Τη μείωση του ισολογισμού της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας από τις αρχές του 2023, μέσω της μη επανεπένδυσης μέρους των ομολόγων που έχει στο χαρτοφυλάκιό της και λήγουν, προωθούν τα «γεράκια» της ΕΚΤ, παράλληλα με τις αυξήσεις των επιτοκίων, όπως μεταδίδει το Bloomberg.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, διαμορφώνεται μία συναίνεση μεταξύ ορισμένων μελών του Δ.Σ. της ΕΚΤ ότι η μείωση του ισολογισμού δεν θα είναι το βασικό μέσο της νομισματικής πολιτικής καθώς αυτή θα καθορίζεται κυρίως από τις αυξήσεις των επιτοκίων.
Αυτό που απαιτείται, σύμφωνα με πηγές, είναι να υπάρξει απόφαση για το πλαίσιο, η οποία θα επανεξετασθεί μετά από κάποιο χρόνο.
Στα 5,1 τρισ. ευρώ το σύνολο των ομολόγων της ΕΚΤ
Το σύνολο των ομολόγων που έχει η ΕΚΤ στο ενεργητικό της ανέρχεται σε 5,1 τρις. ευρώ. Οι αξιωματούχοι της προτιμούν τη μη επανεπένδυση μέρους των ομολόγων που θα ωριμάζουν παρά πωλήσεις τους, αν και η δεύτερη επιλογή δεν έχει αποκλεισθεί εντελώς.
Παράλληλα, θα μπορούν να συνεχίσουν τις επανεπενδύσεις για ένα μέρος των ομολόγων, καθώς μάλιστα είναι ρητά εκφρασμένη η θέση της ΕΚΤ ότι μέσω των επανεπενδύσεων σε ομόλογα χωρών του Νότου θα επιδιωχθεί η συγκράτηση των αποδόσεων και των spread τους.
Τα γεράκια της ΕΚΤ έχουν επιβάλει τη γραμμή τους στη νομισματική πολιτική από τις αρχές Ιουνίου και αναμένεται να συνεχίσουν να έχουν τα «πάνω χέρι».
Ευαίσθητο θεμα το QT
Οι συζητήσεις για τη μείωση του ισολογισμού – που είναι γνωστή και ως ποσοτική σύσφιξη (quantitative tightening, QT) ξεκίνησαν την περασμένη εβδομάδα σε μία συνάντηση στην Κύπρο, όπως έγραψε ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας του Λουξεμβούργου, Gaston Reinesch, στο blog του.
Το «ξεφόρτωμα» των ομολόγων από την ΕΚΤ εντάσσεται στη σταδιακή επαναφορά μίας ομαλότητας στη νομισματική πολιτική, αλλά είναι ένα πολύ ευαίσθητο θέμα καθώς συναρτάται με το κόστος δανεισμού των χωρών του Νότου και ιδιαίτερα της Ιταλίας και της Ελλάδας.
Η έκρηξη των αποδόσεων των ιταλικών ομολόγων τον Ιούνιο ανάγκασαν την κεντρική τράπεζα να σχεδιάσει ένα νέο εργαλείο για υπό όρους αγορά ομολόγων, ώστε να διασφαλίσουν ότι θα μπορούσαν να συνεχίσουν τις αυξήσεις επιτοκίων χωρίς να πληγεί η ενότητα της Ευρωζώνης. Παράλληλα, η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι θα προχωρά σε επανεπενδύσεις σε ομόλογα του Νότου με πλήρη ευελιξία.
Ο Ολλανδός κεντρικός τραπεζίτης, Κλάας Κνοτ, δήλωσε στην τηλεόραση του Bloomberg ότι η ΕΚΤ δεν χρειάζεται να προχωρήσει σε πωλήσεις ομολόγων, όπως η Τράπεζα της Αγγλίας.
«Αυτοί (οι Βρετανοί) πρέπει να πουλήσουν», επειδή έχουν μακροπρόθεσμα ομόλογα στο χαρτοφυλάκιό τους. «Όπως και οι ΗΠΑ, έχουμε ομόλογα όλων των διαρκειών και θεωρούμε ότι μπορούμε να κάνουμε το QT απλά μην ανακυκλώνοντας όλα τα ομόλογα που λήγουν, κάτι που είναι φυσικά μία ηπιότερη διαδικασία», είπε.
Το ουδέτερο επιτόκιο
Υπάρχει συμφωνία στην ΕΚΤ ότι ο ισολογισμός της δεν πρέπει να αρχίσει να μειώνεται πριν τα επιτόκια φθάσουν στο επίπεδο που θεωρείται ουδέτερο, δηλαδή ούτε στηρίζει ούτε περιορίζει την οικονομία. Αυτό θεωρείται ότι κινείται στο 2% και πιθανόν η ΕΚΤ θα έχει φθάσει σε αυτό έως τον Δεκέμβριο.
Το ερώτημα, όπως το έθεσε η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, είναι σε ποιο χρονικό ορίζονται και με ποιο ρυθμό θα γίνει η μείωση του ισολογισμού. «Αυτή είναι μία συζήτηση που έχουμε αρχίσει και θα συνεχισθεί», είπε.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!