Κατά 0,4% αυξήθηκε το ΑΕΠ των χωρών του ΟΟΣΑ στο γ’ τρίμηνο του 2022 σε σχέση με το β’ τρίμηνο, σύμφωνα με προσωρινές εκτιμήσεις που ανακοίνωσε ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.
Οι ρυθμοί αύξησης ήταν αδύναμοι τα τρία τελευταία τρίμηνα, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ.
Μεταξύ των χωρών της G7, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,6% στις ΗΠΑ μετά από τη συρρίκνωση στα δύο προηγούμενα τρίμηνα. Υψηλότερη ήταν η αύξηση του ΑΕΠ και στη Γερμανία (0,3% από 0,1% στο β΄ τρίμηνο), αλλά επιβραδύνθηκε στην Ιταλία (0,5% έναντι 1,1%), στον Καναδά (0,4% από 0,8%) και στη Γαλλία (0,2% από 0,5%).
Το ΑΕΠ μειώθηκε στην Ιαπωνία (κατά 0,3% έναντι αύξησης 1,1% στο προηγούμενο τρίμηνο) και στη Βρετανία (κατά 0,2% έναντι αύξησης 0,2%).
Μοχλός το διεθνές εμπόριο
Για τέσσερις από τις επτά χώρες της G7, οι οποίες έχουν ανακοινώσει αναλυτικά προκαταρκτικά στοιχεία για το ΑΕΠ, ο κύριος παράγοντας για τις μεταβολές στο γ΄ τρίμηνο ήταν το διεθνές εμπόριο.
Στις ΗΠΑ, οι καθαρές εξαγωγές ήταν ο μοχλός για την επιστροφή στην ανάπτυξη, καθώς οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν 4% ενώ οι εισαγωγές μειώθηκαν 2,3%.
Οι καθαρές εξαγωγές στη Βρετανία αυξήθηκαν χάρη στην ισχυρή αύξηση των εξαγωγών αγαθών κατά 14,7% και την πτώση των εισαγωγών κατά 5%, αλλά αυτό υπεραντισταθμίστηκε από τη μείωση της εγχώριας ζήτησης.
Αντίθετα, στη Γαλλία και την Ιαπωνία, οι καθαρές εξαγωγές αποτέλεσαν το κύριο βαρίδι στην ανάπτυξη. Στη Γαλλία, οι εισαγωγές αυξήθηκαν περισσότερο από τις εξαγωγές, αλλά η εγχώρια ζήτηση, καθοδηγούμενη κυρίως από την αύξηση των επενδύσεων και των αποθεμάτων, παρέμεινε θετική. Στην Ιαπωνία, η μείωση στις καθαρές εξαγωγές ώθησε χαμηλότερα το ΑΕΠ.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!