Νέα
  • ΓΔ: 1397.63 +0.93%
  • Τζίρος: 80,16 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στον αέρα το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής πολιτικής

ΑΑΔΕ: Νέα υπηρεσία για απόδοση ΑΦΜ στους αιτούντες διεθνή προστασία
Πηγή: Eurokinissi

Σε αυτή τη χρονική συγκυρία οποιαδήποτε πρόβλεψη για την επόμενη τετραετία χαρακτηρίζεται παρακινδυνευμένη και μόνο όταν θα υπάρξει φως στο βάθος του τούνελ τους επόμενους μήνες εκτιμούν στο Υπουργείο Οικονομικών ότι  πιθανότατα θα μπορέσουν να προχωρήσουν στη σύνταξη του προγράμματος.

Με τον χρόνο λήξης της πανδημίας να μην είναι ορατός και τα προβλήματα να διογκώνονται μέρα με τη μέρα, στο οικονομικό επιτελείο προσπαθούν να διαχειριστούν την τρέχουσα κατάσταση με τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων την ώρα που αυτό που φοβίζει είναι το πώς θα εξελιχθούν οι επόμενοι μήνες και πόσες θα είναι οι αντοχές της των κρατικών ταμείων.

«Όταν τα πράγματα ξεκαθαρίσουν τότε θα μπορούμε να προχωρήσουμε στη σύνταξη του προγράμματος. Μέχρι τότε δεν μπορούμε να κάνουμε καμία πρόβλεψη» αναφέρουν από το Υπουργείο Οικονομικών.

Η χώρα μας έχει την υποχρέωση κατάρτισης Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής το οποίο δίνει μια σαφή εικόνα των δημοσιονομικών ορίων και των δεσμεύσεων, που αναλαμβάνονται για την επόμενη περίοδο, των βασικών πολιτικών κατευθύνσεων, καθώς και των προτεραιοτήτων της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από τις 6 Απριλίου 2020, με οδηγία της σχετικά με τα Προγράμματα Σταθερότητας και Σύγκλισης, επέτρεψε, κατ’ εξαίρεση, σε όλα κράτη-μέλη, τον δημοσιονομικό προγραμματισμό μόνο για τα έτη 2020-2021, λόγω της αβεβαιότητας που επήλθε από την πανδημία.

Ωστόσο, καταρτίστηκε και υποβλήθηκε το Πρόγραμμα Σταθερότητας, που καλύπτει την περίοδο 2020-2021.

Το ΜΠΔΣ θέτει συγκεκριμένους στόχους, χρονοδιαγράμματα και δείκτες υλοποίησης στην προσπάθεια εξορθολογισμού και ελέγχου των δαπανών και επίτευξης των εκάστοτε δημοσιονομικών στόχων. Παρουσιάζει την ενοποιημένη εικόνα των μεγεθών της γενικής κυβέρνησης για να διευκολύνει τη λήψη αποφάσεων οικονομικής πολιτικής.

Η χώρα έχει δεσμευθεί στην υλοποίηση συγκεκριμένων δημοσιονομικών στόχων για την περίοδο 2021-2024, οι οποίοι στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας  την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ σε επίπεδο Γενικής Κυβέρνησης μέχρι το 2022.   

Λόγω της πανδημίας και για το τρέχον έτος έχουμε τη δυνατότητα δημοσιονομικής ευελιξίας και δεν είμαστε υποχρεωμένοι σε κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας ώστε να επιτυγχάνεται ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 3,5%.

Το ερώτημα είναι τι θα συμβεί το επόμενο έτος ,εάν θα υπάρξει επέκταση της δημοσιονομικής ευελιξίας ή μερική επιστροφή στις μεταμνημονιακές δεσμεύσεις έστω και με χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα.  ε ευρωπαϊκές πηγές να εκτιμούν ότι η απενεργοποίηση της ρήτρας «θα γίνει όταν θα είμαστε ξεκάθαρα σε πορεία ανάκαμψης», στο Υπουργείο Οικονομικών «ποντάρουν» σε αυτή την προοπτική.

Εναλλακτικά, όπως εκτιμούν  θα μπορούσε να διατηρηθεί η ρήτρα διαφυγής για το 2022, αλλά με προϋποθέσεις και δεσμεύσεις για μεταρρυθμίσεις που θα δείχνουν «υπόσχεση» για επιστροφή σε δημοσιονομική προσαρμογή.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ