Σημαντική πτώση καταγράφει σήμερα η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, συνεχίζοντας την τάση που καταγράφηκε στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας.
Η τιμή των συμβολαίων για παράδοση τον Ιανουάριο (TTF) υποχώρησε έως 6% στα 108 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ πριν από λίγο διαμορφωνόταν οριακά κάτω από τα 100 ευρώ, χαμηλότερη κατά 4,7% σε σχέση με το κλείσιμο τη Παρασκευής.
Σύμφωνα με το πρακτορείο ΜΝΙ, η πτώση των τιμών αποδίδεται στην πρόβλεψη για άνοδο της θερμοκρασίας στη Βορειοδυτική Ευρώπη πάνω από τα κανονικά επίπεδα για την ερχόμενη εβδομάδα έως τη δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων.
Ωστόσο, ο καιρός αναμένεται να επανέλθει στα κανονικά ή και σε λίγο χαμηλότερα επίπεδα στη συνέχεια και έως το τέλος του έτους.
Σύνοδος για το πλαφόν
Η μείωση των τιμών συμπίπτει και με την τελική προσπάθεια που γίνεται στην Ευρωπαϊκή Ενωση να υπάρξει, μετά από διαμάχες μηνών, μία συμφωνία για πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου.
Σήμερα συνεδριάζει το συμβούλιο υπουργών Ενέργειας με εντολή από το Συμβούλιο Κορυφής να βρεθεί μία συμφωνία.
Μία νέα πρόταση για πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου στα 188 ευρώ, πολύ χαμηλότερα από τις μέχρι τώρα προτάσεις που έχουν συζητηθεί, αναπτερώνει τις ελπίδες για πιθανή συμφωνία κατά τη σημερινή συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ.
Σύμφωνα με το προσχέδιο που επικαλείται το Reuters, η Τσεχία, η οποία ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ, έχει συντάξει νέα συμβιβαστική πρόταση, προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο στη σημερινή συνεδρίαση. Η πρότασή της θα ενεργοποιούσε ένα ανώτατο όριο εάν οι τιμές στο συμβόλαιο μηνός του κόμβου φυσικού αερίου της Ολλανδίας Title Transfer Facility (TTF) υπερβούν τα 188 ευρώ ανά μεγαβατώρα για τρεις ημέρες.
Οι διαφωνίες Γερμανίας και Ολλανδίας
Αυτό είναι πολύ χαμηλότερα από τα 275 ευρώ/MWh που είχε αρχικά προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επίπεδο που χώρες όπως το Βέλγιο, η Πολωνία και η Ελλάδα, είχαν απορρίψει ως πολύ υψηλό. Επεσήμαναν ότι το ανώτατο όριο πρέπει να είναι κάτω από 200 ευρώ, εάν πρόκειται να αντιμετωπιστούν οι υψηλές τιμές του φυσικού αερίου που έχουν εκτοξεύσει το κόστος για τους καταναλωτές.
Ωστόσο, η Γερμανία, η Ολλανδία και η Αυστρία είναι μεταξύ εκείνων που φοβούνται ότι το ανώτατο όριο θα μπορούσε να διαταράξει τις ενεργειακές αγορές της Ευρώπης και να εκτρέψει τα τόσο αναγκαία φορτία φυσικού αερίου μακριά από την ΕΕ.
Καθώς οι θέσεις ορισμένων χωρών είναι ακόμη ασαφείς, ορισμένοι διπλωμάτες της ΕΕ είπαν ότι και οι δύο πλευρές μπορεί να έχουν αρκετές ψήφους για να εμποδίσουν μια συμφωνία.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!