Νέα
  • ΓΔ: 1538.01 -0.10%
  • Τζίρος: 62,68 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΝΤ: Αυξάνονται οι κίνδυνοι ύφεσης - Απώλεια παγκόσμιου ΑΕΠ 4 τρισ. έως το 2026

Καμπανάκι για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας κτύπησε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, τονίζοντας ότι αυξάνονται οι κίνδυνοι ύφεσης.

Σε ομιλία της η Γκεοργκίεβα προανήγγειλε ότι το ΔΝΤ θα προχωρήσει σε μία ακόμη αναθεώρηση προς τα κάτω των προβλέψεων για την παγκόσμια ανάπτυξη για το 2023. Σημειώνεται ότι το ΔΝΤ έχει «κόψει» ήδη τρεις φορές τις προβλέψεις της φέτος σε μόλις 3,2% για φέτος και 2,9% για το 2023.

«Εκτιμούμε ότι μία σειρά χωρών, στις οποίες αντιστοιχεί περίπου το ένα τρίτο της παγκόσμιας οικονομίας, θα υποστούν μείωση του ΑΕΠ σε τουλάχιστον δύο συνεχόμενα τρίμηνα φέτος ή το επόμενο έτος», δήλωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ.

«Συνολικά, εκτιμούμε ότι θα υπάρξει μία απώλεια παγκόσμιου ΑΕΠ περίπου 4 τρις. δολαρίων από τώρα έως το 2026», όσο δηλαδή είναι το μέγεθος της παγκόσμιας οικονομίας, πρόσθεσε.

Ο κόσμος θα αισθάνεται ότι είναι σε ύφεση και στις χώρες με ανάπτυξη

Ακόμη, όμως, και στις χώρες όπου η ανάπτυξη θα είναι θετική, για τον κόσμο θα υπάρχει η αίσθηση της ύφεσης λόγω της μείωσης των πραγματικών εισοδημάτων και της αύξησης των τιμών.  

Επιπλέον, είπε η Γκεοργκίεβα, τα πράγματα πιθανόν να πάνε χειρότερα παρά καλύτερα σε σχέση με τις προβλέψεις. «Η αβεβαιότητα παραμένει εξαιρετικά μεγάλη εν μέσω του πολέμου και της πανδημίας».

Αυξημένοι κίνδυνοι για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα

Αυξημένους κινδύνους βλέπει το Ταμείο και για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα καθώς οι γρήγορες και άτακτες μεταβολές στις τιμές των assets «μπορεί να διογκωθούν από τις υφιστάμενες αδυναμίες, περιλαμβανομένου του υψηλού δημόσιου χρέους και των ανησυχιών για τη ρευστότητα σε βασικούς τομείς της χρηματοπιστωτικής αγοράς».

Ριζική μεταβολή της παγκόσμιας οικονομίας

Η μεταβολή που συντελείται στην παγκόσμια οικονομία είναι ριζική, τόνισε η Γκεοργκίεβα. «Από έναν κόσμο με σχετική προβλεψιμότητα, οικονομική συνεργασία, χαμηλά επιτόκια και χαμηλό πληθωρισμό σε ένα πιο εύθραυστο με υψηλότερη αβεβαιότητα, μεγαλύτερη οικονομική μεταβλητότητα, γεωπολιτικές συγκρούσεις και πιο συχνές και καταστροφικές κλιματικές καταστροφές – έναν κόσμο όπου η οποιαδήποτε χώρα μπορεί να ξεφύγει από την πορεία της ευκολότερα και συχνότερα».

Να συνεχισθεί η περιοριστική νομισματική πολιτική

Μέσα σε αυτό το ζοφερό πλαίσιο, η οικονομική πολιτική δεν μπορεί να προσφέρει στήριγμα στην ανάπτυξη καθώς η προτεραιότητα είναι η μείωση του πληθωρισμού, με μία περιοριστική νομισματική και δημοσιονομική πολιτική, σύμφωνα με τη Γκεοργκίεβα.

«Αν δεν υπάρχει επαρκής σύσφιξη (της νομισματικής πολιτικής), ο πληθωρισμός θα εμπεδωθεί – κάτι που θα απαιτούσε οι μελλοντικές αυξήσεις επιτοκίων να είναι πολύ μεγαλύτερες και να έχουν μεγαλύτερη διάρκεια, προκαλώντας τεράστια ζημιά στην ανάπτυξη και στον κόσμο», τόνισε.

«Η δεύτερη άμεση προτεραιότητα είναι να υπάρξει μία υπεύθυνη δημοσιονομική πολιτική – που προστατεύει τους ευάλωτους χωρίς να ενισχύει τον πληθωρισμό… Με άλλα λόγια, ενώ η νομισματική πολιτική θα πατά φρένο, δεν πρέπει η δημοσιονομική πολιτική να πατά γκάζι».

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ