Νέα
  • ΓΔ: 1535.34 -0.27%
  • Τζίρος: 77,37 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πετρέλαιο: Τι συμβαίνει πραγματικά με τις τιμές και το ρωσικό αργό μετά και την απόφαση του ΟΠΕΚ+

Πηγή: BBC

Οι σημαντικότεροι εξαγωγείς πετρελαίου στον κόσμο, οι χώρες του ΟΠΕΚ+, συμφώνησαν να μειώσουν την παραγωγή τους κατά δύο εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, κάτι που θα αυξήσει περαιτέρω τις ήδη πολύ υψηλές τιμές ενέργειας. O ΟΠΕΚ+, στον οποίο συμμετέχει και η Ρωσία, αποφάσισε τον περιορισμό της παραγωγής με στόχο να αυξηθούν οι τιμές που είχαν μειωθεί τον Σεπτέμβριο κάτω από τα 85 δολάρια το βαρέλι για το μπρεντ.

Μετά τη απόφαση του ΟΠΕΚ, ο Λευκός Οίκος ανέφερε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εξετάζει όλες τις επιλογές που έχει για τη μείωση των τιμών, ενώ ανακοινώθηκε μία περαιτέρω αποδέσμευση από τα στρατηγικά αποθέματα πετρελαίου των ΗΠΑ για να αυξηθεί η προσφορά, ένα μέτρο που θεωρείται πάντως αμφίβολης αποτελεσματικότητας. 

«Ο Πρόεδρος είναι απογοητευμένος από την κοντόφθαλμη απόφαση του ΟΠΕΚ+ να μειώσει τις ποσοστώσεις παραγωγής ενώ η παγκόσμια οικονομία αντιμετωπίζει τις συνεχιζόμενες αρνητικές επιπτώσεις της εισβολής του (Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ) Πούτιν στην Ουκρανία», ανέφερε ο Λευκός Οίκος.

Τα ποσοστά δημοτικότητας του Μπάιντεν είναι χαμηλά, ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών στις ΗΠΑ τον επόμενο μήνα, λόγω της ραγδαίας αύξησης του πληθωρισμού και ο ίδιος είχε ζητήσει από τη Σαουδική Αραβία, να βοηθήσει στη μείωση των τιμών, χωρίς να εισακουστεί. 

Τι είναι o OΠΕΚ+;

Ο ΟΠΕΚ+ είναι ένα διακρατικό καρτέλ, στο οποίο μετέχουν 23 χωρών πετρελαιοεξαγωγικές χώρες που επηρεάζει τις τιμές στην αγορά μέσω των αποφάσεων που παίρνει για την ποσότητα που θα προσφέρει. Συνεδριάζει τακτικά σε μηνιαία βάση, με την τελευταία συνεδρίαση να γίνεται στην έδρα του στη Βιέννη,  για πρώτη φορά δια ζώσης μετά την πανδημία. 

Στον πυρήνα του καρτέλ βρίσκονται τα 13 μέλη του ΟΠΕΚ (Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών), που είναι κυρίως χώρες της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής. Ο ΟΠΕΚ ιδρύθηκε το 1960 με στόχο να καθορίσει την παγκόσμια προσφορά πετρελαίου και την τιμή του.

Τα κράτη του ΟΠΕΚ παράγουν περίπου το 30% του παγκόσμιου αργού πετρελαίου. Η Σαουδική Αραβία είναι ο ηγέτης του ΟΠΕΚ, παράγοντας περισσότερα από 10 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.

Το 2016, όταν οι τιμές του πετρελαίου ήταν ιδιαίτερα χαμηλές, ο ΟΠΕΚ ένωσε τις δυνάμεις του με 10 άλλους παραγωγούς πετρελαίου, με κυριότερο τη Ρωσία,  για να δημιουργήσει τον ΟΠΕΚ+.

Η Ρωσία παράγει επίσης πάνω από 10 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, ενώ συνολικά ο ΟΠΕΚ+ παράγει περίπου το 40% του παγκόσμιου πετρελαίου.

«Ο ΟΠΕΚ+ προσαρμόζει την προσφορά, ανάλογα με τη ζήτηση, για να εξισορροπήσει την αγορά», λέει η Kate Dourian, του Energy Institute. «Διατηρούν τις τιμές υψηλές, μειώνοντας την προσφορά όταν η ζήτηση για πετρέλαιο πέφτει». Και αντίστροφα, ο ΟΠΕΚ μπορεί να μειώσει τις τιμές ρίχνοντας περισσότερο πετρέλαιο στην αγορά. 

Γεγονός είναι πάντως ότι με την τελευταία απόφασή του έδειξε ότι θέλει τις τιμές κοντά στα επίπεδα των 100 δολαρίων το βαρέλι, όπως παραδέχθηκε ο υπουργός Πετρελαίου της Νιγηρίας μετά τη σύνοδο στη Βιέννη. 

Γιατί ο ΟΠΕΚ+ μειώνει την παραγωγή πετρελαίου;

Η μείωση της παραγωγής κατά 2 εκατ. βαρέλια την ημέρα θα τεθεί σε ισχύ από τον Νοέμβριο και αντιστοιχεί περίπου στο 2% της παγκόσμιας προσφοράς πετρελαίου. 

Το 2002 ο ΟΠΕΚ είχε μειώσει την παραγωγή κατά περισσότερα από εννέα εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, αλλά τότε οι τιμές είχαν καταρρεύσει καθώς η παγκόσμια ζήτηση για πετρέλαιο είχε πέσει στο ναδίρ.

Οι ΗΠΑ είχαν ζητήσει από τον ΟΠΕΚ+ να μην προχωρήσει σε περικοπές, ώστε να περιορισθούν τα έσοδα της Ρωσίας και επομένως η δυνατότητά της να χρηματοδοτεί τον πόλεμο στην Ουκρανία,

Τον Ιούλιο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάιντεν επισκέφθηκε τη Σαουδική Αραβία, τη μεγαλύτερη παραγωγό πετρελαίου εντός του ΟΠΕΚ+, για να ζητήσει από τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου, αλλά έλαβε αρνητική απάντηση.

Ο πρώην πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπόρις Τζόνσον, ζήτησε επίσης από τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να ενισχύσουν την παραγωγή, αλλά μάταια.

Γιατί εκτοξεύτηκαν οι τιμές του πετρελαίου;

Οταν ανέκαμψε η παγκόσμια ζήτηση, μετά τη σταδιακή άρση των lockdown και των άλλων περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊό, ο ΟΠΕΚ+ αποφάσισε να αυξήσει την παραγωγή του, αλλά με πολύ αργό ρυθμό την παραγωγή του από τις αρχές του 2022 - μόλις κατά 400.000 βαρέλια την ημέρα.

Αλλά όταν η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, η τιμή του αργού εκτινάχθηκε στα 100 δολάρια το βαρέλι καθώς αγορές ανησύχησαν ότι οι κυρώσεις της Δύσης  θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε έλλειψη ρωσικού πετρελαίου από την αγορά. 

Τι συμβαίνει με το ρωσικό πετρέλαιο;

Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, πολλές χώρες και μεγάλες δυτικές εταιρείες σταμάτησαν την αγορά ρωσικού αργού, με αποτέλεσμα να μειωθεί η τιμή του και να το αγοράζουν η Κίνα, η Ινδία και άλλες ασιατικές χώρες με σημαντική έκπτωση σε σχέση με την τιμή του μπρεντ. 

Κάποια στιγμή, η τιμή του ρωσικού αργού ήταν κατά περισσότερο από 30 δολάρια το βαρέλι φθηνότερη από το Brent, ενώ στο τέλος Σεπτεμβρίου, ήταν περίπου 20 δολάρια φθηνότερη. 

Στην Ινδία και την Κίνα -που δεν συμμετείχαν στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας- αντιστοιχεί τώρα πάνω από 50% των θαλάσσιων εξαγωγών πετρελαίου της Ρωσίας.

Με πληροφορίες από BBC

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ