Υφεση ρεκόρ θα πρέπει να αναμένεται πλέον για το πρώτο 3μηνο του 2021, μετά την απόφαση για ολικό lockdown στην Αττική, περιοχή που αντιπροσωπεύει κάτι λιγότερο από το μισό ΑΕΠ της χώρας.
Την ίδια στιγμή εκτιμάται ότι οι δύο βασικοί πυλώνες που στηρίζουν περισσότερο από κάθε τι άλλο το ΑΕΠ, ο τουρισμός και η κατανάλωση δέχονται συνεχή πλήγματα και είναι άγνωστο πότε θα μπορέσουν να αναστρέψουν την τάση που υπάρχει αυτή την στιγμή και να προσεγγίσουν τα επίπεδα του 2019.
Ο τρίτος πυλώνας του ΑΕΠ είναι οι επενδύσεις, όμως μέσα σε αυτό το κλίμα αβεβαιότητας για την επόμενη ημέρα είναι πιθανό και εκεί τα πράγματα να μην εξελιχθούν όπως αναμένονταν.
Δεν αλλάζει ο προϋπολογισμός
Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών για την ώρα δεν υπάρχει σκέψη να αλλάξει ο προϋπολογισμός που ψηφίστηκε τον Δεκέμβριο και αυτό διότι ναι μεν το 2021 έκανε ποδαρικό με το αριστερό, εντούτοις υπάρχουν ακόμη ελπίδες ότι στο άμεσο μέλλον τα πράγματα θα αλλάξουν προς το καλύτερο και μπορεί να καλυφθεί το χαμένο έδαφος.
Οι ελπίδες αυτές εστιάζονται σε δύο στοιχεία.
- Το ένα είναι να αποδώσει και μάλιστα σύντομα το lockdown και να ανοίξουν εν συνεχεία, έστω και σταδιακά, οι δραστηριότητες και μάλιστα χωρίς πισωγύρισμα.
- Το δεύτερο είναι να ξεκινήσει να αποδίδει ο εμβολιασμός δημιουργώντας τα επιθυμητά επίπεδα ανοσίας.
Αν αυτό συμβεί, τότε μπορεί να υπάρξει αναστροφή της τάσης και τελικά να επιτευχθεί ο στόχος για ανάπτυξη 4,8% ή να προσεγγίσει αυτά τα επίπεδα. Βέβαια αυτό είναι το αισιόδοξο σενάριο και σήμερα υπό τις παρούσες συνθήκες μάλλον φαίνεται ως όνειρο θερινής νυκτός.
Αναλυτές και παράγοντες της αγοράς θεωρούν ότι μία ρεαλιστική προσέγγιση των πραγμάτων θα αναπροσαρμόσει την προσδοκώμενη ανάπτυξη σε αρκετά χαμηλότερα επίπεδα.
«Κλειδία» τουρισμός και εμβολιασμός
Και πάλι όμως λένε ότι σοβαρές εκτιμήσεις δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν πριν από τον Μάιο, όταν και θα έχει προχωρήσει σημαντικά ο εμβολιασμός από την μία, ενώ από θα έχει σχηματιστεί και μία πιο αντικειμενικό εικόνα για το πως θα πάει ο τουρισμός.
Μέχρι τότε βέβαια θα έχουμε περάσει από μία ύφεση σοκ το πρώτο 3μηνο που δεν αποκλείεται να φτάσει ακόμη και το 15% του ΑΕΠ. Βέβαια δεν θα πρέπει να τρομάζει αυτό ιδιαίτερα διότι είναι περισσότερο τεχνικής φύσεως το θέμα, παρά πραγματικής.
Η κρίση στην Ελλάδα άργησε ιδιαίτερα να φτάσει και η Ελλάδα ήταν από τις ελάχιστες χώρες στην Ευρώπη που πέρυσι το πρώτο τρίμηνο σημείωσε ανάπτυξη, έστω και οριακή. Κατά συνέπεια η βάση σύγκρισης είναι υψηλή, σε σχέση με τις άλλες χώρες.
Για παράδειγμα η Γερμανία είχε ύφεση πέρυσι το πρώτο 3μηνο 2,2%, ενώ στην Ευρωζώνη η μέση ύφεση ήταν στο 3,2%.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!