Από το Μέγαρο Μαξίμου θα παρουσιάσει ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ (Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης), Ματίας Κόρμαν, την έκθεση του Οργανισμού για την ελληνική οικονομία την ερχόμενη Τρίτη, 10 Ιανουαρίου, στις 12.30. Στην εκδήλωση θα είναι παρών και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Η ειδική έκθεση για την Ελλάδα εξετάζει τις πρόσφατες οικονομικές επιδόσεις της και εστιάζει στο πώς θα διατηρηθεί η ανάκαμψη εν μέσω των αυξημένων τιμών ενέργειας και τροφίμων καθώς και στο πώς θα αυξηθούν τα εισοδήματα και θα επιτευχθεί η πράσινη μετάβαση.
Οι προβλέψεις του ΟΟΣΑ τον Νοέμβριο
Στην έκθεση που δημοσίευσε τον Νοέμβριο για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, ο ΟΟΣΑ προέβλεπε ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας με ισχυρό ρυθμό 6,7% το 2022, αλλά τη σημαντική επιβράδυνσή του στο 1,6% φέτος καθώς η κατανάλωση αναμένεται να επιβραδυνθεί σημαντικά λόγω της μείωσης των πραγματικών εισοδημάτων που προκαλεί ο πληθωρισμός και της υψηλής αβεβαιότητας.
Για τον πληθωρισμό, με βάση τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή της Eurostat, προέβλεπε ότι θα μειωθεί το 2023 στο 4,3% σε μέσα επίπεδα από 9,7% το 2022, εκτιμώντας ότι οι τιμές ενέργειας θα μειωθούν και θα στηρίξουν την κατανάλωση το 2024.
Ωστόσο, προειδοποίησε ότι αν οι τιμές της ενέργειας συνεχισθούν και μετά τα μέσα του 2023 ή είναι υψηλότερες από ό,τι προβλέπεται, θα εξασθενίσει η κατανάλωση και η παραγωγή και θα υπάρξει μεγάλη πίεση στα δημόσια οικονομικά.
Οι κίνδυνοι για τον πληθωρισμό
Κινδύνους για τον πληθωρισμό βλέπει ο ΟΟΣΑ και από την πλευρά των μισθών, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα έχει τώρα μία από τις μεγαλύτερες ελλείψεις εργατικού δυναμικού μεταξύ των χωρών της ΕΕ, ιδιαίτερα σε τομείς που ανακάμπτουν ισχυρά, όπως ο κατασκευαστικός.
Για τον λόγο αυτό, πρότεινε ο μηχανισμός προσαρμογής των μισθών να μετατοπισθεί από τον διοικητικό καθορισμό του κατώτατου μισθού στις κλαδικές συλλογικές διαπραγματεύσεις που αντανακλούν τις συνθήκες στους διάφορους κλάδους και την παραγωγικότητα της εργασίας, ώστε να στηριχθούν τα πραγματικά εισοδήματα και παράλληλα να μετριασθούν οι πληθωριστικές πιέσεις.
Για τα δημόσια οικονομικά, ο ΟΟΣΑ σημείωσε ότι με τα δημοσιονομικά μέτρα για το 2023 θα συνεχιστεί η στήριξη στην οικονομία, με το δημοσιονομικό κόστος τους να ανέρχεται στο 1,6% του ΑΕΠ έναντι 1,9% φέτος.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!