Νέα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μειώσεις φόρων 2021: Ποιοι θα είναι οι ωφελημένοι - Τα μέτρα που εξετάζονται

ΑΑΔΕ: Νέα υπηρεσία για απόδοση ΑΦΜ στους αιτούντες διεθνή προστασία
Πηγή: Eurokinissi

Τις επόμενες κινήσεις στο μέτωπο της μείωσης φόρων προκειμένου να στηριχτούν οι δοκιμαζόμενες επιχειρήσεις και τα πληττόμενα νοικοκυριά μελετά το οικονομικό επιτελείο.

Στόχος είναι φυσικά και νομικά πρόσωπα να πάρουν μια προσωρινή ανάσα ρευστότητας, αφού τα μέτρα δεν θα έχουν μόνιμο χαρακτήρα λόγω των δημοσιονομικών κανόνων που επιβάλει η ρήτρα διαφυγής, αλλά θα περιορίσουν τις πληγές που έχει προκαλέσει στα εισοδήματα η πανδημία.

Μείωση έως κατάργηση  της προκαταβολής φόρου, νέα ρύθμιση χρεών, ηλεκτρονικές αποδείξεις, ΕΝΦΙΑ και αντικειμενικές αξίες βρίσκονται στο τραπέζι όπως φάνηκε από τις χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταικούρα και θα ενεργοποιηθούν ανάλογα με τις εξελίξεις στο δημοσιονομικό μέτωπο, όταν ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις τον προσεχή Μάιο.

Ειδικότερα το οικονομικό επιτελείο εξετάζει:

1. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση σχεδιάζει να προχωρήσει στην εφαρμογή του ίδιου τρόπου υπολογισμού της προκαταβολής φόρου που εφάρμοσε πέρυσι. O υπουργός Οικονομικών για την προκαταβολή φόρου των επιχειρήσεων, παρέπεμψε στο καλοκαίρι, όταν και θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.

Συγκεκριμένα, θα περιορίζεται ανάλογα με το ύψος του τζίρου:

  • Για πτώση τζίρου 5%-15%, το ποσοστό μείωσης θα ανέλθει στο 30%.
  • Για πτώση τζίρου 15,01%-25%, το ποσοστό μείωσης θα ανέλθει στο 50%.
  • Για πτώση τζίρου 25,01%-35%, το ποσοστό μείωσης θα ανέλθει στο 70%.
  • Για πτώση τζίρου μεγαλύτερη του 35%, το ποσοστό μείωσης θα ανέλθει στο 100%, δηλαδή η προκαταβολή θα μηδενιστεί.

Σημειώνεται ότι το 2020 η προκαταβολή φόρου που κατέβαλαν οι επιχειρήσεις για το 2021 ανήλθε σε 1,8 δισ. ευρώ, ενώ το 2019 η προκαταβολή φόρου για το 2020 ήταν υψηλότερη και συγκεκριμένα είχε φθάσει τα 3,34 δισ. ευρώ.

2. Νέα ρύθμιση για τα χρέη της περιόδου της πανδημίας  στην εφορία που έχουν παγώσει

Ένα από τα σενάρια που εξετάζονται είναι να δοθεί η δυνατότητα αποπληρωμής των οφειλών σε 120 δόσεις με συγκεκριμένα κριτήρια. Οι 12 άτοκες ή οι 24 έντοκες δόσεις (με επιτόκιο 2,5%) θα συνιστούν τη «βάση» για όλους τους οφειλέτες. Από εκεί και πέρα όμως, για όσους έχει πλήξει περισσότερο η πανδημία θα αναγνωρίζεται -στοχευμένα- το δικαίωμα χορήγησης περισσότερων δόσεων.

3. Δυο σενάρια βρίσκονται στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης για τις ηλεκτρονικές αποδείξεις που συγκέντρωσαν το 2020 οι φορολογούμενοι και θα εμφανίσουν στη φορολογική δήλωση του 2021.

  • Να μην επιβληθεί το πέναλτι του φόρου 22% στη διαφορά μεταξύ των αποδείξεων που έχουν συγκεντρωθεί και αυτών που θα λείπουν. Δηλαδή τα νοικοκυριά τα οποία δεν θα έχουν καταφέρει να καλύψουν το 30% του εισοδήματος τους με δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν σε ηλεκτρονικό χρήμα να μην τιμωρηθούν με πρόστιμο 22% για τις e-αποδείξεις που δεν έχουν συγκεντρώσει.
  • Να μειωθεί οριζόντια το ποσοστό από 30% σε 20% για όλους με διατήρηση του πέναλτι 22% στη διαφορά μεταξύ των αποδείξεων που συγκεντρώθηκαν και αυτών που υπολείπονται.

4. Ανοιχτό παραμένει το θέμα της ευθυγράμμισης των αντικειμενικών τιμών με τις εμπορικές και νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών «υπάρχει μία άσκηση για τις νέες αντικειμενικές αξίες που δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα. Αν ολοκληρωθεί φέτος και μπει στα συστήματα του ΕΝΦΙΑ, τότε θα δούμε αν προκύπτει δημοσιονομικό περιθώριο για περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ». Πάντως είναι αμφίβολο εάν εν μέσω υγειονομικής κρίσης το Υπουργείο Οικονομικών προχωρήσει ή αναστείλει τελικά τις παρεμβάσεις για το 2022.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ