Σε κινήσεις ενίσχυσης του στόχου για απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας προχωρά το οικονομικό επιτελείο προκειμένου να πειστούν οι αγορές και να αναβαθμίσουν το 2023 την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας, σε μία περίοδο που οι αποδόσεις των ομολόγων στην Ευρωζώνη σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο.
Βασική επιδίωξη του υπουργείου Οικονομικών είναι να σταλεί ένα μήνυμα δημοσιονομικής προόδου αλλά και σταθερότητας, ώστε ο εθνικός -όπως έχει χαρακτηριστεί- στόχος να επιτευχθεί εντός του πρώτου εξαμήνου του νέου έτους.
Προϋπόθεση για την ομαλή εξέλιξη είναι η προσεκτική δημοσιονομική διαχείριση σε μία εκλογική χρονιά, η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, αλλά και η διατήρηση των ταμειακών διαθεσίμων της χώρας σε υψηλά επίπεδα.
Οι 4 κινήσεις ματ:
Σε αυτό το πλαίσιο το οικονομικό επιτελείο προχωρά σε:
- Μείωση του στόχου του ελλείμματος από 1,7%, όπως προβλέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού, ακόμα και στο 1,3% του ΑΕΠ στέλνοντας ένα ισχυρό μήνυμα στις αγορές.
Ο στόχος με αυτή την κίνηση είναι διπλός: αφενός μεν μειώνεται σημαντικά το πρωτογενές έλλειμμα αποδεικνύοντας η χώρα την πρόοδο που έχει επιτελέσει και την πορεία προς τη δημοσιονομική εξυγίανση, αφετέρου δε, μειώνεται η απόσταση που πρέπει να διανυθεί για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 0,7%, το 2023. Μια χρονιά, που προβλέπεται σημαντική επιβράδυνση της ανάπτυξης.
Η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να «κρατήσει» το έλλειμμα σε χαμηλότερα επίπεδα, στέλνοντας έτσι ένα ισχυρό μήνυμα στις αγορές και αφήνοντας στην άκρη το ενδεχόμενο νέων μέτρων στήριξης, καθώς δημιουργείται νέος δημοσιονομικός χώρος από την αύξηση των φορολογικών εσόδων, αλλά και την ενίσχυση του τουρισμού. Επιδιώκει να επιδείξει δημοσιονομική συνέπεια και να μη προχωρήσει σε νέες παροχές μέχρι το τέλος του έτους, με μοναδική εκκρεμότητα την επιδότηση του πετρελαίου κίνησης, εφόσον θεωρηθεί απαραίτητο.
- Αποπληρωμή μέχρι το τέλος του έτους, πριν από το χρονοδιάγραμμα, των 2,7 δισ. ευρώ δανείων που οφείλονται σε χώρες της ευρωζώνης, στο πλαίσιο της πρώτης διάσωσης που έλαβε η χώρα, κατά τη διάρκεια της δεκαετούς κρίσης χρέους.
Αυτή θα είναι η πρώτη φορά που θα αποπληρώσει το χρέος διάσωσης της Ευρωζώνης νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα. Η κίνηση αποτελεί μέρος της στρατηγικής ανάκτησης της βαθμίδας και της βελτίωσης της βιωσιμότητας του χρέους.
Η Ελλάδα έλαβε 53 δισ. ευρώ σε μορφή διακρατικών δανείων από τις χώρες της Ευρωζώνης (GLF) κατά το πρώτο μνημόνιο με τις αποπληρωμές να εκτείνονται μέχρι το 2041. Με αυτή την κίνηση η Ελλάδα θα έχει αποπληρώσει συνολικά 8 δισ. ευρώ έως τα τέλη του έτους.
Σημειώνεται ότι η Αθήνα εξόφλησε το ΔΝΤ, το οποίο της παρείχε 28 δισ. ευρώ μεταξύ 2010 και 2014, τον περασμένο Απρίλιο, δύο χρόνια πριν από τον προγραμματισμό.
- Διατήρηση των υψηλών ταμειακών διαθεσίμων, τα οποία ανέρχονται στα 38 δισ. ευρώ, αποτελούν «ασφάλεια» και «όπλο» για το ελληνικό Δημόσιο και επιτρέπουν στον ΟΔΔΗΧ να είναι ευέλικτος για το πότε θα προχωρήσει σε νέα έκδοση, τη στιγμή που στις αγορές ομολόγων οι αποδόσεις έχουν εκτοξευθεί.
Η Ελλάδα, παρά το πολύ υψηλό επίπεδο δημόσιο χρέος, έχει εξαιρετικά χαμηλό κόστος εξυπηρέτησής του για το υπόλοιπο της δεκαετίας. Με μία κίνηση στρατηγικής το ελληνικό Δημόσιο προχώρησε, κατά την προηγούμενη εβδομάδα, στην επανέκδοση του πενταετούς ομολόγου, το οποίο είχε εκδώσει τον Ιούνιο και λήγει για να εξοφληθεί τον Δεκέμβριο του 2027.
- Kαμία απόκλιση από τους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν τεθεί για το 2023. Παρά το γεγονός ότι πρόκειται για μία εκλογική χρονιά, οι αποφάσεις για όποια έξτρα μέτρα ληφθούν για την ενίσχυση των νοικοκυριών από την ακρίβεια και την ενεργειακή κρίση θα είναι συνάρτηση του έξτρα δημοσιονομικού χώρου που θα προκύψει.
Πρωταρχικός στόχος είναι η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 0,7% του ΑΕΠ. Εφόσον από την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού προκύπτει ότι ο στόχος επιτυγχάνεται, τότε θα αξιολογείται ο έξτρα χώρος για παροχές.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!