Πιο κοντά στην επιβολή πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Ενωση.
Παράλληλα, αυξάνεται η πίεση για την επιβολή ενός γενικού πλαφόν, κάτι όμως που φαίνεται ότι θα απαιτήσει περισσότερο χρόνο.
Οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ, που συνεδριάζουν σήμερα στην Πράγα, θα εξετάσουν το πλαφόν στο αέριο που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ρεύματος, το οποίο έχει ήδη υιοθετηθεί από την Ισπανία και την Πορτογαλία, επιτρέποντας τη συγκράτηση των αυξήσεων στις τιμές που πληρώνουν οι καταναλωτές.
Ωστόσο, ορισμένες χώρες, όπως η Γερμανία, παραμένουν επιφυλακτικές, φοβούμενες ότι το πλαφόν θα μπορούσε να αυξήσει τη ζήτηση σε μια εποχή που η ΕΕ πρέπει να περιορίσει την κατανάλωση ρωσικού φυσικού αερίου.
Η Γερμανία και η Ολλανδία θεωρούν ότι οποιοδήποτε τέτοιο μέτρο θα πρέπει να εξεταστεί «πολύ προσεκτικά» και να διασφαλιστεί ότι το βάρος του θα κατανέμεται μεταξύ των χωρών, σύμφωνα με έγγραφο που επικαλείται το Bloomberg.
Υπέρ των κοινών αγορών Ολλανδία και Γερμανία
Οι δύο χώρες τάσσονται υπέρ των κοινών αγορών φυσικού αερίου από την ΕΕ για να σταματήσουν οι χώρες να ανταγωνίζονται μεταξύ τους, καθώς και αυστηρότερων στόχων για μείωση της ζήτησης.
«Όσον αφορά την αποσύνδεση, νομίζω ότι σίγουρα υπάρχει μία γενική συμφωνία και η Κομισιόν κινείται προς αυτή την κατεύθυνση», δήλωσε ο Ρομπέρτο Τσινγκολάνι, υπουργός οικολογικής μετάβασης της Ιταλίας. «Οσον αφορά το πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου, όλοι συμφωνούν ότι αυτές είναι τρελές... Συμφωνούμε στη διάγνωση, η θεραπεία είναι ακόμα υπό συζήτηση», πρόσθεσε.
Η Επίτροπος Ενέργειας, Κάντρι Σίμσον, θα παρουσιάσει έναν πιο λεπτομερή οδικό χάρτη στους υπουργούς στην τσεχική πρωτεύουσα. Το σχέδιο μπορεί να περιλαμβάνει προτάσεις για την αποσύνδεση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και μέτρα για τις προμήθειες φυσικού αερίου που θα συζητηθούν στη συνέχεια από τους ηγέτες της ΕΕ στη σύνοδο κορυφής στις 20-21 Οκτωβρίου.
Νέα συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας τον Νοέμβριο
Στόχος είναι οι υπουργοί Ενέργειας να συνεδριάσουν εκ νέου σε έκτακτη συνεδρίαση τον επόμενο μήνα για να εγκρίνουν τα μέτρα που απαιτούνται για την προστασία των πολιτών από την πρωτοφανή ενεργειακή κρίση. Η ΕΕ έχει ήδη επιβάλει φορολογία στα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας και έχει συμφωνήσει σε στόχους μείωσης της ζήτησης ρεύματος και φυσικού αερίου.
Πιθανή η έκδοση κοινού χρέους
Μία νέα έκδοση κοινού χρέους για να βοηθήσει στην επιτάχυνση της στροφής από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα είναι πιθανή, εν μέσω ενδείξεων ότι ο Γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς αλλάζει τη σταθερά αρνητική θέση της χώρας για το θέμα αυτό.
Η Κομισιόν επεξεργάζεται επίσης πρόταση για τη δημιουργία ενός νέου δείκτη τιμών, συμπληρωματικού στον σημερινό δείκτη αναφοράς TTF, ώστε να είναι πιο αντιπροσωπευτικός της αγοράς.
Περισσότερος χρόνος για το γενικό πλαφόν
Η συμφωνία για ένα γενικό πλαφόν στις τιμές του αερίου θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο λόγω της πολυπλοκότητάς του, σύμφωνα με αξιωματούχο της ΕΕ. Η κύρια πρόκληση είναι να διασφαλιστεί ότι οποιοδήποτε ανώτατο όριο είναι αρκετά χαμηλό ώστε να μειώσει τις τιμές για τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις, αλλά αρκετά υψηλό ώστε να εξακολουθεί να προσελκύει προμήθειες φυσικού αερίου στην παγκόσμια αγορά.
Την περασμένη εβδομάδα, η Ιταλία, η Ελλάδα, η Πολωνία και το Βέλγιο πρότειναν τον περιορισμό του αυξανόμενου κόστους του φυσικού αερίου με την εισαγωγή ενός διαδρόμου ή εύρους γύρω από ένα ανώτατο όριο τιμών στους μεγαλύτερους εμπορικούς κόμβους της περιοχής. Αλλες χώρες, όμως, όπως η Γερμανία, προτιμούν να διαπραγματεύονται με φιλικούς προμηθευτές φυσικού αερίου για να μειώσουν την τιμή χωρίς να θέσουν σε κίνδυνο τις ροές.
Οι κοινές προμήθειες θα βοηθήσουν επίσης στην πλήρωση των αποθηκών φυσικού αερίου μετά τον Μάρτιο, αφού θα έχουν εξαντληθεί κατά τη διάρκεια του χειμώνα, δήλωσε η Κομισιόν την περασμένη εβδομάδα.
Ταυτόχρονα, η Γερμανία έχει έρθει στο προσκήνιο για το πακέτο των 200 δισ. ευρώ, με στόχο την άμβλυνση της ενεργειακής κρίσης, εγείροντας ανησυχία ότι οι χώρες θα προσπαθήσουν να ανταγωνιστούν η μία την άλλη σε μέτρα βοήθειας, αντί να υπάρξει μια ενιαία απάντηση.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!