσεις ομολόγων

7 δισ. ευρώ το πρόγραμμα δανεισμού το 2023

Η «συνθήκη» δεν είναι πια ευνοϊκή για τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, οι οποίες καλούνται να βρουν  επενδυτές για τα ομόλογά τους, εν μέσω της συνέχισης της επιθετικής στρατηγικής από την Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα  η οποία θα  προχωρήσει σε νέες αυξήσεις επιτοκίων το 2023.

Ο ΟΔΔΗΧ έχει περιορίσει  στα 7 δισ. ευρώ το πρόγραμμα δανεισμού για το 2023, με στόχο το σύνολο του χρέους να παρουσιάσει οριακή αύξηση κατά 0,8 δισ. ευρώ σε σχέση με την περασμένη χρονιά. Οι ανάγκες χρηματοδότησης θα είναι 15,4 δισ. ευρώ. Εξ αυτών ποσό 7,2 δισ. ευρώ αφορά αναχρηματοδότηση ομολόγων που λήγουν, ποσό 4,5 δισ. τόκους και άλλες επιμέρους υποχρεώσεις χρέους, την οριστική εξόφληση εντόκων γραμματίων του δημοσίου κατά 800 εκατ. ευρώ και 4,5 δισ. ευρώ ανάγκες ρευστότητας σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους .

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ