Την χαλάρωση των κανόνων που διέπουν την χορήγηση κρατική βοήθειας από τα κράτη μέλη προς τον κλάδο της τεχνολογίας και δη, της καθαρής ενέργειας εισηγείται η πρόεδρος της Κομισιόν σε επιστολή που απέστειλε προς τους ηγέτες των «27» ενόψει της αυριανής συνόδου στις Βρυξέλλες. Μάλιστα στο τραπέζι βάζει και την ιδέα της δημιουργίας ενός πανευρωπαϊκού Ταμείου, που θα έχει στοχευμένα σκοπό να αναδείξει την Ευρώπη σε παγκόσμιο ηγέτη στο μέτωπο της καθαρής τεχνολογίας.
Η διευκόλυνση με κάθε τρόπο των επιδοτήσεων προς επιχειρήσεις και project ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, καθαρής τεχνολογίας και απολιγνιτοποίησης κρίνεται ως αναγκαία για την προστασία και ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της περιοχής απέναντι στα νέα δεδομένα που δημιουργεί, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, το πράσινο πακέτο στήριξης που δρομολογεί ο Λευκός Οίκος.
Η πίεση του αμερικανικού πακέτου
Το πράσινο πακέτο Μπάιντεν, ύψους 369 δισ. δολαρίων, για τη στήριξη τεχνολογιών φιλικών προς το περιβάλλον, προσφέρει για παράδειγμα φοροαπαλλαγές για την αγορά ηλεκτρικών οχημάτων, εφόσον έχουν κατασκευαστεί επί αμερικανικού εδάφους. Η ρήτρα αυτή περιλαμβάνει και τις πρώτες ύλες και τα μέταλλα που περιλαμβάνονται στις μπαταρίες για την ηλεκτροκίνηση.
Το αμερικανικό νομοσχέδιο προκάλεσε εξαρχής νευρικότητα και αντιδράσεις στην ΕΕ, καθώς κρίθηκε πως μπορεί να προσελκύσει επενδύσεις από την Ευρώπη προς τις ΗΠΑ και να θίξει τα συμφέροντα των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων και οικονομιών.
Για το λόγο αυτό κρίθηκε επιτακτική μια δυναμική όσο και ταχεία απάντηση από τις Βρυξέλλες. Μάλιστα, όπως εξήγησε και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, το ευρωμπλόκ θα πρέπει να χαλαρώσει τους κανόνες για την κρατική βοήθεια, έστω και προσωρινά, ήδη από τις αρχές του 2023.
Οι προτάσεις και το νέο Ταμείο
Οι προτάσεις για ένα πιο εύκολο και γρήγορο πλαίσιο που θα διέπει την χορήγηση κρατικής βοήθειας, περιλαμβάνουν την απλοποίηση των κανονισμών για την χρηματοδότησης projects, κυρίως για ΑΠΕ και τεχνικές απολιγνιτοποίησης.
Επίσης, η επικεφαλής της Κομισιόν πρότεινε την «περαιτέρω ενίσχυση» του σχεδίου REPower EU, που αφορά την πράσινη μετάβαση, με τρόπο που θα δίνει έμφαση σε project ενίσχυσης της ενεργειακής αποτελεσματικότητας και επάρκειας, των ΑΠΕ και των πανευρωπαϊκών διασυνδέσεων ρεύματος.
Πέραν αυτών στο σχέδιο που θέτει επί τάπητος η Κομισιόν περιλαμβάνεται και η ιδέα για τη δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού ταμείου, που θα έχει σαν στόχο να αναδείξει την Ευρώπη σε παγκόσμιο ηγέτη στον κλάδο της καθαρής τεχνολογίας.
Η κυρία Φον ντερ Λάιεν ξεκαθάρισε πως χρειάζονται επιπλέον κονδύλια για να επιταχυνθεί η πράσινη μετάβαση της ευρωπαϊκής οικονομίας και μάλιστα υπό μια πανευρωπαϊκή ομπρέλα χρηματοδότησης, δεδομένου πως δεν έχουν όλα τα κράτη μέλη τη σχετική δυνατότητα. Μάλιστα, αποκάλυψε πως, μέχρι το καλοκαίρι, θα παρουσιάσει ένα πιο συγκεκριμένο σχέδιο για τη δημιουργία του εν λόγω Ταμείου.
Διαφορετικές απόψεις στους «27»
Πάντως, στους κόλπους των «27» υπάρχουν και για το ζήτημα αυτό διαφορετικές απόψεις. Αν και υπάρχει γενική συναίνεση πως το αμερικανικό πακέτο θίγει τα ευρωπαϊκά συμφέροντα, για τον τρόπο αντίδρασης δεν υπάρχει ακόμη ομοφωνία. Ειδικά η χαλάρωση των κανόνων για τις κρατικές επιδοτήσεις αντιμετωπίζεται με επιφυλακτικότητα από τα δημοσιονομικά γεράκια του συμβουλίου.
Στο μεταξύ, εξάλλου, οι Βρυξέλλες έχουν ανοίξει διάλογο με την Ουάσιγκτον προκειμένου να ληφθούν υπόψη οι ευρωπαϊκές ενστάσεις και να υπάρξουν πιθανές τροποποιήσεις.
Όπως αποκάλυψε και η ίδια η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μια ιδέα που έχουν βάλει στο τραπέζι οι Βρυξέλλες είναι η δημιουργία, μαζί με τις ΗΠΑ, ενός συμμαχικού «γκρουπ» στο μέτωπο των πρώτων υλών και μετάλλων, με το οποίο μαζί θα ορθώσουν ανάστημα απέναντι στην Κίνα και την προφανή προσπάθεια της να δημιουργήσει ένα μονοπώλιο στον στρατηγικό αυτό κλάδο.
Η κρατική βοήθεια δεν είναι πανάκεια
Μιλώντας στην Ευρωβουλή νωρίτερα, η αντιπρόεδρος της Κομισιόν και υπεύθυνη για θέματα ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βεστάγκερ, έδωσε και μια διαφορετική διάσταση του ζητήματος εξηγώντας πως η κρατική στήριξη δεν μπορεί να καλύπτει όλες τις ανάγκες.
«Η κρατική βοήθεια μπορεί να είναι μια βραχυπρόθεσμη λύση στις τωρινές προκλήσεις, αλλά για να είσαι ανταγωνιστικός στην παγκόσμια αρένα, θα πρέπει να καταβάλουμε μεγαλύτερες προσπάθειες ώστε να αφαιρέσουμε τα εμπόδια των ενιαίων αγορών, εμπόδια που δυστυχώς εξακολουθούν να υπάρχουν» προειδοποίησε η Δανή Επίτροπος.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!