Την παραγραφή στο τέλος του έτους χιλιάδων υποθέσεων φορολογίας εισοδήματος, αναδρομικών, εισοδημάτων εξωτερικού, συγκεντρωτικών καταστάσεων και φορολογίας ακινήτων τρέχουν να προλάβουν στην ΑΑΔΕ, αποστέλλοντας χιλιάδες ραβασάκια σε φορολογούμενους.
Η ΑΑΔΕ έχει στείλει τις λίστες με τις υποθέσεις στις Εφορίες και τα Ελεγκτικά Κέντρα με εντολή να τρέξουν τις διαδικασίες ελέγχου των υποθέσεων και να στείλουν τα «ραβασάκια» με τους φόρους και τα πρόστιμα στους φορολογουμένους εντός του Δεκεμβρίου.
Οι ελεγκτές δίνουν μάχη με τον χρόνο για ελέγξουν όσο το δυνατόν περισσότερες υποθέσεις πριν αυτές διαγραφούν οριστικά από τα αρχεία της Εφορίας.
Πίεση λόγω ΣτΕ
Πρόσθετη πίεση στον ελεγκτικό μηχανισμό προκαλεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας σύμφωνα με την οποία το Δημόσιο χάνει το δικαίωμα επιβολής φόρων και προστίμων σε περίπτωση που εντός του προβλεπόμενου από τη νομοθεσία χρονικού διαστήματος για την παραγραφή δεν κοινοποιήσει στο φορολογούμενο τη καταλογιστική πράξη, πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει η πράξη προσδιορισμού του φόρου, όχι μόνο να εκδοθεί εντός της προθεσμίας παραγραφής δηλαδή μέχρι το τέλος του έτους αλλά και να κοινοποιηθεί στο φορολογούμενου μέχρι τη λήξη της προθεσμίας και όχι έπειτα από αυτή.
Βασικός κανόνας της παραγραφής είναι πλέον η πενταετία, μετά τις αποφάσεις του ΣτΕ, ενώ μόνο για ειδικές περιπτώσεις ο χρόνος της παραγραφής επεκτείνεται σε 8, 10 ή και 15 χρόνια ανάλογα με την περίπτωση και την παράβαση.
►Διαβάστε και: Φόρος κληρονομιάς: Από 2 Νοεμβρίου η ηλεκτρονική υποβολή
Ποιες υποθέσεις ελέγχονται
Στο στόχαστρο των φοροελεγκτικών υπηρεσιών βρίσκονται:
- Υποθέσεις φορολογουμένων που δεν δήλωσαν ή δήλωσαν ανακριβώς αναδρομικά ποσά αποδοχών τα οποία εισέπραξαν μέσα στο 2016 αλλά αφορούν παλαιότερα έτη.
- Υποθέσεις επιχειρήσεων που δήλωσαν ανακριβή στοιχεία για τα ακαθάριστα έσοδα ή τις δαπάνες κατά τη διαχειριστική περίοδο του 2016.
- Υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος για τη χρήση του 2013, για τις οποίες υποβλήθηκαν αρχικές εκπρόθεσμες δηλώσεις εντός του 2019.
- Υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ για τη χρήση του έτους 2011 για τις οποίες μετά τη λήξη της κανονικής 5ετούς περιόδου παραγραφής, περιήλθαν σε γνώση των αρμοδίων φορολογικών αρχών «συμπληρωματικά στοιχεία» για απόκρυψη φορολογητέας ύλης.
- Υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος του έτους 2006. Στις περιπτώσεις που για κάποιο έτος δεν υποβλήθηκε δήλωση φορολογίας εισοδήματος ή υποβλήθηκε εκπρόθεσμη αρχική δήλωση φορολογίας εισοδήματος, η προθεσμία παραγραφής είναι 15ετής
Tι δείχνει ο λογαριασμός
Στα ραβασάκια που θα λάβουν οι φορολογούμενοι θα αναφέρεται ότι η φορολογική διοίκηση προέβη στον εκτιμώμενο προσδιορισμό φόρου λόγω μη υποβολής δήλωσης μέχρι την ημερομηνία έκδοσης της πράξης εκτιμώμενου προσδιορισμού του φόρου.
Επίσης, αναγράφονται τα στοιχεία εκείνα που έλαβε υπόψη της μέχρι την ως άνω ημερομηνία για τον κατ’ εκτίμηση προσδιορισμό της φορολογικής του υποχρέωσης. Επί του ποσού του φόρου που προσδιορίζεται με την πράξη εκτιμώμενου προσδιορισμού του φόρου δεν υπολογίζονται πρόστιμα, υπολογίζεται όμως ο τόκος που αναλογεί.
►Διαβάστε και: Ευρωζώνη: Επιβράδυνση της ανάπτυξης στο 2,1% το γ' τρίμηνο - Στοιχεία Eurostat
φορολογούμενος ενημερώνεται ηλεκτρονικά για τον φόρο που καλείται να πληρώσει και συγκεκριμένα λαμβάνει στην προσωπική θυρίδα του στο Taxisnet τη σχετική ειδοποίηση. Μετά την έκδοση της πράξης εκτιμώμενου προσδιορισμού του φόρου, ο φορολογούμενος μπορεί να υποβάλει χειρόγραφα στην εφορία για συμπληρωματική δήλωση φόρου εισοδήματος συνυποβάλλοντας και τα απαραίτητα δικαιολογητικά.
Η προθεσμία παραγραφής του δικαιώματος του Δημοσίου να επιβάλει φόρους και πρόστιμα επί των υποθέσεων αυτών λήγει μεν τυπικά στις 31 Δεκεμβρίου 2022, όμως η πραγματική ημερομηνία λήξης για το Δημόσιο είναι η 10η Δεκεμβρίου.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!