Νέα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φυσικό αέριο: Ανοδος τιμών στο φόντο των διαφωνιών στην ΕΕ για το πλαφόν

Κομισιόν / Πηγή: Pixabay
Κομισιόν / Πηγή: Pixabay

Ανακόπηκε σήμερα η πενθήμερη πτωτική πορεία των τιμών του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, εν όψει της συνόδου κορυφής της ΕΕ που αρχίζει σήμερα το απόγευμα με τους ηγέτες της να έχουν διαφορετικές απόψεις αναφορικά με την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

Η τιμή των συμβολαίων για παράδοση τον Νοέμβριο (TTF) αυξήθηκε μετά το άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης έως 8,4% στα 122 ευρώ η μεγαβατώρα, αλλά στη συνέχεια υποχώρησαν και στις 11.50 διαμορφώνονταν στα 119 ευρώ με άνοδο 6%. Μέσα στην εβδομάδα, οι τιμές είχαν υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα Ιουνίου.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συναντώνται για δεύτερη φορά σε δύο εβδομάδας, μετά την άτυπη σύνοδό τους στην Πράγα στις 7 Οκτωβρίου, ενώ θεωρείται απίθανο να αποφασίσουν γενικό πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου.

Η πρόταση της Κομισιόν την Τρίτη για την επιβολή ενός προσωρινού πλαφόν ως έσχατο μέτρο, έως ότου καθιερωθεί ο νέος δείκτης τιμών αναφοράς για το LNG, πρέπει να εγκριθεί από τις χώρες – μέλη με ειδική πλειοψηφία.

Αναμένεται συμφωνία για έναν νέο δείκτη τιμών και κοινές προμήθειες

Οι 27 χώρες της ΕΕ αναμένεται να εγκρίνουν την κατάρτιση του νέου δείκτη τιμών για το LNG καθώς και τις κοινές αγορές αερίου, ενώ έχουν ήδη συμφωνήσει σε μέτρα μείωσης της κατανάλωσης και στη φορολογία των υπερκερδών των ενεργειακών εταιρειών.

Παραμένουν, όμως, διχασμένοι αναφορικά με το αν – και με ποιο ακριβώς τρόπο – θα επιβάλουν ένα γενικό πλαφόν στις τιμές του αερίου.

Στη μείωση των τιμών τις τελευταίες εβδομάδες συνέβαλε σημαντικά η ταχύτερη από το αναμενόμενο πλήρωση των δεξαμενών αποθήκευσης αερίου στην ΕΕ, με το ποσοστό να υπερβαίνει τοι 92% και να φθάνει στη Γερμανία στο 95%.

Οι κυβερνήσεις ελέγχουν άμεσα μόνο το 10% των αποθεμάτων

Σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν άμεσο έλεγχο μόνο στο 10% των αποθεμάτων αυτών, τα λεγόμενα στρατηγικά αποθέματα.

Το υπόλοιπο ελέγχεται από ενεργειακές εταιρείες, περιλαμβανομένων των κρατικών, βιομηχανίες και διεθνείς εταιρείες εμπορίας, οι οποίες έχουν τη δυνατότητα να πωλούν το αέριο σε όποιον προσφέρει την υψηλότερη τιμή, ακόμη και αν πρόκειται για μία άλλη χώρα.

Αυτό θα μπορούσε, σύμφωνα με το Bloomberg, να οδηγήσει στην περίπτωση, για παράδειγμα, πρόωρα χαμηλών θερμοκρασιών στη Γερμανία σε μία προσφυγή στα αποθέματα αερίου γειτονικών χωρών της, θέτοντας σε δοκιμασία την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη.

Ωστόσο, οι κυβερνήσεις θα μπορούσαν να επιδιώξουν να επιβάλλουν κατάσταση έκτακτης ανάγκης, οπότε σε μία τέτοια περίπτωση θα είχαν τη δυνατότητα να ελέγχουν την εκροή των αποθεμάτων, αφήνοντας γειτονικές χώρες να αντιμετωπίζουν ελλείμματα.

Το όλο θέμα συναρτάται βέβαια και με τις ρυθμίσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο σχετικά με την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη σε περίπτωση έκτακτης κατάστασης.

Οι ενεργειακές εταιρείες 

Αν και δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία για το ποιοι ελέγχουν τα αποθέματα στην Ευρώπη, ο κύριος όγκος τους κατέχεται από ενεργειακές εταιρείες, οι οποίες θα έχουν ανάγκη να προσφύγουν σε αυτά για να προμηθεύσουν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, σύμφωνα με πηγές.

Μία μικρότερη ποσότητα αποθεμάτων βρίσκεται στο έλεγχο εταιρειών εμπορίας, όπως η Glencore και η Vitol Group, οι οποίες ενδιαφέρονται κυρίως για τη μεγιστοποίηση της αξίας τους.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ