Σε αδιέξοδο βρίσκεται ο κλάδος της εστίασης, με τον πρόεδρο της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) και πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) Γιώργο Καββαθά να εκτιμά πως μία στις τρεις επιχειρήσεις δεν θα ανοίξει μετά την άρση του lockdown.
Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Alpha 989», ο κ. Καββαθάς δήλωσε πως θα χρειαστεί ένας χρόνος για την επανεκκίνηση της οικονομίας και την επιστροφή στην κανονικότητα, με την εστίαση να έχει δεχθεί, κατά την άποψή του, τη μεγαλύτερη ζημία, έχοντας υποστεί μετά την άρση του πρώτου lockdown, απώλειες από 50% ως 60% του κύκλου των εργασιών της.
«Η κατάσταση δυσκολεύει ακόμα περισσότερο για τις επιχειρήσεις και για αυτές που βρίσκονται κλειστές με κρατική εντολή, αλλά και για τις υπόλοιπες, διότι η αγορά είναι μια αλυσίδα και οι συνέπειες είναι αλληλένδετες. Εκ των πραγμάτων η ύφεση που παρατηρείται στην οικονομία έχει και τα αντίτυπα στην πραγματική οικονομία. Δυσκολεύουν ακόμα περισσότερα τα πράγματα, η εστίαση είναι ένας κλάδος που έχει υποστεί ίσως τη μεγαλύτερη ζημιά από όλους τους κλάδους της οικονομίας, έχει χάσει από τη διάρκεια της επανεκκίνησης από το 50% ως 60% του κύκλου των εργασιών, σύμφωνα και με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ ανά τρίμηνο. Η παράταση για ακόμα ένα μήνα του lockdown έχει καταστροφικές συνέπειες», προειδοποίησε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ.
«Ο κλάδος βρίσκεται στα πρόθυρα μιας τραγωδίας με κλείσιμο επιχειρήσεων. Έχουμε ζητήσει μέτρα στήριξης για τον κλάδο της εστίασης, όπως για παράδειγμα την επιδότηση του κλάδου του 30% του κύκλου εργασιών, σε συνάρτηση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019, τον Δεκέμβριο» πρόσθεσε για να προειδοποίηση με την εκτίμησή του πως «μία στις τρεις επιχειρήσεις» δεν θα ανοίξουν.
«Το 30% είναι στα όριά του, όχι ότι το υπόλοιπο κομμάτι είναι σε καλύτερη κατάσταση, είναι μια κατάσταση η οποία παρατείνεται. Είχαμε μια πολύ κακή επανεκκίνηση στον κλάδο κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Το δεύτερο τρίμηνο η πτώση ήταν στο 57%, στο 3ο τρίμηνο είναι στο 51% , υπάρχουν τμήματα που έχουν υποστεί καθίζηση του κύκλου εργασιών, δηλαδή φτάνουν το 90 ή 100%, όπως είναι το catering, των αιθουσών εκδηλώσεων, τα μπαρ, τα κέντρα διασκέδασης και βέβαια, παραμένουν σταθερά τα έξοδα των επιχειρήσεων, παρότι είναι κλειστά. Δεν παύει να υπάρχει το 60% του ενοικίου, οι υποχρεώσεις προς τις ΔΕΚΟ κλπ. Η επανεκκίνηση της οικονομίας στην καλύτερη των περιπτώσεων στις αρχές του καλοκαιριού δεν θα είναι ξαφνικά πακτωλός χρημάτων στην αγορά, θα είναι ένα μεταβατικό στάδιο τουλάχιστον ενός έτους, έτσι ώστε να επανακάμψει πλήρως και ίσως είμαι και αισιόδοξος» τόνισε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων.
Όσο για τα μέτρα που ζητεί ο κλάδος της εστίασης να παρθούν, ο κ. Καββαθάς επανέλαβε: «Έχουμε ζητήσει από το οικονομικό επιτελείο κούρεμα των υποχρεώσεων που γεννήθηκαν μέσα στην πανδημία και κάτι τέτοιο ζητάμε και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το βασικότερο μέτρο είναι η χρηματοδότηση, η ρευστότητα στις επιχειρήσεις είναι το μεγάλο ζητούμενο, φάνηκε ξεκάθαρα ότι χρειάζεται επιδοτήσεις και όχι δάνεια και φάνηκε από την 4η επιστρεπτέα. Δείχνει τη δίψα που υπάρχει στην αγορά για ρευστότητα μέσα από επιδότητα. Ο 5ο και ο 6ο κύκλος πρέπει να είναι στην ίδια κατεύθυνση, αλλά πρέπει να δούμε και κατά κλάδους μέτρα. Η εστίαση χρειάζεται στήριξη, γιατί δεν είναι η ίδια. Έχει μεγάλο-πολλαπλασιαστεί, κινητοποιεί και συμπαρασύρει και άλλους κλάδους της οικονομίας, από τον πρωτογενή μέχρι τον τριτογενή τομέα. Ο τζίρος της εστίασης είναι περίπου 6 δισ . ευρώ ετησίως».
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!