Τη βελτίωση των θεμελιωδών μεγεθών των τραπεζών αλλά και τις προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν σε περιβάλλον αβεβαιότητας, υψηλού πληθωρισμού και ενεργειακής κρίσης, υπογραμμίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην έκθεσή της για την πρώτη αξιολόγηση απλής μεταμνημονιακής εποπτείας που «χτυπάει» καμπανάκια σε ότι αφορά τους πλειστηριασμούς κάνοντας ειδική αναφορά στις αντικρουόμενες αποφάσεις του Αρείου Πάγου.
Ειδικότερα, αναφέρει ότι η κερδοφορία των τραπεζών βελτιώνεται, ενισχυμένη από τα έκτακτα κέρδη, τη σταθερή ανάπτυξη των προμηθειών και τον αποτελεσματικό έλεγχο του κόστους που θα μπορούσε να υποστηριχθεί από τα σχέδια πιστωτικής επέκτασης και την άνοδο των επιτοκίων.
Εκφράζονται ανησυχίες για την πορεία της ρευστότητας των τραπεζών κυρίως λόγω της αύξησης των επιτοκίων που κάνει τη χρηματοδότησή τους ακριβή. Οι τράπεζες θα ενισχύσουν την κεφαλαιακή τους θέση με δημιουργία εσωτερικού κεφαλαίου από κέρδη και από αλλες δράσεις.
Σε ότι αφορά τα «κόκκινα» δάνεια υπογραμμίζει την πρόοδο σε ότι αφορά τη μείωση τους – κυρίως μέσω των τιτλοποιήσεων του «Ηρακλή» και των χαμηλών, μέχρι στιγμής, καθαρών εισροών μη εξυπηρετούμενων δανείων, οι οποίες παραμένουν μέτριες σημειώνοντας ωστόσο ότι αλλά υπάρχουν πρώιμα σημάδια αύξησης των καθυστερούμενων οφειλών.
Οι θεσμοί στέκονται ιδιαίτερα στο θέμα των πλειστηριασμών και στις «αποκλίνουσες» αποφάσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου, του Αρείου Πάγου, σχετικά με τη δυνατότητα εκτέλεσης πλειστηριασμών ή και άλλων από τους servicers. Η νομική αβεβαιότητα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί επειγόντως, όπως αναφέρει η Κομισιόν, προσθέτοντας ότι η αποτελεσματική επίλυση αυτής της νομικής αβεβαιότητας θα αξιολογηθεί στην επερχόμενη έκθεση εποπτείας μετά το πρόγραμμα (Ιούνιος 2023).
Επισημαίνεται εξάλλου ότι σύμφωνα με τις αρχές (τις ελληνικές) το θέμα παραπέμπεται στην ολομέλεια του Αρείου Πάγου «ωστόσο, ο χρόνος και η έκβασης της τελικής απόφασης του Α.Π παραμένει αβέβαιη».
Νομική αβεβαιότητα
Για την Κομισιόν το εν λόγω ζήτημα είναι πιθανόν να επηρεάσει τις προσεχείς αποφάσεις των κατώτερων δικαστηρίων σε παρόμοιες υποθέσεις και διαβρώνει την προθυμία των οφειλετών να καταλήξουν σε φιλικές λύσεις αναδιάρθρωσης με τις υπηρεσίες εξυπηρέτησης (servicers). Aυτή η νομική αβεβαιότητα θα μπορούσε να υπονομεύσει τις προσπάθειες επίλυσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων και να επηρεάσουν σοβαρά τα επιχειρηματικά σχέδια «κόκκινων» δανείων στο πλαίσιο του «Ηρακλή», σύμφωνα με την Κομισιόν.
Σε ότι αφορά τους πλειστηρισμούς, η Κομισιόν σημειώνει ότι ο αριθμός συνεχίζει να αυξάνεται, όμως το υψηλό ποσοστό των άγονων παραμένει ανησυχητικό. Στο τρίτο τρίμηνο του 2022, το 75% των 12.252 που είχαν προγραμματιστεί πραγματοποιήθηκε και το 25% ανεστάλη, ενώ μικρός αριθμός ακυρώθηκε για δικαστικούς λόγους .
Το 75% των πλειστηριασμών που έχουν ολοκληρωθεί να καταλήγουν άγονοι και μόνο το 25% επιτυχείς, ενώ στα θετικά καταγράφεται το αυξανόμενο μερίδιο (περίπου 60%) που αποκτήθηκαν από τρίτους.
Εκτιμάται τους επόμενους μήνες ότι θα μειωθούν οι άγονοι πλειστηριασμοί, χάρη στην αυτόματη προσαρμογή τιμή, όμως η αναλογία αναμένεται να παραμείνει υψηλή, γεγονός που προκαλεί ανησυχία.
Στην έκθεση καταγράφονται μία σειρά από λόγους για τους οποίους το ποσοστό των άγονων πλειστηριασμών είναι άγονοι, μεταξύ των οποίων είναι η μη αποτελεσματική διαδικασία έξωσης μετά τον πλειστηριασμό, η ανεπαρκής χρηματοδότησης για τους πιθανούς ενδιαφερόμενους αγοραστές, η συνολική χαμηλή ζήτηση για ορισμένα περιουσιακά στοιχεία αλλά και οι καθυστερήσεις που σχετίζονται με το κτηματολόγιο.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!