Στο χαμηλότερο σημείο τους εδώ και πάνω από δύο μήνες υποχώρησαν σήμερα οι τιμές του φυσικού αερίου, περιμένοντας κιόλας να πάρουν «σήμα» από τις προθέσεις της πολιτικής Ευρώπης απέναντι στο περίφημο πλαφόν. Εξάλλου, η άτυπη Σύνοδος Κορυφής της Πράγας ολοκληρώθηκε χωρίς ουσιαστική απόφαση και μεταθέτοντας το ζήτημα της αντίδρασης της ΕΕ απέναντι στις αυξημένες τιμές, για την επόμενη, προγραμματισμένη, συνάντηση των «27», στις 20-21 Οκτωβρίου, στις Βρυξέλλες.
Η τιμή του ολλανδικού TTF σημειώνει πτώση άνω του 10% στα 156 ευρώ ανά μεγαβατώρα, στο χαμηλότερο σημείο της από τις 21 Ιουλίου. Οι δε, συνολικές απώλειες της για την εβδομάδα φτάνουν το 17%! Η αντίστοιχη βρετανική τιμή φυσικού αερίου σημειώνει πτώση κατά περίπου 12%, με επίσης σημαντικές εβδομαδιαίες απώλειες.
Στα επίπεδα αυτά βρίσκεται κάτω από το μισό σε σχέση με τα υψηλά που είχε καταγράψει τον Αύγουστο, αν και ουσιαστικά παραμένει σε ιστορικά υψηλά πιέζοντας ασφυκτικά επιχειρήσεις και νοικοκυριά.
Ο αντίκτυπος της Πράγας
Όπως φάνηκε, εξάλλου, από τα αποτελέσματα της συνάντησης στην Πράγα, το κλίμα αβεβαιότητας αναφορικά με το μηχανισμό που θα αποφασίσει τελικά η ΕΕ θα παραταθεί για αρκετές ημέρες ακόμη. Οι συνομιλίες και παρασκηνιακές ζυμώσεις θα συνεχιστούν με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναλαμβάνει να συγκεντρώσει και να σχηματοποιήσει τις διαφορετικές προτάσεις που «έπεσαν» στο τραπέζι, με τελικό στόχο να βρεθεί τρόπος να περιοριστούν οι τιμές πριν μπει για τα καλά ο χειμώνας.
Κάποιες χώρες επιμένουν στην επιβολή πλαφόν, ενώ η Γερμανία κατέθεσε δική της πρόταση για τη δημιουργία μιας παγκόσμιας συμμαχίας, με τη συμμετοχή κορυφαίων «φιλικών» προμηθευτών (όπως οι ΗΠΑ και η Νορβηγία) και μεγάλων αγοραστών (όπως η Ιαπωνία και η Νότιος Κορέα) που θα συνεργάζονται για να κρατούν τα κόστη και τις τιμές χαμηλά.
Για την ώρα, η Ευρώπη παραμένει σχετικά θωρακισμένη έχοντας καταφέρει να δημιουργήσει υψηλά αποθέματα που πλησιάζουν το 90%, ήτοι πολύ πάνω από τα αντίστοιχα περσινά επίπεδα. Όμως, τα αποθέματα αυτά μπορούν να μειωθούν με ταχύ ρυθμό, αν υπάρξουν νέες διαταραχές σε επίπεδο προσφοράς. Ειδικά σε χώρες, όπως η Γερμανία, που έχουν υψηλή εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο.
Η Ρωσία, εξάλλου, έχει απειλήσει ευθέως ότι θα «κόψει» τελείως τις προμήθειες στις χώρες που θα υιοθετήσουν πλαφόν στις τιμές.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!