Δεν βγαίνει λευκός καπνός, όπως ήταν αναμενόμενο, από το σημερινό έκτακτο συμβούλιο υπουργών Ενέργειας για το πλαφόν στο φυσικό αέριο και οι συζητήσεις παραπέμπονται για τις 13 Δεκεμβρίου, όταν θα συνεδριάσουν εκ νέου οι υπουργοί Ενέργειας της Ε.Ε. λίγο πριν την Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών.
Η ασυμφωνία είχε προδιαγραφεί από νωρίς, με τις χώρες του Νότου να χαρακτηρίζουν ακόμη και "κοροϊδία" την πρόταση της Κομισιόν για πλαφόν στα 275 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Το μπλοκ των χωρών που είναι υπέρ του ορισμού χαμηλότερης τιμής στο πλαφόν από αυτήν της Κομισιόν, με πρωτοστάτη την Ελλάδα, επέμειναν στις θέσεις τους για κόφτη στα 150 με 200 ευρώ/MWh, ενώ η Κομισιόν έχει εισηγηθεί τα 275 ευρώ/MWh.
Οι 27 υπουργοί Ενέργειας της Ε.Ε. αναμένεται να συναντηθούν ξανά στις 13 Δεκεμβρίου στέλνοντας για άλλη μια φορά παρακάτω την κρίσιμη απόφαση, με τα περιθώρια συμβιβασμών να φαντάζουν μικρά, καθώς στο μπλοκ των χωρών που αντιτίθεται στην επιβολή πλαφόν άμεσα αλλά και σε χαμηλότερη τιμή ηγείται η Γερμανία.
Πάντως το μπλοκ των χωρών που προωθεί το χαμηλό πλαφόν έθεσαν στην έκτακτη σύνοδο το επιχείρημα "συμφωνία για το πλαφόν ή τίποτα" σε προσπάθεια πίεσης για επίτευξη συμφωνίας, καθώς στη σημερινή ατζέντα υπήρχαν δυο σχέδια Κανονισμών. Ο πρώτος Κανονισμός αφορά στο πλαφόν και στον δεύτερο έχουν αθροιστεί όλα τα υπόλοιπα μέτρα που προωθεί το "αντίπαλο" μπλοκ χωρών με ηγέτη τη Γερμανία. Φαίνεται πως η διάσταση απόψεων για το πλαφόν εμποδίζει και την επίτευξη συμφωνίας για τα υπόλοιπα μέτρα κι έτσι όλα παραπέμπονται ως πακέτο για τον Δεκέμβριο.
Ο Τσέχος υπουργός Ενέργειας, Γιόζεφ Σικέλα, ο οποίος προεδρεύει του Συμβουλίου, δήλωσε μετά τη συνεδρίαση ότι υπήρχαν μεγάλες διαφορές απόψεων μεταξύ των χωρών για το πλαφόν, αλλά υπήρξε μία ανοικτή συζήτηση. Υποστήριξε μάλιστα ότι το συμβούλιο έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα ενότητας καθώς υπήρξε συμφωνία σχετικά με τις κοινές αγορές φυσικού αερίου και την επιτάχυνση της αδειοδότησης των ΑΠΕ και διάθεση των χωρών να γίνει στη σύνοδο της 13ης Δεκεμβρίου το επόμενο βήμα για μία συμφωνία στο θέμα του πλαφόν.
Σε ερώτηση, πώς θα μπορούσε να υπάρξει συμφωνία, ο Σικέλα είπε ότι θα γίνει πολλή δουλειά τις επόμενες ημέρες, αλλά σημείωσε ότι δεν μπορεί να αναφερθεί στις τεχνικές λεπτομέρειες που συζητήθηκαν στο Συμβούλιο.
Η Επίτροπος για την Ενέργεια, Κάντρι Σίμσον, τόνισε επανειλημμένα ότι η πρόταση της Κομισιόν έγινε, ώστε να μην υπάρχει πρόβλημα με την ασφάλεια των προμηθειών αερίου από την ΕΕ, ενώ απέφυγε να απαντήσει σε ερώτηση αν η Κομισιόν θα παρουσιάσει μία νέα πρόταση που θα προβλέπει πλαφόν χαμηλότερο από τα 200 ευρώ.
Αυξήθηκαν οι τιμές του φυσικού αερίου
Όπως έγραψε νωρίτερα η "Η", μια αποτυχία να υπάρξει συμφωνία θα στείλει μήνυμα στην αγορά ότι δεν υπάρχει ενιαία αντίδραση της ΕΕ. Η αγορά αντέδρασε αρνητικά στην πρόταση της Κομισιόν για την επιβολή πλαφόν στα 275 ευρώ, όπως και το στρατόπεδο των χωρών – μελών, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, οι οποίες επιθυμούν ένα χαμηλότερο όριο.
Η τιμή των συμβολαίων για παράδοση φυσικού αερίου τον Δεκέμβριο, η οποία αυξήθηκε σημαντικά από τις αρχές της εβδομάδας, κινήθηκε σήμερα το πρωί κοντά στα 130 ευρώ η μεγαβατώρα για να υποχωρήσει στη συνέχεια στα 124 ευρώ.
Αντιδράσεις από Ελλάδα, Ισπανία, Πολωνία και Γαλλία
Ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, επανέλαβε σήμερα, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Συμβουλίου ότι η πρόταση της Κομισιόν δεν συνιστά πλαφόν καθώς ούτως ή άλλως δεν θα γίνονταν συναλλαγές στα 275 ευρώ και ότι μία ρεαλιστική ανώτατη τιμή θα ήταν μεταξύ των 150 και των 200 ευρώ.
Η Ισπανία χαρακτήρισε κοροϊδία την πρόταση της Κομισιόν καθώς η ενεργοποίησή του προβλέπεται με πολύ περιοριστικούς όρους, ώστε ακόμη και στην περίπτωση των ιστορικά υψηλών τιμών του Αυγούστου δεν θα ήταν δυνατή.
Και η Γαλλία διαμαρτυρήθηκε, κάνοντας λόγο για ακραίες προϋποθέσεις, ενώ ο Πολωνός πρωθυπουργός, Ματέους Μοραβιέτσκι,δήλωσε ότι οι όροι αποτελούν πηγή ανησυχίας.
Ρήγμα για το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο
Μεγάλο είναι το ρήγμα στην ΕΕ και σχετικά με την εφαρμογή του πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου που σχεδιάζει η G7 με στόχο τη μείωση των εσόδων της Μόσχας. Οι εκπρόσωποι των χωρών της ΕΕ συζητούσαν επί ώρες χθες στις Βρυξέλλες χωρίς να καταλήξουν σε συμφωνία και αναμένεται να επαναλάβουν σήμερα τις συζητήσεις τους.
Η G7 προτείνει ένα πλαφόν μεταξύ 65 και 70 δολάρια το βαρέλι, το οποίο είναι πολύ κοντά στο επίπεδο των τιμών που πουλά η Ρωσία σήμερα το πετρέλαιό της. Αρκετές χώρες ζητούν να καθοριστεί το πλαφόν σε χαμηλότερο επίπεδο.
Στη σύνοδο κορυφής του Δεκεμβρίου το πλαφόν
Στόχος του σημερινού συμβουλίου υπουργών Ενέργειας ήταν μία πολιτική συμφωνία στο πακέτο προτάσεων της Κομισιόν, στις οποίες περιλαμβάνεται ένας μηχανισμός για κοινές αγορές αερίου, η ταχύτερη αδειοδότηση των ΑΠΕ και ο περιορισμός της ημερήσιας μεταβλητότητας των τιμών.
Η πρόταση της Κομισιόν για το πλαφόν στο αέριο έθεσε σε κίνδυνο την επίτευξη συμφωνίας. «Απελευθερώσαμε κάποιες από τις πιο συναισθηματικές αντιδράσεις σήμερα και αυτός είναι ο λόγος που αναμένουμε οι συζητήσεις σήμερα να είναι μάλλον έντονες», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της τσεχικής κυβέρνησης και προεδρεύων του συμβουλίου υπουργών, Γιόζεφ Σικέλα.
Σε κάθε περίπτωση, η συζήτηση για το πλαφόν αναμένεται συνεχισθεί στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ τον Δεκέμβριο.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!