Νέα
  • ΓΔ: 1390.65 +0.01%
  • Τζίρος: 65,70 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρέος και αυξημένες ανάγκες προκαλούν ανησυχία στο οικονομικό επιτελείο

Ευρώ
Πηγή: Pixabay

Ολοι γνωρίζουν, έστω και αν ακόμη αυτό το λένε χαμηλόφωνα, ότι η πανδημία θα αφήσει πίσω της, όταν με το καλό φύγει, πληγές στην οικονομία που θα περάσουν χρόνια για να επουλωθούν.

Το μόνο ίσως παρήγορο της υπόθεσης, είναι ότι οι πληγές αυτές, θα είναι σε γενικές γραμμές πανομοιότυπες για τις περισσότερες χώρες της Ευρωζώνης, οπότε κατά συνέπεια θα εφαρμοστούν και κοινές πολιτικές για την αντιμετώπισή τους.

Στο υπουργείο Οικονομικών πάντως, αυτό που τους ανησυχεί ιδιαίτερα, όχι τώρα αλλά το όλο τελευταίο χρονικό διάστημα είναι η πορεία του χρέους. Όλες οι χώρες βέβαια δανείζονται για να καλύψουν τα ελλείμματα που παράγει η πανδημία.

Αχίλλειος πτέρνα το χρέος 

Στην Ελλάδα όμως τα πράγματα είναι λίγο έως πολύ διαφορετικά και αυτό διότι το δημόσιο χρέος, ήταν και προ της πανδημίας αρκετά υψηλό. Και ήταν ένας από τους βασικούς λόγους που η χώρα έζησε τον εφιάλτη των μνημονίων. Διαχρονικά το ύψος του χρέους αποτέλεσε την αχίλλειος πτέρνα της ελληνικής οικονομίας. 

Σήμερα οι διεθνείς οργανισμοί και οι οίκοι αξιολόγησης, διαβλέπουν μεν ότι η τάση είναι αυξητική, ωστόσο σημειώνουν ότι το χρέος είναι βιώσιμο.   

Το πρώτο καμπανάκι ήρθε τελευταία από την έκθεση της Κομισιόν που βλέπει αύξηση των δαπανών για την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες επί του ΑΕΠ, κάτι που μόνο μικρό δεν μπορεί να χαρακτηριστεί.

Και όλα αυτά ενώ η πανδημία δεν δείχνει να υποχωρεί και μαζί της, αυξάνουν οι ανάγκες για την στήριξη της οικονομίας, που σε απλά σημαίνει μεγαλύτερα ελλείματα και μεγαλύτερο δημόσιο χρέος. Ο σχεδιασμός προβλέπει για εφέτος να αντληθούν από τις αγορές περί τα 12 δισ., αλλά δεν αποκλείεται το ποσό αυτό να αυξηθεί.

Μεγαλύτερες οι ανάγκες 

Πιο συγκεκριμένα η Κομισιόν εκτιμά ότι σε μέσα επίπεδα οι ανάγκες χρηματοδότησης του χρέους για τα επόμενα 20 χρόνια, έως το 2040 δηλαδή, θα είναι κοντά στο 15% του ΑΕΠ. Να σημειωθεί ότι στη αντίστοιχη έκθεση του 2019, η εκτίμηση ήταν στο 10% επί του ΑΕΠ.

Ένα στοιχείο που έχει την αξία του είναι , ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο το «ταβάνι» των δαπανών εξυπηρέτησης του χρέους είναι στο 15%, κάτι που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρεί και ως μία θετική ή έστω ουδέτερη εξέλιξη.

Στην έκθεση της Κομισιόν αναφέρεται επίσης ότι οι ανάγκες εξυπηρέτησης του χρέους, μετά το 2040 θα μειωθούν σε μέσα επίπεδα μέχρι το 2060 στο 13% του ΑΕΠ.

Η εκτίμηση επίσης της Κομισιόν αναφέρει ότι από εφέτος το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ, θα επιστρέψει σε πτωτική τροχιά, εξαιτίας της εκτιμώμενης ανάπτυξης που θα έχει η ελληνική οικονομία. Πέρυσι διαμορφώθηκε στο 207% του ΑΕΠ, έναντι 180,7% του ΑΕΠ που ήταν το 2019.

Σύμφωνα πάντα με την ίδια έκθεση το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ θα παραμείνει πάνω από το 120%, τουλάχιστον μέχρι το 2040.

Δύο ακόμη στοιχεία που έχουν την αξία τους, είναι ότι το 75% του συνολικού δημοσίου χρέους κατέχεται από τους επίσημους δανειστές, δηλαδή τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, ενώ η μέση περίοδος ωρίμανσης του χρέους, είναι από τις μεγαλύτερες στην Ευρωπαϊκή Ένωση και φτάνει τα 21 χρόνια.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ